Ventilatie vochtige kelder

FredSki42

  • #1
Hallo,

Ik heb een vakantiewoning in Oostenrijk met een kelder die voor ongeveer 2/3 onder de grond zit. Ik heb daar last van hoge luchtvochtigheid. Heb wat zitten lezen en zoeken en ventilatie is de sleutel zo lijkt het.

De kelder is 3,5 bij 7 meter. Aan een zijde zit een bovenlichtje in de vorm van een klein kiep/kantel raam. Aan de andere zijde zit de trap naar de begane grond en daar zit ook een (wat groter) kiep/kantel raam bovenaan de trap (dus hoger als het plafond van de kelder).

Mijn idee is nu om het hoge raam boven aan de trap dicht te maken (geen daglicht nodig) en daar een MV te plaatsen met een vochtmeter daarin. Deze draait standaard on de lage stand en meet dan de luchtvochtigheid. Als deze te hoog is zal hij gaan afzuigen. Om ervoor te zorgen dat er dan ook verse lucht de kelder in komt zet ik het bovenlicht raam op een kiertje. Ik meen dat dit een C+ systeem genoemd wordt.

Wat ik hier echter niet goed begrijp is wat als de luchtvochtigheid buiten ook hoog of zelfs hoger is als de luchtvochtigheid binnen in de kelder? Dan wordt er dus verse lucht met een hogere luchtvochtigheid naar binnen gezogen en ben ik even ver of zo niet verder van huis.

Enige tips of duidelijke uitleg zijn van harte welkom!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat klopt. De vochtigheid binnen wordt alleen lager dan die buiten als de temperatuur binnen hoger is. In de zomer kan bij een koele kelder er zelfs een hogere luchtvochtigheid dan buiten ontstaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu