Vereffening badkamer douchegoot en zwaluwstaart platen

Roelhe

  • #1
Ik ben bezig met verbouwen van de badkamer en het is mij niet geheel duidelijk wat er allemaal vereffend moet worden. In de badkamer is aanwezig:

- Zwaluwstaartplaten met hierover vloerverwarming (retourleiding radiator) kunststof leiding.
- Badmeubel met kranen aangesloten op waterleiding, laatste meter koper alles daarvoor kunststof
- Douche met kraan aangesloten op waterleiding, laatste 3 meter koper alles daarvoor kunststof
- rvs douche drain
- handdoek radiator aangesloten met kunststof slang

Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik moet vereffenen.
 

VinceSK

  • #2
Koude waterleiding bij wasmeubel moet geaard worden (de rechter normaal gesproken) er moet ook een centraal aardpunt bij het wasmeubel gemaakt worden, de zwaluwplaten moeten geaard worden en de radiator.
 

Kacheltje

  • #3
Algemeen geldt dat vreemd geleidende delen geaard dienen te worden.
Als metalen delen zoals leidingen vloerbewapening ed. dich voort zetten in ruimtes buiten de badkamer dient deze delen aan een aanvullend potentiaalvereffening verbonden te zijn.
Als de leidingen binnen je badruimte blijven en daarbuiten overgaan op een kunststofleiding hoef je deze niet aan deze aarde te leggen.
Gebruik je kunststof leidingen met een metalen inlage dan is het de vraag of deze elektrisch gescheiden verbonden is met de koperen leiding, kranen of radiator.

Voor de vloer geldt het zelfde. Als de zwaluwstaartplaten zich doorzetten naar andere ruimtes moeten deze zijn opgenomen met het aanvullend potentiaalvereffening. Zo niet hoeft de plaat niet aan aarde te leggen.
 

Ocmer

  • #4
- rvs douche drain

vergeet deze niet, hier zit een appart setje bij die je aan de drain kan schroeven en daarna dien je deze ook te aarden.
 

Tiho

  • #5
Waarvoor? Hij loopt niet door en heeft geen metalen aansluitingen.
 

VinceSK

  • #6
Normaliter word het douchputje niet geaard maar deze kan je meenemen inderdaad.
 

Roelhe

  • #7
Dus als ik het goed begrijp hoef ik de zwaluwstaartplaten en de douchegoot niet te vereffenen omdat deze vloer niet doorloopt in de aanliggende ruimtes? De verwarming is aangesloten met kunststof leiding waar een aluminium binnenkant in zit welke met perskoppelingen verbonden is. Deze moet dus wel vereffend worden?
 

VinceSK

  • #8
De zwaluwplaten moet je wel vereffenenen want die fungeert nu als aardnet. ook de radiator, ook al is die voorzien van kunststof leidingen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Onzin, een zwaluwstaartplaat dient niet als aardnet.
De functie van een aardnet is om potentiaal vereffening te realiseren tussen de persoon op de vloer en de onder het net liggende wapening die doorloopt in de aangrenzende ruimte

Als je de wapening van de vloer aan aarde kan leggen heb je geen aardnet nodig.

Loopt de wapening niet door in de aangrenzende ruimte(s) dan is een aardnet of vereffening aan de wapening niet nodig, het is zelfs ongewenst.

Als een radiator volledig geïsoleerd is opgehangen hoeft deze niet vereffend te worden.In de praktijk worden de radiatoren wel vereffend omdat je niet kan garanderen dat de metalen inlage in de buis geen potentiaal versleping kan veroorzaken.
En je moet achteraf aan kunnen tonen dat de potentiaal versleping niet kan voorkomen dan is de badkamer al klaar en bij een probleem is de vereffening niet meer aan te leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu