Nieuwe groepenkast - zonnepanelen, 3 fase omvormer en een warmtepomp

Dwarsligger

  • #1
Ik ga binnenkort omschakelen van 1 fase naar 3 fase en zoek wat meer info omtrent een nieuwe groepenkast.

Huidige situatie is een 1x35A kast met 2 ALS 40A, en daarachter op de éne 4 16A automaten en op de andere 2 16A automaten + 1 fornuisgroep.
Nu heb ik de wijziging naar 3x25A reeds aangevraagd en moet dus een nieuwe kast, of een uitbreiding, en zoek daarvoor wat meer info.

Wat erbij komt is zijn zonnepanelen (24) op een 3 fase omvormer en een warmtepomp (full electric). Nu is de vraag wat precies in de groepenkast moet komen om de toekomstige situatie in orde te hebben, meer specifiek:

- hoofdschakelaar 40A of 63A?
- moeten zowel de panelen als de warmtepomp op een krachtgroep, en hoeveel A moeten deze zijn?
- moet elke krachtgroep een aparte ALS, of komen deze samen op 1 ALS?
- als de hoofdschakelaar 63A moet zijn, is dit dan ook nodig voor de krachtgroepen en hun ALS?
- kan ik ook krachtlekautomaten nemen ipv een aparte groepen en een ALS, ivm ruimte?

Voor alle duidelijkheid: ik ga niet zelf aan de slag maar heb intussen 3 verschillende versies van 3 erkende installateurs en wil me wat meer verdiepen. Ik heb liever ineens een nieuwe kast die ruim voldoet ipv eentje die op het randje is of eventueel risico's inhoudt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
- Voor een 3x25A aansluiting zou een 25A hoofdschakelaar al goed zijn. De standaard 40A schakelaar is dus prima.

- De zonnepanelen moeten in ieder geval op een 3-fasen groep, dat vermeld je zelf al. 24 panelen zal 10kWp ofzo zijn? Dat zou op een standaard 3-fasen 16A groep moeten passen. Maar de plannen voor de zonnepanelen zijn al concreet lijkt het? Laat het dan gewoon door de installateur aangeven.
De warmtepomp is weinig zinnigs over te zeggen, dat ligt aan de warmtepomp. Sommige hebben genoeg aan 1 fase, andere hebben 3 fasen nodig. Je kunt ook meemaken dat de warmtepomp 2 groepen nodig heeft, voor de compressor en voor het elektrisch element apart. Kortom je moet eerst uitzoeken welke warmtepomp er precies komt, of gewoon voldoende vrije uitbreidingsruimte in de groepenkast houden en later de automaten plaatsen.
In een 3-fasen groepenkast zou ik er ook altijd voor kiezen om de kookplaat op een 3-fasen groep aan te sluiten. Dit kan met zo ongeveer alle kookplaten wel, al gebruiken veel kookplaten maar 2 van de 3 fasen daadwerkelijk.

- In principe mogen deze krachtgroepen achter dezelfde aardlekschakelaar (volgens huidige aangewezen normen tot 4 stuks). Maar zeker voor de zonnepanelen zou ik daar niet voor kiezen. Veel omvormers van fabrikanten schrijven ook afwijkende aardlekschakelaars voor (bijvoorbeeld 300mA i.p.v. de standaard 30mA), dat is dan weer lastig combineren met andere groepen. Ik zou kiezen voor aardlekautomaten, dus de aardlekschakelaar en installatieautomaat geïntegreerd in één component.

- Ieder component moet geschikt zijn voor de maximale stroom die het kan voeren. De stroom door de hoofdschakelaar wordt beperkt door de hoofdzekeringen. Door de aardlekschakelaar kan in principe meer stroom lopen omdat je met de zonnepanelen nog een extra voedingsbron hebt, je zou dan de maximale uitgangsstroom van de omvormer nog moeten optellen bij de 25A die je uit het net kunt opnemen. Ik verwacht dat je wel uitkomt met 40A componenten, maar ik heb de specificaties van de omvormer natuurlijk niet gezien. Mogelijk moet je de aardlekschakelaars en interne bedrading dus een stapje hoger kiezen. Dat geldt dan niet alleen voor de aardlekschakelaar voor de krachtgroepen maar ook voor de rest van de kast.

- Ja je kunt altijd aardlekautomaten kiezen in plaats van aardlekschakelaars + installatieautomaten.
 
  • Like
Waarderingen: Dwarsligger

Dwarsligger

  • #3
Bedankt XanderH!

Ik ben inmiddels zover dat ik een groepenkast zelf zal bestellen met de nodige componenten, en deze laat installeren door een installateur, en wil ook de nodige componenten voor de omvormer al meebestellen. Gewoon omdat ik vernieuw alles graag hetzelfde heb, en ik zie dat veel pv installateurs met goedkopere soms dubieuze merken aankomen.

- Hoofdschakelaar wordt dan 40A, dat is helder.

- De panelen komen op inderdaad net geen 10kWp, en komen met een Growatt 10KTL3-X. Als ik een aparte groep 16A voorzie op 3 fase is dit volgens mij nog net genoeg, en dan daarvoor gewoon een aparte 40A aardlek? Of is die aardlek 40A totaal en niet per fase? Ik kan navragen bij de pv-installateur of ze 30mA of 300mA willen en daar rekening mee houden vermoed ik.

- De maximale stroom uit de omvormer is dan die 9890 Wp denk ik, of 45A verdeeld over 3 fasen dus elk 15A? Plus de 25A die de hoofdzekeringen geven is dan 40A, en heeft elke component genoeg met 40A?

- De aardlekautomaten twijfel ik nog over. Langs de ene kant wel handiger en ruimtebesparend maar langs de andere kant een pak duurder. Heeft zo'n alamat nog andere voordelen die een aparte groep en ALS niet hebben?

- De kabel die bij mij binnenkomt van Stedin is een 4 aderige 6mm² kabel, die volgens alle installateurs al geschikt is voor 3x 25A. Is die niet wat dunnetjes gezien ze voor de groepenkast al snel 10mm² aanraden?


Ik heb eigenlijk nooit over elektriciteit nagedacht maar de materie boeit me wel een beetje moet ik zeggen. Ik heb de laatste dagen al veel op diverse fora gelezen maar lijk te merken dat, net als bij de (toch allemaal erkende) installateurs, er soms verschillende versies en opstellingen gebruikt worden om dezelfde doelen te bereiken. Hoe kan een leek eigenlijk weten of zijn installatie in orde is en voldoet aan de eisen? Keurt Stedin zelf nog iets voor ze de aanpassing naar 3 fase doen?
 

Sander 1972

  • #4
Ik zou degene die hem komt installeren hem laten bestellen ik ben er zelf niet zo happig op als bewoners zich er te veel mee bemoeien.

Dan heb je kans dat ik vertrek als het te erg wordt met dat heb ik daar gelezen, daar kost het zo veel, die doen het anders.

Ze hoeven er bij mij niet mee aan te komen. Gaan ze het maar lekker zelf doen.
 
  • Like
Waarderingen: Dwarsligger en @rie

Dwarsligger

  • #5
Kan ik me wel iets bij voorstellen Sander 1972. Ik had inderdaad ook gewoon de 1e installateur zijn gang kunnen laten gaan en dan had ik nu een 63A hoofdschakelaar die ik niet nodig heb. Ik ben van mening dat ik als klant toch wel enige inspraak mag hebben over de installatie waar ik jaren mee verder moet, maar niet in die aard dat ik constant over iemand zijn schouder moet staan kijken natuurlijk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dwarsligger schreef:
Heeft zo'n alamat nog andere voordelen die een aparte groep en ALS niet hebben?
absoluut, is er ergens een sluiting dan valt nu de aardlek samen met 4 aangesloten groepen uit en weet je niet hoe je daar mee om moet gaan dan zit je meteen half huis zonder spanning zonder te weten waar je moet zoeken.
Bij alamats valt er 1 groep uit en blijft de rest gewoon werken en als het goed is dan heb je een lijstje met wat er op die groep is aangesloten zodat je dat eenvoudig kunt controleren en het apparaat wat problemen geeft af kunt koppelen.

Maar waar hebben we het over? een 40A of 63A hoofdschakelaar daar zit goed 3 euro verschil in, er 2 min over discuteren is al duurder.
 
  • Like
Waarderingen: Dwarsligger

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Sander 1972 schreef:
Ik zou degene die hem komt installeren hem laten bestellen ik ben er zelf niet zo happig op als bewoners zich er te veel mee bemoeien.

Dan heb je kans dat ik vertrek als het te erg wordt met dat heb ik daar gelezen, daar kost het zo veel, die doen het anders.

Ze hoeven er bij mij niet mee aan te komen. Gaan ze het maar lekker zelf doen.
Eigen baas of personeel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Sander 1972 schreef:
Ze hoeven er bij mij niet mee aan te komen. Gaan ze het maar lekker zelf doen.
En dan even later staan roepen dat er zoveel geprutst wordt in de elektro branche en dat er de zoveelste nutteloze gecertificering in het leven geroepen moet worden.
Bij mij kunnen krijgen wat ze willen (mits het aan de regels voldoet), maar moet ik er een uur voor overleggen dan volgt er ook een factuur voor een uur niet ingecalculeerd werkoverleg.
 
  • Like
Waarderingen: Dwarsligger

Dwarsligger

  • #9
Gerrit B: De meerprijs voor een 63A hoofdschakelaar is volgens de configurator 33 euro, is van ABB waar ik nu al een kast van heb met de gewone 1 fase groepen en ALS. Dus ik kan die inderdaad wel steken en 30 euro maakt op zich weinig verschil gezien de totale kost toch rond de 1200 euro zal liggen. Maar als het enkel overkill is omdat het kan (en niet omdat het nodig is) vind ik het vrij duur.
Zoals je aangeeft overleg ik dan liever en betaal met plezier daar een werkuur meer voor, dan ben ik weliswaar meer kwijt maar houd ik er een beter gevoel aan over...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Dat is nogal een prijs, heb er laatste een vervangen 3 fasen met 10 alamats, PV voorziening, krachtgroep en kracht aardlek voor goed 500 euro (excl. montage en BTW).
Heb dan niet voor ABB gekozen want die gebruiken alamats die 2 eenheden breed zijn en die ruimte had ik niet. En bij die configuratie was het verschil dus tussen 40A en 63A slechts 3 euro
 

Dwarsligger

  • #11
Dit is als uitbreidingskast dan, naast degene die ik al heb, met een hoofdschakelaar die ik nu niet heb en 4 alamats voor de kookgroep, Pv en warmtepomp (blijkbaar 2 nodig). Met plaatsing vermoed ik dan al gauw rond de 1200 euro?

Groepenkast-zelf-samenstellen-Elektramat-nl.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Dwarsligger schreef:
De panelen komen op inderdaad net geen 10kWp, en komen met een Growatt 10KTL3-X. Als ik een aparte groep 16A voorzie op 3 fase is dit volgens mij nog net genoeg
Hier over is in het vakgebied een hoop onenigheid. Volgens de norm die over de thermische verificatie van verdeelinrichtingen gaat wordt er standaard geen rekening gehouden met een continue belasting hoger dan 80%. Dit zou betekenen dat je de groep voor bijvoorbeeld zonnepanelen maar met maximaal 80% mag belasten, tenzij de fabrikant van de verdeelinrichting rekening heeft gehouden met een belasting van 100%. Zakelijke zonnepaneelinstallaties moeten tegenwoordig vaak verplicht SCIOS Scope 12 geïnspecteerd worden en dit is één van de dingen waar installaties heel dikwijls op worden afgekeurd.

Aan de andere kant, als je een grotere beveiliging kiest ben je in een 3x25A aansluiting de selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekeringen kwijt en voldoe je in dat opzicht niet meer aan de netcode elektriciteit.

Oftewel je doet het eigenlijk nooit goed. :roll: Tenzij je twee kleinere omvormers zou kiezen ieder op een aparte groep.

De maximale uitgangsstroom van de Growatt omvormer is volgens het datablad trouwens 16,7A, iets wat ik persoonlijk niet helemaal met 10kWp kan rijmen.

Een inhoudelijke discussie over dit soort zaken gaat wat ver voor een forum voor doe-het-zelf klussers. Maar de installateur die de zonnepanelen moet komen plaatsen heeft hier ongetwijfeld zijn mening over, daarom dat ik het mooi van me af zou zetten en het door de installateur zou willen laten specificeren.

en dan daarvoor gewoon een aparte 40A aardlek? Of is die aardlek 40A totaal en niet per fase? Ik kan navragen bij de pv-installateur of ze 30mA of 300mA willen en daar rekening mee houden vermoed ik.
Bij 3-fasen componenten is de opgegeven stroom altijd "per fase". Een 16A eindgroep mag dus altijd achter een 40A aardlekschakelaar. Zonnepanelen zou ik altijd achter een eigen aardlekschakelaar willen aansluiten. Het is geen verplichting vanuit NEN1010 maar fabrikanten schrijven het vaak wel voor (behalve fabrikanten van omvormers schrijft ook ABB dit voor, de fabrikant van de groepenkast waar je naar kijkt). Als je een andere aanspreekstroom wilt (300mA i.p.v. 30mA) wordt het sowieso lastig. Een ezelsbruggetje wat veel wordt gebruikt is dat een zonnepaneelinstallatie in normaal bedrijf een lekstoom tot 10mA per 1kWp kan hebben, dan wordt jouw installatie met 10kWp achter een 30mA aardlekschakelaar wel wat tricky. :wink: Als je maar één eindgroep achter een aardlekschakelaar plaatst is een aardlekautomaat ook qua kosten interessanter.

De maximale stroom uit de omvormer is dan die 9890 Wp denk ik, of 45A verdeeld over 3 fasen dus elk 15A? Plus de 25A die de hoofdzekeringen geven is dan 40A, en heeft elke component genoeg met 40A?
Met 10kWp achter en 25A aansluiting zou ik me persoonlijk niet druk maken over het overbelasten van een 40A verdeelinrichting nee.

De aardlekautomaten twijfel ik nog over. Langs de ene kant wel handiger en ruimtebesparend maar langs de andere kant een pak duurder. Heeft zo'n alamat nog andere voordelen die een aparte groep en ALS niet hebben?
Wanneer je toch een aparte aardlekschakelaar voor een groep zou toepassen is het niet duurder. Het andere voordeel is natuurlijk dat er minder uitvalt wanneer de schakelaar toch eens zou trippen.

Maar er is niets mis mee om je warmtepomp en kookplaat achter dezelfde aardlekschakelaar aan te sluiten natuurlijk. Houd daarbij wel de installatie-instructies van de warmtepomp in de gaten, het kan zijn dat hier nog aanvullende instructies staan, bijvoorbeeld dat de aardlekschakelaar van het veel duurdere type B moet zijn.

De kabel die bij mij binnenkomt van Stedin is een 4 aderige 6mm² kabel, die volgens alle installateurs al geschikt is voor 3x 25A. Is die niet wat dunnetjes gezien ze voor de groepenkast al snel 10mm² aanraden?
6mm² is voldoende, ook voor in een 40A verdeelkast.

Dwarsligger schreef:
Dit is als uitbreidingskast dan, naast degene die ik al heb, met een hoofdschakelaar die ik nu niet heb en 4 alamats voor de kookgroep, Pv en warmtepomp (blijkbaar 2 nodig).
Zonder de forumregels te willen schenden en inhoudelijk over merken of leveranciers te willen discussiëren... Bij de webshop waar die configurator van is krijg je niet echt de beste prijs voor dat merk. Dat moet ook nog wel €150 goedkoper kunnen.

De bestaande groepenkast blijft grotendeels in tact dan? Deze komt ernaast en er hoeven nog niet eens leidingen op aan te worden gesloten? Zo duur hoeft het toch niet te zijn om de hoofdschakelaar te vervangen en aan te sluiten en 4 schroeven in de muur te draaien? Meer vraag je op het moment niet als ik je goed begrijp.
 
  • Like
Waarderingen: Dwarsligger

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu