Mechanische ventilatie afvoer naar beneden?

Shanky

  • #1
Met de renovatie en verduurzaming van ons huis is besloten mechanische ventilatie te installeren. Er is gekozen voor de Duco Focus, zodat elke ruimte een eigen sensor heeft. We hebben voor Type C gekozen omdat er voor een WTW geen ruimte/mogelijkheid was qua formaat. Nu zijn er zonnepanelen geplaatst en is er een probleem ontstaan, de afvoer is niet meer te plaatsen, omdat er zonder overleg een ander leg schema voor de zonnepanelen is gebruikt. Dit omdat ze verkeerd gemeten hadden met de dakramen.

Omdat ik graag in oplossingen denk, kwam ik zelf met onderstaande idee. Ik zou de afvoer graag naar beneden, tussen de verdiepingsvloeren naar buiten laten lopen en dan via de dakgoot aftimmering naar buiten willen laten gaan. Hoe vreemd dit misschien klinkt, maar dit is ook vele malen handiger voor de montage van het systeem. Ik zou in dat geval de box het handigste kunnen omdraaien. De ruimte direct onder de unit is nog in renovatie, dus ik kan heel eenvoudig de buizen boren en doorvoeren. Ik ben namelijk wel van plan de unit zelf te plaatsen.

Nu is mijn vraag, is dit een probleem? Technisch of qua wetgeving? Of is dit een nette/goeie oplossing?

mechanische ventilatie.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, dit is een probleem. De uitstroom komt daarmee te dicht bij de roosters boven de ramen welke voor verse lucht moeten zorgen. Hier zijn regels voor.

Is er hoger op het dak geen ruimte voor de afvoer?
 

Shanky

  • #3
Bedankt voor je reactie. Hij komt langs een gevel waar het dichtstbijzijnde raam op 3 meter afstand zit.

Hoger zou kunnen, alleen dan zal de buis door een kamer heen moeten gaan lopen, wat veel meer gedoe met zich mee brengt + extra aftimmering in die ruimte.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Naar boven heeft wel de voorkeur. Want dan heb je vrije uitstroom. Als je de afvoer in de gevel plaatst moet je de winddruk overwinnen...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vraag me af of in de winter de warme lucht rond uitstroom niet kan condenseren.
 

Shanky

  • #6
Ik heb, voor de zekerheid nog even gemeten, en jammer genoeg is het gewoon echt niet mogelijk via het schuine dak, omhoog. Tussen de zonnepanelen en aangrenzende dakkapel zit precies 1 pan, en de helft van die pan is al bedekt met lood.

1 rij hoger lukt niet, daar zit de gording, en weer 1 rij hoger betekent goot sloop en restauratie werk.

Nu heb ik wel ventilatiedoorvoeren gezien die onder zonnepanelen kunnen, alleen deze kunnen maximaal zo'n 200 m3/U. De ducobox focus doet maximaal 400m3/u. Dit gaat dus ook niet werken. Eventueel een optie om dit te splitten? Dus 2 doorvoeren met 1 pan er tussen, een stuk komend vanuit de ducobox die naar beide afvoer doet?

En andere optie is dan toch gevel met windbreker?
 

Charel

  • #7
Er is terecht gewezen op de minimale afstand tot een raamopening maar met 3 m afstand tot het raam zit je al heel wat verder dan die minimum afstand en zou uw opstelling volgens mij geen probleem mogen zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Onder de dakpannen uit laten komen is niet toegestaan. Het is niet gegarandeerd dat dit een goede afvoer oplevert. De opening onder de zonnepanelen is daar te klein voor.

Of de afvoer ver genoeg van de ramen af zit, kan je uitrekenen met een verdunningsfactor. Daar zijn gratis online rekentools voor.

Zorg dat de box goed bereikbaar blijft voor onderhoud achter het knieschot. En sluit de afvoer met een stuk flexibele buis aan.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Plaats anders eens een foto van je dak, waarbij ook aangegeven de positie van de MV-box. Je gaat investeren in een prijzig systeem, dus dan moet het ook goed werken.
 

Shanky

  • #10
Excuses dat het even duurde voordat ik kon reageren. Hieronder wat foto's van de situatie.

De box komt binnen op een makkelijk bereikbare plaats. De kant waar deze unit komt te hangen, is volledige bedekt met zonnepanelen. Om hem dus naar boven te laten gaan, zal ik moeten gaan slopen, iets wat ik niet zie zitten aangezien dit net allemaal is opgeknapt.

Buiten moet er nog wel betimmering onder de dakrand/goten gedaan worden. En daar dacht ik dit dus op te kunnen lossen. De verdieping die daaronder zit is een oude uitbouw, daar is overheen gebouwd. Tussen de vloer die je in de foto ziet en het oude dak, zit ongeveer 40cm (dat is incl balken), die komt niet heel erg goed naar voren in die eerste tekening. Daar is met het verbouwen wel gebruik van gemaakt om nieuw leidingwerk overheen te leggen zoals airco en elektra. Tevens heb ik daar een aantal loze PVC's van 80mm overheen gelegd zodat ik altijd extra kabels kan trekken zoals b.v. ethernet. Ook liggen hier straks de spiro's naar WC en badkamer voor de ventilatie.

Achter die knieschotten heb ik een paar luiken gemaakt zodat ik eenvoudig eronder kan komen (het is te krap om te kruipen, maar ik kan wel tussen 2 balken liggen en met wat gereedschapjes behoorlijk wat doortrekken. Naar beneden afvoeren is voor mij daarom eigenlijk een fluitje van een cent.

3.jpg 2.jpg 1.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu