Stoppenkast. Vervangen of aanpassen?

Buffalo

  • #21
Moet de kabel wel in buis ja? Dacht dat dat met kabel niet hoefde maar dat kan ik mis hebben. Of is de buis meer zodat alles meer op zijn plek blijft onder de vloer?

Dat ik beter kan gaan voor 1 keer 100 meter begrijp ik ;). Daar haal je meer uit als uit 6 op maat gemaakte stukken ;). Ik zal morgen Sherlock Holmes' een raadplegen voor een goed adresje.

Dat verhaal van 2x127 volt lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Is wel een redelijk oude wijk maar denk wel gewoon 230 in een keer binnen. Maar als jullie me vertellen hoe zal ik het wel checken ;)
 

Bakkerbolletje

  • #22
Gewoon een rol van 100meter nemen in mantelbuis.

Is de meerprijs niet en is wel zo handig/netjes.
 

Lichtpunt

  • #23
Kabel in mantelbuis te koop?

Of bedoelt u vd-draad in flexibele buis?
 

Bakkerbolletje

  • #24
Juist die ja :wink:

Ben ook maar bakker he :cool:
 

Kaajee

  • #25
De kabel hoeft niet per se in buis, nee. Ik kan me voorstellen dat het in jouw geval inderdaad makkelijker is, omdat je niet echt een kruipruimte hebt. Mocht je wel ook nog een buis kunnen trekken/leggen is het wel netter; het hele zaakje ligt wat netter, degelijker.......
Ik heb ook geen buis getrokken, ja 1x, de eerste keer, 2x4 meter aan elkaar om een trekdraad van 8 meter te kunnen 'plaatsen' om vervolgens 4x een (losse) YMVK-kabel te trekken.

En die 100m rol maakt natuurlijk qua 'er meer uithalen'. Hij zal wellicht omdat het bulk is wat goedkoper is, maar je zult toch nog steeds 6 kabels van 16 meter moeten knippen waarschijnlijk; het is altijd handiger om de 6 kabels in 1x te trekken. Dan moet je dus wel 6 kabels klaar hebben liggen.
 

Buffalo

  • #26
Mja die 6 Kerr 16 heb ik toch nodig inderdaad. Ik ging uit van 7 kabels. Eentje ALS voorbereiding op eventueel in de toekomst elektrisch koken. Maas dat moet zoieso 5 aderig zijn gok ik (3 fase).

Maar met jullie hulp is mijn klus al een stuk makkelijker geworden voor mijn gevoel waarvoor dank
 

Bakkerbolletje

  • #27
Als je elektrisch gaat koken moet je idd 5 kabels trekken, dan is zoon mantelbuis die ik bedoel niet echt handig.

Omdat kabel door een ribbelbuis trekken kan haperen,ergo niet lekker loopt.

Maar goed kijk eerst maar eens of je de "wachtbuizen" van uit de keuken naar je meter kast kan krijgen.
 

Buffalo

  • #28
Ik ben eens aan het rondkijken wie voor mij de groepenkast aan wil komen sluiten (erkend instalateur). Heb enkele offertes mogen ontvangen. Een aantal bedrijven vindt het geen probleem om voor mij een 9 groepenkast met 3 aardlek en 4 polige hoofdschakelaar aan te leggen. Een aantal echter wel. Die willen alleen maar 8 groepen of 12 groepenkasten aanleggen. Dit in verband met 'de juiste fase verdeling'.

Ik snap dat er achter een aardlek max 4 groepen mogen. Maar dat MOET toch niet? Als ik 3 aardlek heb met elks 3 groepen erachter is het toch nog steeds veilig en goed? Dan hoef ik toch niet ineens gelijk 12 groepen voor te bereiden? Dan zou ik 5 reserve groepen hebben. Dat is echt totale onzin volgens mij.

Graag jullie mening hierover. Want misschien denk ik zelf wel onzin ;).
 

Lichtpunt

  • #29
Er staat in de norm dat er maximaal 4 groepen per a.l.s. aangesloten mogen zijn, dus minder mag ook.
Dus als u een kastje wil met 1 HS, 3 a.l.s. en 9 groepen, dan is dat zeker mogelijk.
 

Buffalo

  • #30
Dank voor de bevestiging ;). Kan ik toch voet bij stuk houden. Hoewel ik wel eerlijk moet zijn en vind ik dat die druiloren die niet aan mijn eisen willen of kunnen voldoen omdat dat voor hen makkelijker is toch zoieso afvallen ;)
 

Confidence

  • #31
9 is 3 groepen per aardlek is volgens mij toch ook gelijke verdeling.
Verder zal een een meer prijs voor 12 groepen kast waanrschijnelijk maar 30 euro extra wel licht het over wegen waard voor de toekomst.
 

System7

  • #32
Hebben de bedrijven die je een 12-groeps kast willen verkopen gekeken naar de apparatuur in je woning en naar de verdeling van lichtgroepen e.d.? Dan zou het kunnen dat ze voor bepaalde apparaten alvast een extra groep reserveren en daardoor hoger uitkomen. Zo niet dan is het gewoon onzin om te stellen dat er achter een ALS 4 groepsautomaten moeten zitten.

Je kunt op zich wel meer (bijv. 12) groepen laten installeren - de meerkosten zullen niet hoog zijn - maar de plek die die extra groepen in de groepenkast innemen kun je wellicht ook gebruiken c.q. in de toekomst nodig hebben voor dingen als een beltrafo, wandcontactdoos (inbouw in gr. kast), tijdschakelaars (DIN-railmontage) voor buitenverlichting, etc. etc.

Ik heb 9 groepen in mijn groepenkast, 12 zou best kunnen maar ik laat het zo omdat ik verwacht over te gaan van 1x35A naar 3x25A, en de hoofdschakelaar voor 3-fase is 2 modules breder dan de huidige.
 

Buffalo

  • #33
De offertes zijn gedaan op basis van wat ik ze verteld heb. Dat is om en na bij hetzelfde als dat ik hier verteld heb. Nu 3 groepen, Keuken uitbreiden en daar extra groepen voor nodig. Voor de keuken heb ik, zoals hier als afvies gegeven is, 3 groepen gereserveerd, 2 voor wasmachine/droger, een voor mijn huiskamer en een voor mijn boven verdieping. Dan heb ik 7 groepen in gebruik en 2 reserves. Ik zit eraan te denken nog een extra groep te trekken voor de badkamer/bijkeuken. Daar heb ik de ruimte voor in de reserve groepen. Dan houd ik nog een reserve groep over en inderdaad ruimte voor uitbreiding in de toekomst. Lijkt me ruim voldoende voor wat er allemaal gaat gebeuren.

Met 12 groepen ben ik alle mogelijkheid om uit te breiden kwijd. Of ik moet er groepen uit gaan schroeven voor uitbreidingen of een nieuwe kast erbij plaatsen. Ook met 8 groepen (en 2 ALS) is de mogelijkheid tot uitbreiden weg. De ALS-en worden gelijk tot de max gebruikt en dus geen uitbreiding mogelijk zonder extra kosten die ik nu ook al kan maken. Dus ik ben blij dat het mogelijk is wat ik wil. Had eigenlijk ook niet anders verwacht ;).

Wel even een andere vraag: System7, ik zie dat jij 1 keer 35A bent afgezekerd. Ik meen ergens gelezen te hebben dat je bij meer dan 8 groepen 3 fase binnen moet hebben. Klopt dit? Op dit moment heb ik 230v 50hz en 10(65) A. Ik weet niet hoe ik dan afgezekerd ben maar 10 en 65A lijken mij beide niet mogelijk aangezien ik wel gewoon 16a stoppen heb is 10 natuurlijk te weinig en 65A lijkt me wel weer heel veel afgezekerd. Daar ga ik maandag eens over bellen
 

Bakkerbolletje

  • #34
Gewoon zelf een kast bestellen naar je gedacht op interweb, en een electrischien opbellen om de boel er in te hangen.

Op basis van uurloon en je hebt geen gezeur :wink:
 

Kaajee

  • #35
Buffalo schreef:
................
Wel even een andere vraag: System7, ik zie dat jij 1 keer 35A bent afgezekerd. Ik meen ergens gelezen te hebben dat je bij meer dan 8 groepen 3 fase binnen moet hebben. Klopt dit? Op dit moment heb ik 230v 50hz en 10(65) A. Ik weet niet hoe ik dan afgezekerd ben maar 10 en 65A lijken mij beide niet mogelijk aangezien ik wel gewoon 16a stoppen heb is 10 natuurlijk te weinig en 65A lijkt me wel weer heel veel afgezekerd. Daar ga ik maandag eens over bellen
Waar haal je die 65A (230v 50hz en 10(65) A) vandaan dan? Waar staat dat?

En volgens mij maakt het niet uit hoor; je hoeft niet bij meer dan 8 groepen naar een 3 fase aansluiting. Al wil je 20 groepen op een enkelfasige 25A aansluiting als jij dat handig vindt. Als je totale belasting maar niet te hoog wordt. Maar dat merk je vanzelf want dan vliegt je hoofdzekering eruit....... :D
 

System7

  • #36
Precies, en dat risico wil ik niet lopen :wink: Ikzelf hou wel in de gaten dat het gelijktijdig stroomgebruik in het redelijke blijft maar er komt een dag dat iemand de wasmachine èn de wasdroger aanzet en dan koffie gaat zetten en iets lekkers erbij in de magnetron opwarmt terwijl zoonlief aan het gamen is etc. etc. etc. En dan pats.... M.a.w. ik verdeel de ALS-en liever over 3 losse fasen met elk hun eigen hoofdzekering van 25A.
 

Kaajee

  • #37
Eens, maar de kans op een overbelasting waarbij de hoofdzekering (in een enkelfasig systeem) eruit springt bij 8 of minder groepen is net zo goed aanwezig natuurlijk. Zelfs al met bijv. 3 groepen.
 

System7

  • #38
Die kans is er altijd, maar m.i. is die dan wel veel kleiner aangezien er dan meer (zware) belastingen op dezelfde groep zullen zijn aangesloten en de enkele groepsautomaat dan eerder ingrijpt vóórdat de hoofdzekering stuk gaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu