Stoppenkast

Aartjooo

  • #1
Goedemiddag,
Een vraagje aan de experts. Gister was een kennis bij mij om een lichtschakelaar te maken. Hij wilde ook in kaart brengen welke verlichting etc op welke groep waren aangesloten. Na een uurtje viel ons het volgende op. Als we in de meterkast alle stoppen uit zetten blijven er nog een aantal lampen branden en enkele apparaten in de keuken zoals de koelkast en magnetron. Ik verwacht dat alles uitstaat als alle stoppen (alle groepen dus) uit staan. Na het uitschakelen van de hoofdschakelaar is alles uit. Dit klopt mijn inziens niet. Maar ik ben een leek dus graag jullie mening. Als extra info; vorig jaar zijn zonnepanelen geplaatst en is een groep aangepast door de installateur.
Bedankt alvast.

NB, het is een oude stoppenkast die dringend aan vernieuwing toe is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Fotootje van de kast?

Wellicht zet je toch niet alle groepen uit, je zou de eerste hier op het forum niet zijn die een eindgroep voor iets anders aanziet.

Misschien is een groepsschakelaar defect waardoor deze niet uitschakelt. Of is er een groepsschakelaar defect waardoor deze niet meer inschakelde en heeft iemand in het verleden er voor gekozen om deze te overbruggen. Je zou eens kunnen kijken wat er gebeurd met alle zekeringen verwijderd (verwijder het liefste de zekeringen met uitgeschakelde hoofdschakelaar zodat je ze stroomloos eruit kunt schroeven).
 

Aartjooo

  • #3
Hoi
Dank Xander voor je reactie. Hierbij een foto. Ik tel 8 groepen die ik allemaal heb uitgezet. Dan branden er nog steeds lampen en is er apparatuur ingeschakeld. Graag je reactie

IMG_20220530_160742.jpg
 

Sander 1972

  • #4
En als je de aardlek uit zet?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik tel 9 groepen inclusief de krachtgroep.

Bij deze tuimelschakelaars zou het me ook niet verrassen als er één defect is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Aartjooo

  • #6
Goedemorgen,
Dank alweer voor je snelle reactie. Waar zie jij de 9de groep? En als leek zegt de term 'tuimelschakelaar'' mij niks. Wil je het toelichten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
- 2 groepen met een witte schakelaar
- 3 groepen met een groene schakelaar
- 2 groepen met een patroonlastscheider (rechts)
- 1 éénfase automaat (linksonder)
- 1 driefasen automaat of is het een kookgroep? (rechts naast de vorige)

2+3+2+1+1= 9?

Dit allemaal uit zetten zou er voor moeten zorgen dat alles in de woning uit is.

Die witte en groene schakelaars zijn antiek en gaan vaak stuk.

De rest is ook niet meer het jongste maar dat zal geen verrassing zijn? Met een nieuwe groepenkast win je een hoop wat betreft veiligheid. Nu zitten niet alle groepen achter een aardlekschakelaar, de aardlekschakelaar die je wel hebt is van het verouderde type AC, je hebt geen hoofdschakelaar.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
De hoofdschakelaar zit een kast lager als ik het goed zie.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Inderdaad. Blijkbaar moet ik de helderheid van mijn scherm wat hoger zetten. :wink:
 

Aartjooo

  • #10
Dank opnieuw voor de reacties. De negende zag ik niet als groep. Zit ook niets op. Maar terug naar mijn vraag, als ik deze negen uitzet. Branden er nog lampen en doet het apparatuur in de keuken het nog. Pas na het uitschakelen van de hoofdschakelaar is alles uit. Maar dan zal 1 van de witte of groene groep (tuimelschakelaar?) defect kunnen zijn. Sowieso tijd voor een nieuwe kast.
 

Sander 1972

  • #11
Een nieuwe kast is de juiste beslissing, denk gelijk ook na over de toekomst en laat even kijken wat er bij wat op een groep staat. Zodat eventueel al het een en ander daar gesplitst kan worden
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Smeltpatronen er één voor één uit draaien, zoals al geschreven in #2.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu