Klopt het om mijn meterkast zo in te richten na verzwaring naar 3-fase stroom?

joejoe

  • #1
Ik wil graag koken met inductie, namelijk d.m.v. Bora Pure met 3-fase stroom, echter mijn huidige meterkast is nog op 1-fase stroom.

Huidige situatie:
PXL_20231102_075652892.jpg


Ik begrijp dat de huidige 2 polige hoofdschakelaar moet worden vervangen met een 4 polige hoofdschakelaar. Daarnaast lees ik dat het verstandig is om een aardlekautomaat tussen de kookplaat en de hoofdschakelaar te plaatsen.

Ik heb een schema gemaakt van hoe ik het wil inrichten, zie beneden. De hoofdschakelaar kan ik beter door een elektricien laten vervangen begreep ik. Klopt mijn schema? Ik moet met verdeelblokjes werken? De beltrafo kan ik gewoon laten?

Bedankt alvast!

Gewenste situatie:
LWScreenShot 2023-11-02 at 16.27.42.png
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, dat kan zo.

Mooier zou zijn om een extra 2-polige aardlekschakelaar toe te voegen, zodat je de bestaande groepen over 3 fasen kunt verdelen. Dan ga je echter wel ruimtegebrek hebben.
 
  • Like
Waarderingen: joejoe

joejoe

  • #3
Ja, dat kan zo.
Bedankt voor de bevestiging!

bestaande groepen over 3 fasen kunt verdelen
Ik zie dit niet helemaal voor me :cry: Hoe verbind je deze precies (heb je een schemaatje toevallig)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt nu 2x een 2-polige aardlekschakelaar, je gebruikt voor de groepen daar achter dus alleen fase L1 en L2.

Mooier zou zijn om 3x een 2-polige aardlekschakelaar te plaatsen, dus ook één op fase L3, en daar de groepen over te verdelen (dus bijvoorbeeld 3, 2, 2 groepen per aardlekschakelaar).

Je doet er sowieso goed aan om te kijken hoe de diverse gebruikers over de verschillende fasen zijn verdeeld. Je gaat nu waarschijnlijk van 1x35A naar 3x25A, dat betekent dat je in totaal meer aansluitcapaciteit hebt, maar per fase is het wel minder. Als op één van de bestaande aardlekschakelaars nu bijvoorbeeld de wasmachine, droger en oven zitten zou dat best wel eens krap kunnen worden als je dat klakkeloos op één fase aansluit.
 
  • Informatief
Waarderingen: joejoe

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu