Belasting groepenkast ivm zonnepanelen

AyDee

  • #1
Beste allemaal,

ik heb een aantal vraagstukken waar ik niet uitkom. Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen. Ik heb een groepenkast welke vol zit. Ik heb drie fasen (3x25), 3 aardlekschakelaars en 12 groepen. de Installateur vertelde mij dat er niets meer bij kon. We hebben airco, dubbele ovens, krachtstroom voor de kookgroep, was- en droogmachines op aparte groepen etc. Nu hebben we ook 14 zonnepanelen op het dak liggen (3800 opbrengst) die op een aparte groep zitten. We gaan binnenkort verbouwen en ik wil gaan berekenen wat ik nog eventueel aan kan sluiten op de groepenkast zonder de boel te stressen. Zo wil ik kijken of ik in de toekomst een warmtepomp kwijt kan of dat ik al eerder mijn groepenkast (of zelfs het vastrecht….) moet laten aanpassen.

vragen die ik heb;

- Ik heb berekend hoeveel totale stroom ik heb aangesloten op de meterkast. Er zou 17.250 watt op mogen volgens mij. Met een gelijktijdigheidsfactor van 0,6 kom ik goed uit, maar met een gelijktijdigheidsfactor van 0,7 niet meer. Ik heb de NEN 1010 geraadpleegd maar ik vind het super moeilijk om te begrijpen wat ik nu verplicht ben om aan te houden 0,6/0,7/0,8?

- Heb ik voor een warmtepomp een aparte groep nodig? Hoeveel gebruikt zo’n ding even grofweg in de worst case situ? 1500? En wat gebeurt er met de geleiktijdigheidsfactor door zo’n pomp, Mag je dat zelf ”inschatten”?

- Hoe moet ik mijn zonnepanelen berekenen? Die leveren stroom terug natuurlijk maar moet ik die meerekenen in mijn totaal aangesloten waarde omdat het toch een “stroom” van energie is (ook al is het de andere kant op?) en komt dit dus bij mijn totale verbruik in de berekening? Stel, ik kom op 25.000 watt totaal aangesloten vermogen, wordt dit dan door de zonnepanelen bv. 28.800:totaal vermogen?

Bedankt voor jullie reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een warmtepomp zijn en vanaf 500 tot ... Opgenomen vermogen, een warmte pomp kies je niet even maar moet je berekenen op de installatie is dit niet juist gedaan krijg je of een koud hok of een pendelende en daardoor sneller slijtende warmtepomp.
Een warmtepomp is doorgaans een eigen eindgroep.

Het vermogen van de panelen is geen belasting dus tel je er niet bij op.
Je kan het echter er ook niet afhalen omdat het een niet gegarandeerde bron is.
Je moet echter wel de maximaal te leveren stroom optellen bij de hoofdzekeringen en de kast op die stroom uitbedraden of voorbeveiligen.

Gelijktijdigheid, blijft.een lastig puntje.
Tabel 101:
2-3 afgaande groepen – mogelijke gelijktijdigheid 0,8 4-5 afgaande groepen – mogelijke gelijktijdigheid 0,7 6-9 afgaande groepen – mogelijke gelijktijdigheid 0,6 >10 afgaande groepen – mogelijke gelijktijdigheid 0,5

Dit is echter een richtlijn en de werkelijke gelijktijdigheid is afhankelijk van de gebruiker.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hier een dubbele kast, totaal 16 groepen geinstalleerd.

11 groepen incl kookgroep (had beter geweest als de kookgroep anders was aangesloten)
3x 1 fase alamat tbv apparaten met aansluitwaarde > 2kW
1x 3 fasen alamat tbv de warmtepomp
1x 3 fasen alamat tbv PV-panelen
 

AyDee

  • #4
Bedankt, die gelijktijdigheid is wel een erg belangrijke factor om te bepalen of alles nog past of dat ik de hoofd zekeringen moet gaan laten verzwaren.

Als ik een groep op 750 watt na kan vrijspelen, is dat dan afdoende om een warmtepomp bij te schakelen? Ik begrijp dat e.e.a. straks goed berekend moet worden maar stel even worst case, zou dit dan kunnen of moet een warmtepomp (net als bv. een natte groep) op een aparte groep?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Een WP heeft bij voorkeur een eigen groep nodig.

750W zal zeker niet genoeg zijn.
 

AyDee

  • #6
O sorry,... Ik bedoelde eigenlijk dat ik op 750 watt na,... een hele groep kan vrijmaken. Ik houd dus 2750 over op die groep. Mag dat theoretisch gezien? Thnx!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Een groep zegt niets......

De officiële regel is dat je een groep zo laag mogelijk moet afzekeren.

Dus een Wp van 8 Amax hoort een 10A eindgroep te krijgen.

Ook maakt het verplaatsen van een last niets uit voor het totale aangesloten vermogen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Kom jij nieuwe woningen tegen waar een groep tbv de wasmachine op 10A wordt afgezekerd? 16A is toch overal de standaard?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat zal, maar de regel blijft zo laag mogelijk afzekeren.
Vroeger waren wasmachines 2500w , dan heb je 16A nodig, tegenwoordig heb je aan 10A meer dan genoeg, en dan mag je ook nog dunnere draden gebruiken wat ook weer goedkoper is.
Dat de gemiddelde installateur gewoon lekker makkelijk alles op 16A zet zonder na te denken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
In een 3x25A aansluiting kun je doorgaans prima een warmtepomp, laadpaal, kookplaat en al de rest aansluiten. Laadpaal wel altijd met load balancing nemen.
 

AyDee

  • #11
Bedankt voor zover. Ik kom inclusief warmtepomp (wel theoretisch gezien op een groep aangesloten waar reeds 750 watt op aangesloten is) op een volledig aangesloten vermogen van 26.000 watt uit. Als ik dan de 0,7 gelijktijdigheid aanhoudt, kom ik op de 18.200 (teveel) uit. Als ik 0,6 aanhoud, op de 15.600 op 3x25A

Voor mijn gevoel zit ik op het randje en wil graag nog bevestigd krijgen of dit nu spelen met vuur is of dat dat eigenlijk wel meevalt en dat 0,6/0,65 ook nog een veilige (toegestane marge is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Wat is er niet duidelijk aan:
The headhunter schreef:
en de werkelijke gelijktijdigheid is afhankelijk van de gebruiker.
?
 

AyDee

  • #13
nogmaals Bedankt allemaal
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu