Zonnepanelen - 3 fase omvormers voor zonnepanelen groepenkast

Vidicam

  • #1
Goede dag allen bijeen, Een vraag over 3 fase omvormers voor zonnepanelen en het aansluiten in de groepenkast.
Het vreemde is dat alle verkopers van groepen kasten hier weinig over zeggen ik vraag mij af hoe dat komt.
Zelf heb ik wat onderzoek gedaan en ben het volgende te weet gekomen. De uitgang van de 3 fase omvormer moet aangesloten worden via een aard lek automaat/schakelaar welke overeenkomt met de geleverde ampères en lekstroom welke bepaald worden door het type omvormer. Volgens mij moet de uitgang van de aard lek rechtstreeks verbonden worden met de inkomende 3 fases van de energie leverancier, dus voor alles wat in de meterkast zit. De vraag is dit alles juist? en hoe sluit je de aard lek aan welke kant komt aan de kant van de omvormer de in of uitgang van de aard lek. Groet,Adrie
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat is niet juist.

Een aardlek of automaat heeft geen stroomzin dus het heeft geen gespecificeerde in- of uitgang.

Da aardlek word aangesloten achter de hoofdschakelaar zodat de installatie met 1 handeling van het net kan worden gescheiden.

extra rekening moet worden gehouden met de somstroom door de gehele kast tgv injectie vanuit de panelen en de voeding vanuit het net, deze somstroom mag nooit het maximale stroom van de componenten overschrijden, is dit wel het geval dan moet je tussen hoofdschakelaar en de afgaande eindgroepen een automaat plaatsen die overbelasting van de componeneten voorkomt
automaat-40a.png
 

Vidicam

  • #3
Bedankt voor je antwoord, Ik was er ook al achter gekomen dat de aard lek / schakelaar na de hoofd schakelaar komt , maar zoals het getekend is moet je een aparte aard lek en schakelaar gebruiken je kun dan geen combi gebruiken. Blijft de discussie over de lekstroom sommige adviseren 30 mA andere 300 mA Dit vond ik ook nog op het net Groet Adrie

DC-lekstromen
Nog een probleem dat zich bij pv-installaties kan voordoen, is het niet op de juiste manier omgaan met lekstroom. “Een omvormer kan DC-lekstromen op het net genereren. Dat is geen probleem tenzij deze DC-componenten groter zijn dan 6mA. Als deze stroom groter is, gaan de standaard Type A aardlekbeveiligingen in verzadiging en schakelen niet uit bij een fout. Fabrikanten of leveranciers van omvormers geven aan in een 6mA verklaring, dat hun omvormers niet meer dan 6mA gelijkstroom genereren. Maar hoe hoog is deze waarde wanneer er meerdere omvormers zijn aangesloten (zonnepanelen, elektrische auto,…)? De leveranciers zouden eigenlijk veel specifieker moeten aangeven hoeveel lekstroom er exact wordt geproduceerd, zodat de installateur weet hoeveel omvormers hij kan plaatsen voor de aardlekschakelaar niet meer op de juiste manier zal reageren. Mijn advies aan installateurs is daarom om bij omvormers, zeker als hij er meer moet plaatsen, even contact op te nemen met de leverancier om naar de waardes te vragen. Als alle installateurs dit consequent doen, zullen de leveranciers wellicht ook sneller standaard de daadwerkelijke waarde aangeven.”

Type A of type B
Wordt de 6mA overschreden, dan moeten alle type A aardlekbeveiligingen worden vervangen door een Type B. “De aardlekbeveiliging van de pv-omvormer vervangen door het type B is niet voldoende”, zegt Wennekes. “De DC-lekstroom gaat ook via de afgaande groepen naar de stopcontacten in de woonkamer. Ook daar kunnen de aardlekschakelaars in verzadiging gaan. Je zult dus al je aardlekschakelaars naar het duurdere type B moeten brengen. Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Door de hoge prijs van deze componenten is dit bovendien geen gewenste situatie.”

Aanspreekwaarde aardlekbeveiliging
Tot slot is er nog veel discussie over de aanspreekwaarde van de aardlekbeveiliging, zegt Wennekes. “In woningen bevinden zich doorgaans aardlekschakelaars voor 30mA. Maar waarom zou je voor een 30mA kiezen? Volgens de norm mag een aardlekbeveiliging al aanspreken bij 35% van de nominale aanspreekstroom. In veel gevallen zijn de AC-lekstromen van een transformatorloze pv-omvormer ongeveer 10mA per kWp vermogen. Bij een omvormer van 2kWp kan een lekstroom van 20mA ontstaan. Met als gevolg, de bewoner moet regelmatig naar de meterkast lopen om de aardlekschakelaar weer in te zetten. Mijn advies is om niet een 30mA aardlekbeveiliging, maar standaard 300mA aardlekautomaat te kiezen. Dit type beveiliging wordt ook gebruikt bij de beveiliging in veestallen en dergelijke waardoor deze goed verkrijgbaar en betaalbaar is.”
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik vind dit een beetje een warrig verhaal.
DC lekstromen kan je niet zomaar bij elkaar tellen, ook niet als deze allemaal door dezelfde aardlek gaan.(moet je idd wel rekening mee houden door juiste type aardlek)
en bij mijn weten verplaatst de lekstroom zich niet van groep naar groep, zou lekker wezen.
Mijn buurman veroorzaakt de dc lekstromen en ik moet mijn meterkast ombouwen.

Dan de bewering van de ac-lekstromen van 10mA/kw, dan zal een gemiddelde installatie van 3000w nooit op 30mA kunnen aangesloten worden, ik weet 100% zeker dat dat gewoon gaat.
Een 300mA is alleen ter beveiliging van brand niet ter beveiliging tegen directe en indirecte aanraking.

zoals in de tekening is de solar beveiligt met een automaat, maar dat mag ook een aardlekautomaat zijn of een aardlek en automaat.

dus ik zie even niet wat je zou willen combineren.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Even inhakend over de "somstromen": De aardlekschakelaars zijn 40A uitvoeringen, de netaansluiting is 3x25A.

Een 3-fasen omvormer welke is aangesloten met een 3-polige 16A aardlekautomaat zou dan per fase al meer dan 15A moeten leveren, om een totaalsom boven de 40A te leveren.

Echter bij een geïnstalleerd vermogen van 5000 Wp zal deze 15A nooit halen. Dan is de extra beveiliging toch niet nodig?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat staat er toch?
The headhunter schreef:
deze somstroom mag nooit het maximale stroom van de componenten overschrijden, is dit wel het geval dan moet je tussen hoofdschakelaar en de afgaande eindgroepen een automaat plaatsen die overbelasting van de componenten voorkomt
Dus idd als de omvormer gegarandeerd minder dan 15A kan leveren op 1 fase hoeft het niet.
 

Vidicam

  • #7
Hierbij een video welke antwoord geeft op alle vragen
 

Vidicam

  • #8
Speciaal aandacht voor de aardlek automaat of het een A of B type moet zijn, dit hangt samen of de trafoloze omvormer geen ac of dc component op de uitgang heeft.Let daar op bij de aanschaf van de omvormer.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Joh
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu