Ventilatie kanaal versmallen

JFW

  • #1
Ik hoop dat ik dit plan een beetje goed kan uitleggen/in beeld kan brengen maar ik zit met het volgende:

In het toilet willen we een verlaagd plafond plaatsen met spotjes, omdat dit mooier is en om de achteraf geplaatste leidingen (PV, extra groep droger en UTP) naar zolder weg te werken. Tegen dit platond zit ook een koof waar (neem ik aan) alleen een stuk ventilatiekanaal loopt.

Het liefst willen we één verlaagd plafond hebben, maar als we het nieuwe plafond verlagen tot aan de koof ziet dat er A: niet uit, en B: de centraaldoos moet dan wel heeeeeeel erg verlengd worden.

Mijn gedachte: de 125mm spirobuis plaatselijk versmallen naar 220x55mm kunststof kanalen zodat het plafond overal ‘maar’ +- 6cm hoeft te worden verlaagd.

Ik verwacht dat de spirobuis haaks uit de kanaalplaat komt, dat stuk wilde ik vervangen met een haaks verloopstuk rond naar rechthoekig. Daar een lang stuk kunststof kanaal op en die met een recht verloopstuk van rechthoek naar rond aansluiten op de haakse spirobuis die in de lepe hoek van de trap zit. Hopelijk vakt het schuine stuk dan nog voorbij/in de 7cm dikke muur zodat de verlaagde plafond zo hoog mogelijk kan blijven.

IMG_0799.jpeg


De kubieke inhoud van 10cm spirobuis of 10cm kunststofkanaal is nagenoeg gelijk dus dit lijkt mij geen probleem.

Iemand anders op of aanmerkingen?

IMG_0794.jpeg IMG_6599.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat zit er op die buis aangesloten? De capaciteit van vierkante buizen is minder, dus dan moet de buis waarschijnlijk breder worden.
 

JFW

  • #3
De mechanische ventilatie van het huis is dit, na de ‘versmalling’ komt het toilet nog (waarvan je het ventiel op de foto’s ziet) en 2 meter verderop zit die in de keuken/woonruimte.

Maar ala ik het goed heb is de capaciteit gelijk? Voor het gemak uitgaand van stukken van 10cm lang:
  • Spirobuis is 12,5cm, straal is dan 6,25mm. Inhoud is dan: ∏ x (6,25)² x 10 = 1.227,18 cm3
  • Kunststof kanaal: 10x22x5,5 = 1.210 cm3
Die 17 kubieke cm lijkt me verwaarloosbaar om te zeggen dat het groter moet?
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #4
Lijkt mij persoonlijk geen probleem, ik zou het ook zo doen.
 

JFW

  • #5
Goed om te horen dat dit nog niet meteen als een beunoplossing wordt gezien :roll:

Nu rust mij de volgende vraag: Hoe bevestig je de overgangen aan elkaar? Vanaf de kunststof moffen naar het andere kunststof of naar de spirobuis? Aluminium tape dacht ik?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
JFW schreef:
Die 17 kubieke cm lijkt me verwaarloosbaar om te zeggen dat het groter moet?
Dat lijkt misschien zo.

Het stromingsgedrag in een koker is behoorlijk anders dan in een buis. Daarnaast geeft iedere overgang ook extra weerstand (zeta-waarde).

Je mag dit dus niet 1 op 1 met elkaar vergelijken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Geluidsniveau neemt toe bij deze overgangen.
Kanaal wordt kleiner, dus hogere luchtsnelheid=meer geluid.
 

De Bob

  • #8
Hallo, aansluitend aan #5
Een mechanische ventilatie geeft geen enorme lucht snelheid/verplaatsing, dus die vermindering is geen probleem lijkt mij.
Het wordt veel toegepast in de renovatie, i.v.m. ruimte gebrek.
 

JFW

  • #9
Het geluid meer of minder maakt mij niet uit, de ventilatie staat 's nachts niet aan en als die wel aanstaat zal dit nooit doordreunen tot een omgeving waar dit onwenselijk is, bij de TV bijvoorbeeld.

Het gaat er mij om of dat de luchtstroom nog wel kan lopen zoals het moet/waar het ooit voor bedoeld is.
Anders kan ik net zo goed bij wijze van spreken alles eruit slopen en dicht maken mocht ik hoe dan ook het plafond willen verlagen.

Maar het liefst houd ik het systeem in tact natuurlijk, het zit er niet voor niets...
 

De Bob

  • #10
De kanalen zoveel mogelijk isoleren/inpakken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
De Bob schreef:
Een mechanische ventilatie geeft geen enorme lucht snelheid/verplaatsing, dus die vermindering is geen probleem lijkt mij.
Op vol vermogen een debiet van 300 tot 450 m3/h. Dat geeft bij 300m3/h een snelheid van 4 m/s. Dat hoor je zeker!
 

Kaajee

  • #12
Er is speciaal (meer flexibel) tape om deze plastic buizen aan elkaar te bevestigen, dat zou ik ook gebruiken voor de overgang spiro-plastic.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het rvs kleurige ventiel zit nu op een stand die weinig doorlaat.
Bij bijvoorbeeld een badkamer waar het ventiel meestal veel verder openstaat is het misschien iets anders.

Het enige nadeel dat ik zie is bij het schoonmaken van de buizen. Niet dat dat vaak nodig is bij afvoer buizen, maar kijk voor de zekerheid even.
 

Charel

  • #14
Ik weet niet of het over een systeem C of D gaat maar het is sowieso geen goed idee om dat 's nachts af te zetten. Het is net dan dat een goede ventilatie het meest nodig is, vooral in de slaapkamers.
Het grootste bezwaar met die versmalling zou voor mij het feit zijn dat de reiniging later minder vlot en minder goed kan gebeuren. Bij ronde buizen kan je immers de wanden volledig reinigen wat bij een rechthoekig kanaal niet zo evident is.
Ik zou dus het plafond nog iets meer verlagen zodat je aan die buizen niets moet veranderen.
 

JFW

  • #15
Het is een C systeem met alleen (afzuig) ventielen in de keuken/leefruimte, toilet en badkamer. Op de slaapkamers zit niks, wel hebben de deuren overal (ook beneden) een kier van +- 2cm tot de vloer.

Als ik het plafond dusdanig moet verlagen dat de spirobuis blijft, krijg ik een plafondhoogte van +- 230cm. Dat zie ik niet zitten, dan gaat het feestje niet door vrees ik:shock:
 

Kaajee

  • #16
Maar ook met een traditioneel ronde buizen systeem kun je toch onmogelijk alle buizen in je huis schoonmaken/krijgen? Dat doet toch ook niemand?
Hooguit bij de ventielen en een klein stukje als je het ventiel verwijderd. Ik zou me daar nou niet al te druk om maken.
 

Charel

  • #17
Ik zie totaal geen probleem met een plafondhoogte van 2,3 m in de wc.
In de slaapkamers zit niks zeg je maar ik hoop toch dat er ventilatieroosters in de ramen zitten die je dan ook constant laat open staan. Anders heeft het hele ventilatiesysteem geen zin en is het zelfs tegen de regels. De kieren onder de deuren moeten vervolgens de verse lucht die constant via de raamroosters binnenkomt doorvoeren doorheen de woning om als gebruikte lucht constant ook te worden afgevoerd via de afzuigventielen.
 

Charel

  • #18
Kaajee schreef:
Maar ook met een traditioneel ronde buizen systeem kun je toch onmogelijk alle buizen in je huis schoonmaken/krijgen? Dat doet toch ook niemand?
Hooguit bij de ventielen en een klein stukje als je het ventiel verwijderd. Ik zou me daar nou niet al te druk om maken.
Bij het ene systeem gaat dat al gemakkelijker dan bij het andere maar het moet ten allen tijde mogelijk zijn om elk stukje buis en elk onderdeel van de installatie te kunnen reinigen. Als dat niet het geval is dan is het systeem fout geconcipieerd.
De mate van vervuiling kan best meevallen en hangt van situatie tot situatie af maar sowieso is het in praktisch elk systeem na tien jaar toch echt wel nodig om de kanalen te (laten) reinigen. Dat is vooral nodig bij leidingen die de lucht buitentrekken.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

JFW

  • #19
Boven zitten geen roosters in de ramen, beneden wel. Boven staan de ramen 24/7 open, ‘s nachts op een kier en overdag helemaal. Maar dat is eerder omdat ik het beste slaap bij -30 dan om ventilatie redenen:P

Kaajee schreef:
Ik zou me daar nou niet al te druk om maken.
Mij lijkt ook dat je het complete kanaal ook nog steeds goed kan schoon houden…

Vanaf de ventielen kun je prima bij alle stukken spirobuis en bij het ventiel in het toilet zit je recht naast het rechthoekige kanaal om er eventueel makkelijker bij te kunnen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Kaajee schreef:
Maar ook met een traditioneel ronde buizen systeem kun je toch onmogelijk alle buizen in je huis schoonmaken/krijgen? Dat doet toch ook niemand?
Na een jaar of 30 is het soms wel verstandig het een keer te (laten) doen.
In dit geval gewoon even in de buis kijken, is het een grote stof en spinrag bende, dan reinigen. Is het als nieuw dan gaat het vast nog wel 30 jaar goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu