Wat mag met een centraaldoossysteem en nen1010

Shirley777

  • #1
Goedenavond,

Wij hebben in oktober 2009 onze woning opgeleverd gekregen.
Deze zou volgens de normen van NEN1010 gebouwd worden met centraal doos systeem.
Mijn man is zelf electormonteur geweest, en naar zijn mening klopt er iets niet van de electriesche installatie.

Na een storing die moeilijk te vinden was kwam hij er achter dat er behoorlijk doorgeslust is. Van centrale doos naar een stopcontackt naar stopcontackt naar schakelaar naar stopcontackt naar centrale doos ezv ezv. van vertrek naar vertrek en van verdieping naar verdieping.
Mijn man zegt zo heb ik dat niet geleerd en volgens hem mag je eenmaal doorlussen naar 1 of 2 stopcontakten op de zelfde muur.

Wij hebben onder andere hierover contakt gehad met onze aannemer, die dit heeft naagevraagt bij zijn onderaannemer. Deze zegt dat dit wel mag, volgens hem mag je behoorlijk wat doorlussen.

Wat is hierin nu waar?
Ik hoop dat u ons hierin een antwoord kan geven.

M.v.g. Fam. Bouma
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Succes, dit is een dhz forum geen juridisch forum.

Tevens is het ons door de regels hier verboden om werk van een ander te beoordelen.

Als de installateur zegt dat het volgens de nen1010 is zal deze dat ook kunnen aantonen met de nen1010.
 

Shirley777

  • #3
Waar zou ik dan met mijn vraag naar toe kunnen.
Kan ik de instalatie door iemand laten keuren of iets dergelijks?

In ieder geval bedankt voor je reactie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je kan een installateur kunnen vragen om de installatie te keuren, maar dan worden de dingen die je noemt niet gecontroleerd, dat is nl. een invasieve keuring, kost daardoor heel veel centen.Het komt er nl. bijna op neer dat de gehele installatie opnieuw word gemaakt.

Dan nog, alhoewel ik vind dat een installatie gemaakt moet worden conform nen1010 en zeker als je het onder die noemer aanneemt maar herstel is nagenoeg onmogelijk.En alhoewel de installatie niet overzichtelijk is zal deze wel veilig zijn.

Controle had plaats moeten vinden tijdens de bouw, achteraf is niet te doen.

Zoek een juridisch forum voor rechtshulp.
 

System7

  • #5
Misschien kan je man met zijn kennis van elektro een installatieschema maken van hoe e.e.a. nu is aangesloten. Die tekening kun je dan aan een andere installateur voorleggen om te laten beoordelen qua toepassing van NEN1010. Op zich is doorlussen inderdaad toegestaan onder een aantal voorwaarden; hiervandaan is niet te zeggen of aan die voorwaarden is voldaan maar een erkend installateur moet dat zo kunnen zeggen (of uitzoeken ahv NEN1010).

Eventueel zou je die tekening hier kunnen posten; m.i. overtreed je dan niet de forumregels omdat er wel vaker vragen in de trend van kan dit/mag dit worden gesteld.
 

Shirley777

  • #6
Bedankt voor jullie reacties, ik zal er morgen zeker iets mee gaan doen.
Bij mij is ook het voornaamste dat het veilig is.
Mijn man heeft al een schema gemaakt, gewoon het draadje gevolgd en dan maar kijken waar hij allemaal naar toe ging, dit was nodig vanwege een storing die we niet konden vinden. Uiteindelijk zat er op zolder een draadje los van de rookmelder was niet echt grappig aangezien we toen midden in de afbouw zaten en alleen nog maar licht in de woonkamer en bijkeuken hadden. We zullen zien waar het schip strand, in ieder geval mijn wel gemeende dank voor jullie info en sorry voor als ik iets verkeerds heb geschreven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als je een duidelijke tekening post en een mod sluit dit topic niet dan kunnen we eens kijken of het wel of niet voldoet aan regelgeving.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoals eerder geschreven wordt hier geen werk van anderen beoordeeld, u zult het met de aannemer op moeten lossen, eventueel met behulp van een jurist, succes hiermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu