Vereffening lichtschakelaar badkamer

kleefdoek

  • #1
Er zijn heul veel berichtjes al geplaatst over het onderwerp vereffening in de badkamer. Door de bomen zie je het bos niet meer. Vandaar dat ik nog een vraag hierover wil te stellen. In mijn badkamer-in-aanbouw zit (in zone 3) een wandschakelaar. Deze is geaard, doch de groen/gele aarddraad loopt ook weer door naar schakelaars en WCD’s etc. in andere kamers. Ik heb begrepen dat de vereffening in de badkamer lokaal moet zijn. Concrete vraag: moet ik vanaf de lokale badkamerrail (CAP) een extra aarddraad verbinden met de lichtschakelaar of is dit overbodig aangezien de schakelaar reeds geaard is.

Voor de volledigheid: de badkamerrail (CAP) is met 4mm aarddraad verbonden aan de groen/gele aarddraad in een centraaldoos die in dezelfde groep zit als de lichtschakelaar (zelfde klapzekering)

Volgens mij heb ik het principe van vereffening bijna helemaal helder in mijn hoofd, maar bovenstaande vraag blijft nog spoken
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Kan aan mij liggen maar kom in de praktijk weinig schakelaars tegen met randaarde.
Stopcontacten natuurlijk wel maar een schakelaar is nooit geaard immers de lamp moet geaard zijn (als er metalen delen bereikbaar zijn)
Hoe de regelgeving precies in deze is durf ik niet te zeggen maar denk dat er weinig verschil zal zitten tussen de aarde verbinden met de 4mm aarddraad in de lasdoos of doorverbinden van wcd naar wcd.

Om het overzichtelijk te houden zou ik wel altijd vanuit de lasdoos werken en alleen in de ruimte zelf van wcd naar wcd doorverbinden maar zodra je naar een andere ruimte gaat eerst vanuit de lasdoos/centraaldoos van de ene kamer naar de centraaldoos in andere kamer en van daaruit weer verdelen.
Mocht er dan ooit een storing zijn dan is het een stuk eenvoudiger om uit te zoeken waar het probleem zit.
 
  • Like
Waarderingen: kleefdoek

HBH

  • #3
Schakelaars met een aardklemmetje bestaan wel. Heb onlangs een enkelpolige schakelaar en een schakelaar combinatie gekocht, IP44 opbouw, van verschillende merken en beide hadden een aardklemmetje in de hoek van het kunststof huis zitten. Vooral bij de schakelaar ging ik er van uit dat deze bestemd was voor het eventueel doorlussen van de aarddraad. Een andere mogelijke reden waar ik aan dacht was om eventueel opgehoopt vocht in de schakelaar, naar aardpotentiaal te brengen maar vond de positie van dit schroefje - helemaal bovenin terwijl de afwateringsopening beneden zit - niet erg logisch. Ik ben benieuwd naar de ware reden voor dat aardklemmetje.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Zijn het dan geen schakelaars bedoelt voor de buitenlandse markt die onder het mom "baat het niet schaadt het niet" hier ook mogen worden verkocht?
In een combinatie WCD+RA + schakelaar kan ik het me nog voorstellen dat er aarde aanwezig moet zijn, maar bij een schakelaar is er toch geen aanrakingsgevaar en heeft een aarde aansluiting toch geen enkele zin?
 

HBH

  • #5
Moeilijke vraag van die "buitenlandse markt". De schakelaars worden alom in Nederland verkocht, waarvan eentje van een bekend Frans/Duits merk.
Het aanrakingsgevaar bij een IP44 schakelaar kan ik me wel voorstellen wanneer deze in een erg vochtige ruimte of buiten wordt gebruikt, de afwateringsopening verstopt zit en er zich onverhoopt water mocht ophopen.
 

kleefdoek

  • #6
Bedankt voor de reacties. Ik denk inderdaad ook dat er weinig aanrakingsgevaar is aangezien de schakelaar aan de buitenzijde volledig kunststof is. Het is ook weer niet de bedoeling om een stoommachine van de badkamer te maken, dus ik denk dat ik de schakelaar maar laat zoals ‘ ie is. De lamp zal uiteraard geaard worden
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
HBH schreef:
Het aanrakingsgevaar bij een IP44 schakelaar kan ik me wel voorstellen wanneer deze in een erg vochtige ruimte of buiten wordt gebruikt,
Een IP 44 opbouwschakelaar in een badkamer in zone 3?
Oké alles kan vandaag de dag met de zgn. industriële look, maar of het ook realistisch is :denk:
 

HBH

  • #8
De schakelaar wordt buiten geplaatst.
Ben echter nog wel in afwachting van het antwoord op de vraag waar dat aardklemmetje nu precies voor dient of zou kunnen dienen.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Lichtschakelaar hoef je niet te vereffenen in de badkamer. Bevat geen aanraakbare geleidende delen.
 
  • Like
Waarderingen: kleefdoek

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu