Combimagnetron en vaatwasser achter schakelaar.

Phony

  • #1
Ik zou mijn combimagnetron en vaatwasser in de keuken achter een schakelaar plaatsen ivm kleine kinderen die graag op knopjes drukken. Kan ik hiervoor een standaard (dubbele) inbouw lichtschakelaar van de bouwmarkt voor gebruiken of levert dit gevaarlijke situaties op?

Ik moet even kijken wat de vermogens van de apparaten zijn, maar als de schakelaar 2x 16A aankan kan het dan?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Standaard lichtschakelaars zijn voor 16 A max. De vaatwasser hoort eigenlijk op een aparte groep.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Nee hoor, een standaard schakelaar gaat tot 10A.

Een paar dagen consequent zijn en ze hebben het zo afgeleerd.
 

Blauwbloes

  • #4
Bestaan ook in 16A.

Eventueel kan je die als enkelpolige schakelaar gebruiken door twee contacten parallel te schakelen. Dit is niet noodzakelijk een 32A model, maar in ieder geval verhoogt dit de belastbaarheid.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Daar ga je dus de fout in, die schakelaar blijft 10A, het afschakelende vermogen neemt niet toe maar zelfs af.
Geleidend vermogen word wel groter maar dat is niet de oorzaak van defect gaan van de schakelaar.Zolang je niet schakeld gaat de schakelaar niet stuk.

Wil je een grotere stroom doorbreken zal je moeten zorgen voor een snellere en grotere contactafstand, hoe sneller hoe beter.
Door de contacten in serie te zetten word de contactafstand 2x zo groot in een 2x snellere tijd waardoor de vonk die de schakelaar beschadigt niet ontstaat, of iig sneller geblust is.
 

Blauwbloes

  • #6
Dat de maximumstroom naar beneden gaat lijkt mij met de haren getrokken.

1) Doven van vlamboog wordt er inderdaad niet beter op door contacten parallel te schakelen, enkel hoe snel de contacten zich van elkaar verwijderen zoals je al zei. Dit is echter minder relevant bij AC omdat de spanning elke 10ms door nul gaat en niet enkel stroom relevant is voor de grootte en duur van de vlamboog maar vooral spanning.

2) Er zijn inderdaad kleine verschillen in schakeltijd tussen beide contacten waardoor een contact voor een heel korte tijd overbelast zou kunnen zijn. Schakelaars hebben echter een marge.

3) De contactoppervlakte vergroot bij parallelschakeling en dat heeft wel degelijk een invloed op de belastbaarheid. Echter niet dubbel zoals ik al zei omdat er een verschil in weerstand bestaat tussen beide en de stromen zich dus niet 50/50 verdelen. Niettegenstaande verdeelt deze stroom zich in verhouding tot de contactweerstand en 15+5 =20A is nog altijd hoger dan 16A.

4) Het is erg onwaarschijnlijk dat de TS deze schakelaar dikwijls onder last inschakelt (Zelfs onmogelijk bij een elektronische magnetron) waardoor enkel 3 nog relevant is.

Mocht dit dan zelfs nog een probleem zijn. Veel fabrikanten hebben schakelaars in hun programma die zelfs tot 20A gaan. Die worden in sommige landen in de badkamer gebruikt om de doorstromer uit te schakelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
De vlamboog word niet veroorzaakt door de netspanning en de stroom door de contacten, maar door het afschakelen van inductieve lasten. de wisselspanning is dus helemaal niet aan de orde.
 

Blauwbloes

  • #8
Ook bij Ohmse belastingen ontstaan vlambogen bij het openen van een schakelaar. Een contact opent zich uiteraard met een bepaalde snelheid. Onmiddellijk (μseconden) na het openen is de afstand tussen beide contacten nog minuscuul, met als resultaat dat er reeds bij lage spanningen (230V bv), een vlamboog wordt gevormd, een vonk die overslaat zeg maar. Eens gevormd, blijft die bestaan voor een veel grotere afstand mede door de plaatselijke ionisatie van de lucht door de boog zelf (Elektrische weerstand van geïoniseerde lucht is veel, veel lager als gewone lucht).

Bij AC blijft die echter maximum 10ms lang bestaan omdat het potentiaal dan door nul gaat. Dit is ook de reden waarom voor hetzelfde relais/schakelaarmodel vaak een veel lagere maximumspanning (voor de contacten) wordt opgegeven voor DC als AC. Meestal een factor 10 (230VAC / 24VDC bv)

Zoals je zelf al zei, is het dus belangrijk dat de schakelaar/relais zich zo snel mogelijk opent om de boog te 'blussen'. Dit kan met een sterkere veer. Dit vraagt dan echter weer meer sluitingskracht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
In een afgeschakelde spoel loop tgeen wisselspanning en al helemaal niet meer met 50hz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu