Ideeën/tips aanbrengen mechanische ventilatie op bestaand kanaal woning uit 1971

Luwi93

  • #1
Beste forumleden,

Wij hebben twee jaar geleden een woning gekocht uit 1971. De badkamer blijft na het douche veel te lang vochtig, wij hebben dan ook geen mechanische ventilatie in de woning. Er zit wel een rooster voor natuurlijke ventilatie maar deze lijkt ook vrij weinig te doen. Er zit een verlaagd plafond in de badkamer die ik wil vervangen voor plafondpanelen voor badkamers, idealiter zou ik een badkamerventilator op het huidige kanaal willen plaatsen en de bedrading willen wegwerken in het plafond. Ik heb er enkel wel wat vragen over.
  1. Het ventilatiekanaal is hoogst waarschijnlijk van asbest (zie afbeelding), op de hoekstukken staat namelijk de naam "Martinit". Zou ik in principe wel gewoon een badkamerventilator hier op kunnen aansluiten? Tevens zie ik wanneer ik door het rooster kijk veel stof in het kanaal, is het überhaupt werkbaar om een ventilatiekanaal van asbest schoon te maken wegens eventuele vezels?
  2. Het kanaal is ongeveer 5/6 meter lang schat ik. Ik weet dat er badkamerventilatoren zijn voor langere kanalen, ik zou echter een badkamerplafond willen hebben die ik ook draadloos kan bedienen i.p.v. dat de ventilator iedere keer aanspringt wanneer het licht aan gaat en het ventileren niet perse nodig is (bv 's nachts naar de wc gaan). Heeft er iemand hier een aanbeveling voor?
  3. Waar het kanaal van de badkamer uiteindelijk uitkomt, lopen nog 2 kanalen naar toe. Ik zou echter niet weten waar deze naartoe leiden, er zitten nergens anders in het huis ventilatieroosters. Misschien vroeger in de oude keuken, huidige keuken staat nu in aanbouw met eigen afzuigkanaal. Zou het eventuele effect van de ventilator verminderd worden door deze twee kanalen (zie afbeelding)?
  4. Ik heb minimale ruimte om mee te werken, zoals je kan zien op de foto zit het rooster al helemaal in de hoek. Ik durf ook nog niet te zeggen hoeveel ruimte ik heb boven het huidige verlaagde plafond. Door het rooster lijkt het kanaal een breedte te hebben van 120mm, het kanaal zelf zit ook echt helemaal in de hoek dus er zit geen ruimte rondom. Zou ik een ventilator voor 100mm op een kanaal van 120 kunnen zetten?
  5. Mocht het niet lukken op het huidig kanaal, wat zijn dan eventueel nog de opties? Buisventilator in het verhoogde plafond met rooster in het plafond en dan in de gevel een gat naar buiten boren o.i.d.?
IMG_20240312_183629.jpg
IMG_20240312_183910.jpg
IMG_20240312_183833.jpg


Hoor graag van jullie!

Mvg,
LW
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je al bouwtekeningen van het huis?
Meestal liggen die ergens bij de gemeente.
Met een beetje geluk staat daar ook informatie over (de materialen van) de (andere) kanalen op.
 

HenkL14

  • #3
2. Er zijn badkamerventilatoren die met een vochtmeter werken, een hygrostaat. Als de lucht in de badkamer vochtiger wordt, gaat die aan en later dan vanzelf weer uit.

4. Een ventilator 100 kan prima in een kanaal 120, maar ik betwijfel zelfs of die wel gaat passen in die hoek.

5. Een badkamerventilator kan ook in het verlaagd plafond en dan met een dakdoorvoer door het dak naar buiten.

Of een mechanische ventilatiebox op de muur op zolder en dan de dakdoorvoer door het dak. Een MV-box werkt wat stiller is mijn mening. Ook die zijn verkrijgbaar met vochtmeter en zullen in de basisstand altijd iets ventileren. Als er dan vocht gemeten wordt, gaat die harder draaien en later weer terug naar de basis.

Dan hoef je die buis in het trap niet te gebruiken en zou je die zelfs weg kunnen (laten) halen als je dat wilt.
 

Charel

  • #4
Luwi93 schreef:
ik zou echter een badkamerplafond willen hebben die ik ook draadloos kan bedienen i.p.v. dat de ventilator iedere keer aanspringt wanneer het licht aan gaat en het ventileren niet perse nodig is (bv 's nachts naar de wc gaan). Heeft er iemand hier een aanbeveling voor?
Je maakt hier zoals velen de fout door te stellen dat ventilatie enkel sporadisch nodig zou zijn.
Ventileren doe je met grote voorkeur constant.
Ik zou dus op die plaats een constant draaiende ventilator voorzien. Weliswaar draait die dan aan een praktisch onhoorbaar en kleiner debiet met een te verwaarlozen elektriciteitsverbruik.
Tegelijk moet je dan wel een voldoende opening voorzien vanuit de rest van de woning naar de badkamer toe, bijvoorbeeld door onder de deur een spleet van minstens 1 cm te laten.
Op die manier komt die ventilatie dan ook ten goede aan de rest van de woning en bij gebrek aan een ander ventilatiesysteem zou je eenzelfde ventilator dan bijvoorbeeld ook kunnen voorzien in de keuken.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu