Waarschuwings led voor douchecel lamp

Lars05

  • #1
Een vraag.

Op het stopcontact/schakelaar wil ik een led lampje plaatsen dat gaat knipperen als de lamp in de douchecel aan is. Hierdoor vergeet ik minder snel het licht uit te moeten doen.

Het stopcontact zit onder de schakelaar (het is een behuizing en ze bevindt zich buiten de douchecel).
Op het stopcontact zit een blauwe draad en een bruine draad. Via een interne verbinding loopt de bruine draad door naar de schakelaar. Aan de schakelaar zit nog een andere draad vast, een zwarte.

Als de lamp in de douchecel brandt loopt er geen stroom van die bruine draad via de schakelaar naar die zwarte draad. Is de lamp in de douchecel uit dan is er wel een stroom tussen die bruine draad en die zwarte draad.

Ik heb een kant en klare schakeling gekocht bij Conrad Blink-Led.
Deze heb ik in elkaar gezet en werkt prima tijdens proeven.
Deze schakeling kan op 230V aangesloten worden.

Maar nu is mijn vraag. Tussen welke contact punten moet ik deze schakeling plaatsen zodat ze gaat knipperen als de lamp in de douchecel brandt ?

Mijn vermoeden is dat de schakeling parallel op de spanningsbron geplaatst moet worden want de stroomsterkte wordt door de schakeling veranderd. (plaats ik de schakeling in een proefopstelling met een lamp in serie dan doet de LED het wel maar de lamp niet)

met vriendelijke groet lars05
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De schakeling voor de Led-lamp moet aangesloten worden op de blauwe en de zwarte draad.

Wat je met "de spanningsbron" bedoelt is me niet helemaal duidelijk, maar het led-lampje komt, aangesloten op blauw en zwart, gewoon parallel aan de douchelamp te staan!

Let er wel op dat het geheel aanraakveilig in een dichte behuizing gemonteerd wordt, want het is wél 230 Volt!

Overigens zag ik bij het genoemde bedrijf alleen blink-leds voor 4,5 V gelijkspanning. Het enige bouwpakketje voor 230 V was een knipper-led met voorschakelweerstand. Lijkt me lastig in te bouwen...

Misschien is het handig als je het bestelnr vermeldt, dan weten we exact waarover je het hebt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zoiets wordt normaal gesproken gerealiseerd met een controle-schakelaar. Dat is een schakelaar met een ingebouwd controle-lampje. Die knippert dus niet, brandt gewoon als de lamp van de badkamer aan staat.

Die kun je echter alleen gebruiken, als je ruimte hebt voor twee aparte inbouweenheden, dus een apart stopcontact en een aparte schakelaar, er moeten dus twee inbouwdozen aanwezig zijn.

Voordeel daarvan is wel, dat het beduidend veiliger is, dan het onder de schakelaar vandaan halen van twee draden, die in een gesoldeerde module in het een of andere kastje aangesloten worden.

De grotere merken schakelmateriaal hebben dit soort schakelaars in hun programma, of je het ook bij een bouwmarkt kunt krijgen weet ik niet.

Voor zover ik weet bestaan ze niet in één behuizing in combinatie met een stopcontact.
 

Lars05

  • #4
Bedankt voor de snelle reactie. Ik wist geen beter omschrijving maar zoals jij dat beschrijft... parallel aan de douchelamp......zo bedoelde ik dat ook.

Van de Blink Led heb ik het volgende
230 V-Blink-Led
nr. 19 95 40 version 11/00

Over de aanraakbeveiliging heb ik nagedacht. Ik heb de behuizing van het stopcontact/schakelaar eraf gehaald. Het kleine printplaatje heb ik wat kleiner gezaagd en past prima in een linker boven hoek van deze behuizing. In de behuizing heb ik een gat gemaakt waar de kop van het led lampje uitsteekt.

met groet lars05
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat is het door mij genoemde knipper-led schakelingetje, een knipperled, in combinatie met een gelijkrichtertje en een serieweerstand voor 230 V.



De gehele schakeling staat op 230 Volt, dus...

De door jou beschreven inbouwmethode is geen echt correcte oplossing, het is toch een beetje knoeien, lijkt me! Het is zeker geen goedgekeurde methode en als er narigheid (brand) door ontstaat loop je kans niet verzekerd te zijn!

Denk er dus goed over na voor je de zaak gaat inbouwen!
 

Lars05

  • #6
Ik heb het net uitgeprobeerd en het werkt zoals je het zei.

Het klopt dat het wat knutselen en passen is in die linker bovenhoek.
Visueel vond ik dit de mooiste oplossing (zonder extra nieuwe behuizingen te moeten kopen). Ik zal er iemand anders eens naar laten kijken.

Met groet Lars05
 

Eric

  • #7
Waarom niet gewoon de schakelaar vervangen door een schakelaar met controlelampje.
Gewoon verkrijgbaar bij alle merken schakelmateriaal.

Groeten,
Eric
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu