Vaatwasser geeft schok op de behuizing

Carp

  • #1
Goedenmiddag,

Graag zou ik jullie hulp willen vragen bij het volgende. Onze vaatwasser geeft een schok op de behuizing en ik kan mn vinger er nog niet helemaal achter krijgen. De machine zelf is aan alle kanten goed geaard dus het probleem zou vermoedelijk moeten liggen in de achterliggende installatie.

Even een situatie schets:
De vaatwasser is direct aangesloten op een eigen geaarde groep. Netsnoer -> wcd -> voedingskabel -> 16A zekering + ALS
Tussen de behuizing van de vaatwasser en de fasedraad meet ik een stroom van 1 mA.
Het maakt geen verschil of ik de aarde van de wcd wel of niet aansluit.

In een ander stopcontact houden we hetzelfde probleem.

Ongetwijfeld geef ik nog niet genoeg info, maar dan hoor ik graag wat voor aanvulling er nog moet komen.

bijvoorbaat dank!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Carp schreef:
Tussen de behuizing van de vaatwasser en de fasedraad meet ik een stroom van 1 mA.
Kun je om te beginnen eens uitleggen hoe je dit meet?

Kun je eventueel met een lang verlengsnoer ertussen weerstand meten tussen het aardcontact van de contactdoos en de hoofdaardrail in de meterkast?
 

Carp

  • #3
Dank voor de snelle reactie! Ik ga hiervoor een nieuwe multimeter aanschaffen. Mijn oude heeft kuren en zodoende meet ik nu alle mogelijke waarden tussen de 0 en oneindig. Wordt vervolgd!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
En de andere vraag, hoe meet je stroom tussen de fasedraad en de behuizing???

Als je een multimeter gebruikt om stroom te meten tussen fase en de behuizing dan is het maar te hopen dat de behuizing niet goed met aarde is verbonden, want anders maak je met je multimeter volle sluiting tussen fase en aarde. In het gunstigste geval sneuvelt er dan een glaszekering in de multimeter.

Ik snap niet wat je hier hebt gedaan of wat je er mee probeert te bereiken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Dat was ook mijn gedachte, en het is nog vreemder dat het voor die meting niets uitmaakt
of de aarde wel of niet is aangesloten. Vermoedelijk is de aarde onderweg ergens niet goed aangesloten.
Als alle toestellen in dezelfde ruimte op dezelfde aarde zitten dan krijg je nagenoeg geen spanningsverschil.
 

Carp

  • #6
Tja, durf het nu natuurlijk bijna niet meer toe te geven, maar dat is exact wat ik heb gedaan. De gedachte daarbij was: als er in de machine een lek is naar de behuizing dan kan ik dat meten door de aarde draad uit de wcd los te koppelen, en te meten of er een stroom loopt tussen de fase en de behuizing.

Maar ik zal nu vooral even luisteren naar wat jullie te zeggen hebben, dus eerste stap meten hoeveel weerstand er tussen de aarde van de wcd en de aardrail zit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Maar de stroom die er dan loopt die loopt door jouw multimeter... de diagnostische waarde daarvan ontgaat me. Bovendien loopt er, als de aarde goed is aangesloten, dermate veel stroom dat je multimeter daar helemaal niet tegen kan.

Je kunt dus wel de aarde doormeten vanaf de contactdoos tot aan de meterkast (weerstand)

Je zou ook kunnen meten welke spanning er op de behuizing staat ten opzichte van aarde (spanning).

Mocht je de lekstroom willen meten, dan plaats je beter je multimeter in serie met de aardedraad in plaats van vanaf fase te meten. :wink: Maar dan weet je nog niet zo veel, stroom kan ook via een andere route weglopen dan via de aardedraad (bijvoorbeeld via een metalen leiding), mocht de aarde onderbroken zijn waar het hier op lijkt dan loopt daar natuurlijk sowieso geen stroom. Als je lekstroom wilt meten gebruik je daar een lekstroomtang voor om de fase- en nuldraad.

Maar lekstroom meten lijkt me niet zo zinvol nu. Beter zorg je dat de aarding goed is aangesloten, dan ben je al van het spanningsverschil op de behuizing af. Aangenomen dat de vaatwasser is beveiligd door een 30mA aardlekschakelaar welke functioneert ontdek je een eventuele lekstroom vervolgens vanzelf wel. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Meestal als er spanning op de behuizing staat is of de aarde van de machine zelf niet goed aangesloten of werkt de aarde van je installatie niet.
Wat hierboven ook al aangegeven is even met een verlengsnoer op een andere groep met aarde aansluiten en kijken of het probleem dan weg is.
Jeukt hij daar ook dan moet je het waarschijnlijk zoeken in de machine zelf (roestige aansluiting oid.)
Is het probleem dan wel weg dan kan je aardlekschakelaar niet goed zijn of kan er ergens een verbinding niet goed gemaakt zijn, draad niet goed in een steeklas gestoken, een draad die los zit onder een draaidop of simpel een schroef op je stopcontact die niet goed is aangedraaid.
Soms met een paar minuten gevonden, de volgende keer ben je een hele dag aan het zoeken en heb je het nog niet gevonden.
 
  • Like
Waarderingen: Carp

Carp

  • #9
Goedenavond allen,

Na een andere multimeter hebben gebruikt is het probleem opgelost! Inderdaad kon ik geen weerstand meten tussen de wcd en aardrail. Maar ook niet tussen mijn andere test wcd en de aardrail.
Dit waren, dom achteraf van me, 2 afwijkende spatwaterdichte opbouw wcd’s van een blauwe bouwmarkt. Daar had ik al de nodige ruzie mee gehad bij de installatie en dus fout gemonteerd.

Nu werkt alles en weer en snap ik ook weer waarom je met heel weinig weerstand geen stroom moet meten tussen aarde en de fase. Iets met U=I*R….

veel dank voor de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu