Ledstrip dimmen

Ijsselg

  • #1
Goedemorgen, ik heb kastverlichting gemaakt met een 'geknipte' ledstrip van 5 volt. In de kabel zit een dimmer. Maar ik wil graag de verlichting draadloos of met tijdschakelaar bedienen. Als ik de stroom er nu afhaal - en aansluit staat de dimmer op 'uit'. En moet ik dus handmatig bedienen. Haal ik de dimmer er tussenuit dan zijn de leds te fel.. Is de felheid van de leds afhankelijk van voltage of Ampere? Ik bedoel dit: als ik een adapter koop van 3-12 volt - kan ik dan dimmen door het voltage omlaag te brengen? (dat is dat tussen 3 en 5V)? Of is het niet zo simpel? De strip is ook aan beide zijden aangesloten (begin en eind) om geen 'dip' te hebben. Is het een idee om aan begin en eind bijvoorbeeld één meter of meer koperkabel ertussen te solderen om de felheid omlaag te brengen..?
 

Lampje45

  • #2
Nee, zo simpel is het allemaal niet. LED staat voor licht uitstralende diode.
Ze werken op zeer lage spanningen, maar niet allemaal met dezelfde spanningen.
Dus er zijn altijd spanning verlagende schakelingen en op welke manier dat is vaak aan de buitenkant niet te zien. Het dimmen door spanning te regelen werkt bij LED's niet.

Lees dit artikel maar eens, waar alles haarfijn uitgelegd wordt:
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Ijsselg

Kaajee

  • #3
Ik weet iets of 'mijn oplossing ' ook voor jou kan gelden.
Ik heb ook een ledstrip verknipt voor kast verlichting. Ik heb een smart (wifi) variant genomen. Deze is dus met een app, of stem of volgens bepaalde schema's te regelen (qua sterkte, dimmen, maar ook qua kleur, zowel wit/geel als rgb.

Deze strip is ook aangesloten op een 230v schakelaar, als ik deze bedien, gaat de strip aan op de laatst ingestelde setting. Enige 'nadeel' hierbij kan zijn dat wanneer je de strip met de app uitgezet hebt, je 2x de 230 schakelaar moet bedienen.
 
  • Like
Waarderingen: Ijsselg

Lampje45

  • #4
Maar dat gaat allemaal via PWM modulatie en niet via spanningsregelingen
 

Ijsselg

  • #5
@Lampje45 bedankt voor je uitleg (@Kaajee ook bedankt!). Ik heb het stuk gelezen. Toch nog een vraag. Ik heb een 5 meter strip verdeeld over verschillende vakken in de kast. Onderling verbonden met kabel van 60 cm. Totaal zit er zo'n 600 cm draad tussen gesoldeerd. Als ik de strip éénzijdig aansluit is het licht aan het einde veel minder dan het begin. De intensiteit neemt af dus. Dat was niet zo zonder de stukken ertussen gesoldeerde draad. Dus meer draad ertussen is minder intensiteit. Vandaar dat ik er vanuit ging dat nog meer draad aan begin en einde ook dimmend werkt. Niet dus - maar ik begrijp niet waarom niet?
 

Lampje45

  • #6
Omdat een led een bepaalde drempel heeft waarbij hij gewoon dicht gaat en dat is nog lang niet dat hij gedimd is. De regeling moet door pulsen gedaan worden die voldoende spanning hebben en de lengte van de pulsen is dan analoog aan de dimming

De stromen van een led zijn laag dus er zal heel veel koperdraad moeten komen om enig spanningverlies te bereiken,

Citaat uit het stuk:
Besturing van de intensiteit
LED's zijn maar in een beperkte mate te dimmen door het verlagen van de voedingsspanning. De lichtopbrengst neemt iets af bij verlagen van de voedingsspanning en dan dooft de LED opeens. LED's zijn echter ideale onderdelen om te dimmen via puls breedte modulatie (PWM). Met een goede regelschakeling kunt u de intensiteit vrijwel lineair regelen van 0 % tot 100 %.

zie artikel over PWM
 

Remmus

  • #7
@Ijsselg De aders van de ledstrip zijn flinterdun. En het is de ader dikte die bepalend is voor de hoeveelheid stroom die er doorheen kan.
Als je 1 strip hebt van 5 meter, dan moet de stroom voor de laatste LED op de strip dus 2 keer 5 meter (heen en terug zeg maar) afleggen door die flinterdunne aders. Daarom komt er minder licht uit de laatste LED's.

Dat is ook de reden dat langere strips meestal op 24 volt in plaats van 12 volt werken.
Er loopt dan half zoveel stroom door de strip.
 

Ijsselg

  • #8
Uiteindelijk werd dit mijn oplossing om te dimmen: (zoek in google op deze tekst): ledstrip-rf-radiografisch-dimmer-met-11-knoppen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu