Ventilatie verbeteren van garage met luchtpijpen op dak

Grondig

  • #1
Er is al veel geschreven over ventilatie van garages maar voor mijn situatie weet ik toch niet goed wat ik het beste kan doen.

Ik wil de ventilatie in mijn ongeïsoleerde en onverwarmde garage verbeteren. Er is geen direct vochtprobleem: spullen en kartonnen dozen blijven droog, maar de muur vertoont wat schilfering. Ik vermoed dat dit het resultaat is van vele jaren. Ik wil tzt zowel muur opnieuw bepleisteren als plafond vervangen maar voordat ik hieraan begin zorgen voor een goede uitgangssituatie.

Huidige situatie:
- Garage is enkelsteens baksteen. Twee muren deel ik met buren; muur3 is een buitenmuur die aan buitenzijde geverfd is, dus (neem ik aan) redelijk vochtwerend. Deze muur heeft ook twee ventilatieroosters net boven vloerhoogte ter grootte van één baksteen. Laatste muur heeft een metalen kanteldeur zonder ventilatieopening.
- Vloeroppervlak 30m2, plafondhoogte ca. 2.3m, inhoud ca. 70m3
- Plat dak, bitumen, met twee verticale luchtpijpen / schoorsteentjes zonder actieve trek.
- Binnenzijde: plafond is verlaagd gestuct plafond zonder ventilatieroosters. Ik kan dus vanuit binnen ook niet zien hoe die ventilatiepijpjes op het dak van binnen zijn afgewerkt.

Ik heb nu de volgende vragen:
1. Wat is precies de functie van die ventilatiepijpjes door het dak? Als het dak aan de binnenkant is afgesloten door het gestucte plafond wat doen die schoorsteentjes dan? Behoren die niet in open verbinding te staan met de binnenruimte? Als ik later het plafond vervang moet ik hier natuurlijk rekening mee houden.
2. Hoe kan ik de ventilatie verbeteren zodat er ook wat circulatie optreedt? Ik denk dat de huidige roosters geen circulatie geven dus dat is volgens mij de reden van onvoldoende ventilatie in de huidige situatie.
3. Is het zinvol extra ventilatieopeningen te maken (waar? tegen plafondhoogte? in de kanteldeur?) Of moet ik aan actieve ventilatie denken?

Bedankt voor jullie tips
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De pijpjes door het dak kunnen zijn om boven isolatie te ventileren. Als er geen dakisolatie is, wordt dus alleen de ruimte boven het verlaagd plafond geventileerd. Je kan dan het beste in het plafond een rooster maken, onder de pijpjes.

Verder heb je geen vochtprobleem, dus niet teveel willen veranderen ;)
 

Grondig

  • #3
Dat is ook precies mijn gedachtegang, niet meer dan nodig veranderen. Maar de huidige situatie kan wel iets verbeterd worden: met een gesloten plafond ventileert er dus niets. Ik zal dus minimaal rossters maken onder de pijpjes als ik het plafond ga vernieuwen.

Verder zat ik te denken om op één van de pijpjes een windgedreven dakventiltor te plaatsen (zo'n draaiend bolletje). Een met lage capaciteit doet max. ca. 60m3/hr, dit zou overeenkomen met ca. 1x de inhoud van de garage per uur. Ik heb begrepen dat dit ook een ruwe richtlijn is (maar misschien kan veel minder ook aangezien er niet geleefd wordt in de garage).Dit geeft dan ook gelijk goede circulatie/trek, iets wat nu afwezig is.

Is dit een goed plan of overkill?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu