Ventilatie verbeteren

Georgedb

  • #1
Een stokoude Itho-box op zolder, irritante is nu dat als je het licht in de badkamer aan doet, die ook meteen aangaat. Dat is op te lossen.
Een nieuwe Itho-box kan met zo'n draadloos displaytje aangestuurd worden, dan kan je de box aan/uit laten gaan bijv. o.b.v. de hoeveelheid vocht.

Maar: de WC beneden heeft nu geen ventilatie (handig). Heel toevallig zie ik dat er wel een dikke aluminiumbuis naar de WC loopt en ik vermoed dat die ergens achter een luikje in de badkamer op de 1e verdieping uitkomt.

Daarnaast gaat er vocht naar de zolder wat condenseert op het dakraam, dat verklaart waarom de balk eronder sporen van vocht vertoond.

Wat ik zou willen:
  1. Itho-box vervangen door exemplaar met draadloze bediening (die is simpel)
  2. WC er ook op aansluiten
  3. Wellicht ook kunnen gebruiken voor het vocht dat naar de zolder gaat (?)
  4. En, geen idee of zoiets kan, kan ik wellicht een en dezelfde box gebruiken voor mijn afzuiging in de keuken (nu gewoon een afzuigkap die meteen door de muur naar buiten afvoert)

Ik heb echt geen idee van de mogelijkheden, bediening voor een WC en een badkamer en dan ook nog de zolder ontdoen van vocht...

Alle tips, verhalen, adviezen, verwijzingen naar producten, etc., etc. welkom!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De oude MV box vervangen door een nieuwe is een goed idee: Het stroomverbruik van de nieuwere boxen is dusdanig laag dat je energierekening zichtbaar omlaag gaat (mits de je huidige box wel gebruikt...)

- Badkamer, WC en zolder kun je hier prima op aansluiten
- Keuken liever niet, ivm vervuiling van de kanalen (vet)
 

Georgedb

  • #3
Bedankt.
Badkamer heeft een rooster boven de douche en is nu al aangesloten, dat gaat lukken.
WC moet ik iets doorbreken om bij die buis te komen, geen idee wat het idee was van de vorige eigenaar, en dan nog doortrekken en aansluiten.
Maar de zolder is een ca. 8 x 8 open ruimte. Hoe zuig je daar de lucht in de box, immers je kan niet een slang ergens op de vloer leggen... Ik heb geen idee hoe dit eruit gaat zien.

Én, hoe schakel je die box dan? Iets in de WC dat de box (bijv. na licht uit +5 minuten) bedient en zo'n displaytje voor in de badkamer dat naar het vocht kijkt?

Immers, je gaat nu met één box, verschillende ruimtes bedienen.

(je merkt het al, ik weet er nog niets van)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een centraalbox zet je niet uit. Ventilatie is 24h per dag nodig, en zelfs als je niet thuis bent.

Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Georgedb

  • #5
Bedankt voor de link, zal het doorlezen.

In mijn geval gaat het om een (redelijk tochtige) woning uit 1922; daarom was ik eigenlijk verbaasd van dat vocht op het zolderraam dat op een gegeven moment op de balk eronder terecht komt.

In de woonkamer zitten nog enkel glas schuiframen, een kleine 3m2 bij elkaar, dat die vochtig worden is verklaarbaar, dat is het koudste punt geworden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ventilatie is altijd de eerste stap op weg naar een comfortabel en energiezuinig huis. Overweeg meteen een wtw te plaatsen. Maak een totaalplan wat je bedoeling (lange termijn) is met het huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu