Led lamp verzwakt heel soms qua felheid

Leor

  • #1
Hallo,

Even een vraagje over mijn (nieuwe) led lamp. Deze bolvormige peer hangt in een hanglamp.
Dit gebeurde ook bij de oude lamp. Die heb ik recent vervangen en bij deze gebeurd het ook.
Allebei de lampen zijn wel van dezelfde winkel.

Als de lamp enige tijd brandt verzwakt heel soms zeer kortdurend de felheid van het licht.
Het lijkt net op een kaars die uit gaat, en een seconde later brand ze weer even fel.
Misschien is dit altijd wel geweest en mij nooit opgevallen.
Er gebeurd ook niks van stoppen uit slaan etc. Dus dat wat betreft allemaal geen probleem.

Maar ben benieuwd hoe dit komt:
Hoort dit even zeer kortdurend afzwakken bij een LED lamp?
Of is er toch wat anders aan de hand?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Kijk eens hoe warm de lamp wordt.
Waarschijnlijk moet je het in die richting zoeken of dat er toch ergens geen goed contact gemaakt wordt en dat dit bij het warm worden zichtbaar wordt.
 

Leor

  • #3
Over geen goed contact maken: zou dat bij twee verschillende lampen kunnen? En gebeurd dat alleen als een lamp warm is?

Qua warmte heb ik gevoeld. Dat valt echt wel reuze mee. Tuurlijk voel je een beetje warmte, maar zeker niet dat je je handen eraf moet trekken of hem niet vast kan houden. Dus denk eigenlijk niet te warm.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Het kan ook in de draad waarmee de lamp aangesloten is zitten, soms is het simpel even de schroeven in de fitting een slag aandraaien en het probleem is weg.
Dat beetje hand warm worden kan net genoeg zijn en vooral als het met 2 lampen gebeurd lijkt het me iets wat extern van de lamp komt maar omdat het zich pas manifesteert nadat de lamp een poos brandt lijkt het dat je het moet zoeken in warmte.
Wordt een lamp warmer dan 55 graden dan moet je het meestal zoeken in beide en dat de warmte beter weg kan en ergens een contact wat niet al te vast zit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Misschien is het gewoon zo, dat het lipje onderin de fitting net niet helemaal goed tegen de het voetcontact van de lamp komt. En daardoor af en toe verbreekt. Dat kun je verhelpen door het lipje met een punttang iets omhoog te trekken of nog beter, met een verenspannertje. Dat laatste ziet er bijvoorbeeld zo uit:

1705783549619.jpeg


Dit plaatje heb ik van het Internet gehaald, zelf heb ik zo'n ding met aan twee kanten een iets ander tooltje, oorspronkelijk bedoeld voor (hele kleine) relaisveertjes. Ongeveer ter grootte van wat een tandarts gebruikt om kiezen te onderzoeken.

Let er wel op dat je zoiets uitsluitend doet als de spanning van de betreffende groep af is (controleer of je de juiste groep te pakken hebt). Je hoeft het lipje maar een heel klein beetje omhoog te trekken.

Een loszittende draad onder de schroef van de fitting wilde ik ook nog noemen, maar ik zie dat Gerrit B dat inmiddels al vermeld heeft. :prima:
 

Leor

  • #6
Dank Gerrit en Kees.
Klinkt in iedergeval niet als iets gevaarlijks.
Het vreemde is dat het dan plots is ontstaan (of mij nooit op is gevallen) paar dagen geleden.

Maar omdat ik nieuwsgierig ben aangelegd nog een aanvullende vraag.
Stel er is los contact: dan kan ik verklaren waarom de lamp even verzwakt, want dan is er minder contact. Maar hoe kan deze dan na 1x knipperen met de ogen weer op vol vermogen branden? Die tijd er tussen is namelijk echt superkort.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Bij een ledlamp loopt er maar een heel klein stroompje, kan er door een los contact net 1 mA minder stroom lopen dan zie je dat dus als even zwakker worden.
Zelfde als je met de schakelaar heel snel aan en uit schakelt, soms zie je het helemaal niet dat je de schakelaar even op uit had staan, de volgende keer zie je de lamp knipperen.
 
  • Like
Waarderingen: Leor

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Of het dieng reageert op Tf signalen geeft ook knippereffecten.
 

Sander 1972

  • #9
Is het er een met een dimmer
 

Leor

  • #10
The headhunter schreef:
Of het dieng reageert op Tf signalen geeft ook knippereffecten.
Wat is TF signaal?


Sander 1972 schreef:
Is het er een met een dimmer
De schakelaar in iedergeval niet.
Daar zou het mijn inziens alleen kunnen dimmen.
Of ligt dat ook aan de lamp? Dat die kan dimmen? Maar ik een gewone schakelaar heb
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Toonffrequent signaal, een methode gebruikt om dingen via het lichtnet te sturen gebruikt door netbeheerders om bv straatverlichting in te schakelen, tarrief omschakelen, enz

Als het knipperen bv altijd zichtbaar is rondom de tijd dat straat erlichting ontsteekt dan zou dat wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Er zijn veel meer momenten waarom het verstuurt word maar straatverlichting is het makkelijkste te zien.
 

Leor

  • #12
The headhunter schreef:
Toonffrequent signaal
Valt hier bv ook een droger onder (die op een andere groep zit)?
Maar wel een stroombron is
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Een huishoudelijk apparaat geeft geen toonfrequent signaal af over de elektraleidingen. Zo'n signaal wordt door de netbeheerder meegestuurd met de normale spanning.

Maar een huishoudelijk apparaat (en alle andere gebruikers, vooral de zware) kan wel een (hele korte) dip van de netspanning veroorzaken. Dat is dan helemaal afhankelijk van de omstandigeheden in de installatie. Een moderne droger gebruikt niet zoveel. Heb je verdenking in die richting?

Sommige LED-lampen zijn vrij gevoelig voor dergelijke korte dips, andere helemaal niet. Mij ervaring is, dat als je dips hebt, ze met LED-lampen vaak beter te zien zijn dan met de ouderwetse gloeilampen.

Soms is het duidelijk waar zo'n dip vandaan komt, omdat je, als je een bepaald apparaat inschakelt, inderdaad een hele korte terugval in lichtintensiteit ziet. Maar soms is het volstrekt raadselachtig en zit het wellicht in de hele wijk, dat de spanning even heel kort wegvalt. Heb ik wel eens meegemaakt, soms weken achter elkaar vrij regelmatig. Ca. een jaar geleden zijn bij ons in de straat (en in de hele wijk) alle elektrokabels vervangen (zaten er vanaf ca 60-er jaren) , inclusief alle aftakkingen tot aan de meterkasten in de huizen en daarna heb ik eigenlijk nooit meer dips gezien...

Leor schreef:
Maar wel een stroombron is...
Een apparaat is natuurlijk nooit een stroombron, maar een stroomgebruiker.
Alleen zonnepanelen en hun bijbehorende elektronische schakelingen zijn stroombronnen (die in huishoudens voorkomen). En natuurlijk batterijen, autoaccu's en dergelijke.
 

Leor

  • #14
Kees schreef:
Heb je verdenking in die richting?
Het viel me op dat hij aan stond.


Kees schreef:
Sommige LED-lampen zijn vrij gevoelig voor dergelijke korte dips, andere helemaal niet. Mij ervaring is, dat als je dips hebt, ze met LED-lampen vaak beter te zien zijn dan met de ouderwetse gloeilampen.
Waar we het over hebben is inderdaad een gloeilamp model.


Kees schreef:
Soms is het duidelijk waar zo'n dip vandaan komt, omdat je, als je een bepaald apparaat inschakelt, inderdaad een hele korte terugval in lichtintensiteit ziet. Maar soms is het volstrekt raadselachtig en zit het wellicht in de hele wijk, dat de spanning even heel kort wegvalt.
Daar zeg je wat.
Hier in de stad is stroom wel een aandachtspuntje.

Duidelijk. Heel informatief. Dankjewel.
Ik denk dat ik de oorzaak buiten de lamp moet zoeken (want volgens mij zaten de metalen lipjes goed)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu