Verzwaring elektra naar 3x25a

Teun38

  • #1
Goedemorgen,

Mijn ouders willen een verzwaring van hun elektra naar 3x 25 ampere.
Op dit moment hebben zij een aansluiting van 1x 35 ampere.
Dit hebben wij aangegeven bij Enexis en zij sturen een overzicht van hoe de meterkast er tegenwoordig bij nieuwbouw uit moet zien.
Nu is mijn vraag, zijn wij genoodzaakt om een nieuwe mantelbuis te leggen of kan dit ook door de bestaande buis?
Dit zou mij namelijk een heleboel graafwerk schelen, aangezien de kruipruimte niet meer bereikbaar is.



WhatsApp Image 2022-06-09 at 6.05.50 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-06-09 at 6.24.05 PM.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Die vraag zou ik aan de netbeheerder stellen :wink:
 

Teun38

  • #3
@Vonken_trekker dat is nu precies het probleem.. zij kunnen mij telefonisch geen antwoord geven en ik wil graag voorkomen dat ze op de stoep staan dat ik het alsnog aan moet passen waardoor alles vertraging op loopt. Tegelijkertijd wil ik bij voorkeur niet heel de hal open breken als het niet nodig is.
 

Wiewatwaarohdaar

  • #4
Bij mijn weten is tot aan de meterkast van de netbeheerder, daar waar de hoofdzekering zit. Daar mag je als particulier niet aan zitten en is ook niet jouw eigendom. Mijns inziens is dus de netbeheerder verantwoordelijk. Dat gezegd hebbende moeten ze wel ten alle tijden er bij kunnen komen.

Maar toen ze bij mij gingen verzwaren naar 3 x 25 ampère. Was alles al vooraf aangelegd vanuit de bouw. Twee rxtra zekeringen erin en aansluiten op meterkast en voila. Klaar was de monteur
 

Lampje45

  • #5
Dit is alles voor de meter dus niet jouw probleem en verantwoording. Ik heb dit ook aangevraagd en moest me eerst aanmelden bij een ander portaal en kreeg ik de gegevens.
Meestal zit de kabel voor 3 fasen wel in de grondkabel, maar dat weet de netbeheerder.
 

Okidokikluts

  • #6
Hier onlangs zelf ervaring mee gehad. Ben overgegaan van 1x 35 naar 3x25. Aanmelden bij “Mijn Aansluiting.nl “.
Vervolgens kom je de vraag tegen een foto van de meterkast te maken. Navraag gedaan bij de netbeheerder: eerst je groepenkast laten vervangen door een 3 fase, daar een foto van maken (incl de rest van de aansluiting). Dus dat gedaan: groepenkast door elektricien laten vervangen. Aanvraag Mijn aansluiting afgrond. Offerte ontvangen van een kleine 400 euro voor nieuwe hoofdzekeringkast. Akkoord gegeven. Toen ik lange tijds niet hoorde, netbeheerder weer gebeld. Antwoord: uw aansluiting moet worden gesaneerd. Logisch want de papier/loodkabel was van 1960. Er was slechts 1 fase beschikbaar in de oude kabel. Na veel duwen en trekken werd er uiteindelijk een afspraak gemaakt. Twee mensen kwamen in opdracht van de netbeheerder de oude kabel opgraven. Twee andere mensen, monteurs hebben de oude kabel afgekoppeld in de groepenkast en buiten in het open gegraven trottoir. Nieuwe kabel getrokken, aangesloten, nieuwe meter en nieuwe moderne hoofdzekeringkast met 3 automaten. (Mag je zelf bedienen mits het te vaak voorkomt dat ie uitslaat). De totale kosten blijven bij die eerste offerte en dat vind ik gezien de werkzaamheden en tijd toch heel netjes.
conclusie: alleen je netbeheerder kan / mag dit doen en zo is in Nederland de procedure ongeveer.
Ook in ons huis is zo’n mantebuis aanwezig. Men heeft de oude kabel buiten uit de buis getrokken en de nieuwe er weer in getrokken dus dat is gewoon mogelijk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu