Vereffening zandcementdekvloer op isolatie

Marc1995

  • #1
Goedenavond,

Binnenkort laat ik een zandcementdekvloer plaatsen (met versterkingsvezels, geen stalen matten) op PIR isolatie. Deze wordt in één keer gelegd tussen de keuken en de badkamer (zitten vlak naast elkaar). Ik heb hier een paar vragen over...

1. Is het verstandig om een aardingsmat te plaatsen in een zandcementdekvloer, met tegels, gelegd op PIR platen met alu cachering?

2. Doordat de keukenvloer dus in directe verbinding staat met die van de badkamer, levert dat complicaties op als je in de badkamer een aardingsmat plaatst?

3. Mag ik (volgens de norm) een extra centraaldoos in het plafond plaatsen (in de badkamer) voor het CAP en vanuit daar flexibele buizen met aardingsdraden trekken richting de metalen delen (+ eventueel vloer)? Uiteraard alles verbinden met de juiste klemmen. De wanden zijn HSB, dus kan mooi alles achter of door de wanden heen plaatsen. Ik las namelijk ook iets over het plaatsen van deze onder de wasbak.

4. Als ik een aardingsmat toepas, is het het beste om deze op 3 cm hoogte vanaf de ondergrond te plaatsen in het zandcement?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1. Waar komt die zandcementdekvloer op te liggen, alsin zit er nog een bestaande vloerconstructie onder? Je moet vereffening in geleidende vloeren voorzien, NPR5310 (een toelichting op de norm NEN1010) noemt "wapening in vloer of wand en zwaluwstaartplaten of vergelijkbare plaatconstructies". Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen hoe het met een geleidende aluminium laag op de PIR zit.

Kwaad kan het in ieder geval niet en hetzelfde document zegt "BIJ TWIJFEL, ALTIJD VEREFFENEN". :wink:

2. Nee dat maakt niet uit.

3. Het CAP moet in of bij de badkamer, als jij het in het plafond wilt plaatsen dan mag dat prima. Onder de wastafel of achter de spiegel ofzo zit het doorgaans wel wat minder in het zicht. :wink:

4. Als het maar in de dekvloer zit.
 
  • Like
Waarderingen: Marc1995

Marc1995

  • #3
Alweer bedankt voor de tips en advies. Ik zal het CAP toch onder de wasbak plaatsen. Ik hoorde dat ik de (kunststof) douchebak en badkuip niet hoef te vereffenen/aarden, dus dan rest alleen nog de vloer en de wastafelkraan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu