Kosten verzwaring electrische aansluiting

JeeDeeGee

  • #1
Ik heb een offerte bij mijn netbeheerder aangevraagd voor het verzwaren van de aansluiting van 1*40A naar 3*25A. Dit komt op EUR 393,-. Ik heb wat rondgekeken bij andere netbeheerders en daar ligt het bedrag fors lager, de laagste die ik vond was 259,- en de rest lag onder de 300,-. Bijna 90% van de kosten is arbeid.

Liggen deze tarieven wettelijk vast? Is hier nog ruimte voor onderhandeling of opnieuw aanvragen van offerte in de hoop dat er wat arbeid vanaf kan? Ik neem aan de netbeheerder een lokaal monopolie heeft en ik dus niet voor een ander kan kiezen. Of kan ik zelf een electricien benaderen om dit uit te voeren?

Dank
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je kan alleen bij de netbeheerder terecht en die hebben een monopolie positie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Nee, de tarieven liggen niet wettelijk vast.

Ik verwacht niet dat er enige onderhandelingsruimte is, of dat een nieuwe offerte lager uit gaat pakken. Bij de meeste grotere netbeheerders is dit gewoon een vast tarief wat je kunt terugvinden in prijslijsten (zoals je zelf blijkbaar ook al hebt ervaren). Blijkbaar is jouw netbeheerder hierin minder transparant maar ik verwacht niet dat dit betekent dat ze per aanvraag een bedrag uit hun duim zuigen... Daar zal intern vast een tarief voor zijn vastgesteld.

Je kunt hiervoor inderdaad alleen bij jouw eigen netbeheerder terecht, het is nou eenmaal hun net waarop je bent aangesloten. :wink: Een elektricien mag niet de hoofdzekeringen of meter aanpassen, dat mag echt alleen de netbeheerder zelf (of een onderaannemer die door de netbeheerder is ingeschakeld).

Je hebt dus niet echt een keuze behalve deze kosten accepteren (of niet verzwaren).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu