Vereffening badkamer - weinig geleidend

Tolhuisje

  • #1
Ben voor mijn ouders een nieuwe badkamer aan het maken, zit alleen wat te twijfelen over de vereffening:

- Houtskeletbouw --> geen metalstuds
- Estrichplaten op hout --> geen betonnen ondervloer
- Kunststof/alu waterleidingen --> geen geleiding via waterleidingen

Er blijft maar weinig geleidend over, de metalen onderdelen zijn dan namelijk de wasbakhouder, inbouw toiletframe en het onderstel van het bad.

Vraag: moet ik deze nog met elkaar vereffenen?

Indien ja lees ik dat ik tegenwoordig via de centraaldoos in de badkamer de CAP moet aansluiten dus dan wordt het 3x vereffening naar CAP en 1x aardedraad van CAP naar centraaldoos.

Indien relevant, qua elektra komt er 1 WCD met lichtschakelaar en 1 lamp.

Bedankt!
 

HenkL14

  • #2
Is er een douche met een afvoerputje of drain bijvoorbeeld? Of is dit in het bad?

Als het bad zelf kunststof is en ook op niet-geleidend materiaal staat (hout e.d.) is het geïsoleerd van de rest en hoeft het niet vereffend te worden.

Frame van de wc zelfde verhaal. Vaak staat de wc ook niet binnen normaal bereik van de douche en is het geheel met hout, gips en tegels afgewerkt. Ook dan zijn alleen de ophangpunten van de wc pot geleidend en die zijn eigenlijk weggewerkt bij de meeste wc's.

Zelf zou ik in zo'n situatie wel de waterleidingen van de douche/bad aan vereffening/aarde koppelen, uit gewoonte en extra veiligheid. Maar met kunststof leidingen is dat niet verplicht.
 

Tolhuisje

  • #3
Ja de douche zit in het bad, afvoer is van plastic. Bad heeft een stalen onderstel maar dat staat dus op tegels die op Estrich en daaronder hout staan.

WC is inderdaad alles weggewerkt. En het frame ook alleen maar in hout vastgezet.

Ik twijfel nog over de waterleidingen, vind in de vorige discussies het ook wel een goed punt dat een aardeleiding koppelen alleen maar extra risico oplevert (hoe minimaal dan ook) ipv minder. Voelt alleen wat raar dat ik dan helemaal niks hoef te vereffenen...
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Geen verwarming?
 

Tolhuisje

  • #5
Nee is een extra badkamer van maar 3m2 in de slaapkamer op de begane grond ,die al verwarmd is. Het bad is ook maar zo'n mini seniorending waar je vooral makkelijk in kan zitten douchen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu