Elektra en veiligheid, mag dit wat ik wil?

Albert_D

  • #1
Hallo,

Ik ben een lamp aan het maken waarbij de lampsnoer door een glazen buisje getrokken moet worden. Dit lampsnoer (ongeaard) bestaat uit een blauwe en een bruine draad, het glazenbuisje heeft een inwendige diameter van 6 mm. Nu past het snoer net niet door de glazen buis heen, glazen buisjes met een grotere diameter zijn niet te krijgen, en snoer met een enkele draad heb ik niet kunnen vinden. Het snoet moet trouwens perse wit zijn.

De lamp bestaat uit een etalagelamp die aan beide zijden van de lamp contact maakt met een snoer (230V), de lamp hangt dus aan 2 stroomdraden (zoek maar eens op L40 lamp rietveld, dan zie je wat ik bedoel).

Nu is mijn vraag de volgende: Mag ik elektrotechnisch en i.v.m. de veiligheid uit ene draad (zeg maar aanvoer) de bruine draad verwijderen, en uit de andere draad de blauwe draad verwijderen. Hierdoor past het draad wel in de glazen buis en kan ik de lamp maken.

Bvd
 

StefanD

  • #2
Kun je niet een tweelingsnoer nemen en daarvan 1 ader per buis gebruiken?
 

Albert_D

  • #3
Ja, dat zou kunnen, maar het snoer moet ook niet bestaan uit een 'harde koperdraad', maar uit draad met allemaal kleine 'haartjes' (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik weet alleen niet of dit laatste bestaat.

In feite maak ik nu toch ook een gesplitst tweelingsnoer?

Bvd
 

StefanD

  • #4
"gewoon" tweelingsnoer bestaat uit losse adertjes en niet uit één dikke ader. Je kunt dit snoer in elke bouwmarkt kopen.
Als het je lukt om uit een kabel met 2 aders één te verwijderen lijkt me dat overigens geen probleem qua veiligheid.
 

Sjeki

  • #5
Zoveel verstand heb ik niet van elektra, maar ik dacht als je 2x0,75mm draad neemt dat het dan uit die "haartjes" zoals jij het noemt bestaat.
bij 1,5 wordt het geloof ik pas een harde kern.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het heeft niets met de dikte te maken.
Het is allebei in vele variaties en diktes te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu