Stopcontact op de meterkast aasluiten

Lujo

  • #1
In de keuken wil ik een stopcontact plaatsen zodat ik daarop gasstel en oven op kan aasluiten.
Volgens het boekje is totaal nominaal vermogen van de oven 2600 W
Gasstel (vonken) zal aan stroom niet veel gebruiken.

Aparte groep hiervoor aanleggen lijkt mij niet nodig.

Zou iemand mij kunnen uitleggen of het voor een leek makkelijk is om drie stroomdraden op de meterkast aan te sluiten.
Dikte van drie stroomdraden moet toch 2,5mm2 zjin?

Het zou fijn zijn als iemand mijn foto zou kunnen bewerken en daarop tekenen waar ik welke draad moet aansluiten.

Draden moet ik nog gaan trekken.

F19ABB8B-C44C-4F40-8890-BEB4A7271A22.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een aparte groep voor de vonkontsteking is inderdaad niet nodig, maar lijkt me voor die 2600W oven toch wel aan te bevelen.

Het nulcontact op deze automaten is niet geschikt om meer dan één draad op aan te sluiten. Ik zie dat men bij de meest rechter groep al eens gezondigd heeft. Je kunt dus niet zomaar extra draden aansluiten in deze kast.

Kortom: Ik zou hiervoor wel een nieuwe groep plaatsen. Dat kun je alleen niet veilig zelf aangezien deze kast niet aanraakveilig is en je hem niet geheel spanningsloos kunt maken (let op: op die linker automaat blijft spanning staan als je de aardlekschakelaar uitschakelt!).

Ik zou je aanraden om zelf de contactdoos en de leiding voor te bereiden en dan een installateur te vragen voor werkzaamheden aan de groepenkast.

Laat als deze op locatie is ook meteen de aarding doormeten. Je hebt 1 groep (de wasmachine?) welke niet achter de aardlekschakelaar is aangesloten, dan is een lage aardcircuitweerstand van levensbelang en het zou wel eens kunnen dat hier al 30 jaar niet naar gekeken is.

Die type AC aardlekschakelaar is ook niet meer van deze tijd. Dit type mag sinds 1997 niet meer worden toegepast en zal niet goed functioneren bij lekstromen in moderne apparatuur.

Persoonlijk lijkt het mij verstandig om eens na te denken over een compleet nieuwe groepenkast, dat hoeft ook maar een paar honderd euro aan materiaal te kosten en dan is alles weer van deze eeuw (met hoofdschakelaar, type A aardlekschakelaars en zelf veilig uit te breiden).
 
  • Like
Waarderingen: Sander 1972 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Niets meer aan toe te voegen! :super:
 

Lujo

  • #4
Wat wordt er precies met dat ‘gezondigd’ bedoeld?
Ik zie wel twee draden op één sluiting maar meer uitleg zou welkom zijn.

Het betreft een huurwoning uit 1984

Is er een legitiem reden om woningbouwvereniging te bellen zodat zij alles op hun kosten nameten en mogelijk nieuwe groepenkast plaatsen.

Maar dan moet ik wel een geldig reden hebben zoals gevaar vanwege dat stukje wat ze ooit gezondigd hebben.

Je hebt 1 groep (de wasmachine?) welke niet achter de aardlekschakelaar is aangesloten, dan is een lage aardcircuitweerstand van levensbelang en het zou wel eens kunnen dat hier al 30 jaar niet naar gekeken is.
De meest linkse groep met die witte trekschakelaar is inderdaad alleen de wasmachine.
 

ABCDE

  • #5
XanderH schreef:
Het nulcontact op deze automaten is niet geschikt om meer dan één draad op aan te sluiten.
Fase contact ook niet volgens mij.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het is een schroefklem, waarbij de punt van de schroef direct op de draad drukt. In een dergelijke klem mag je maar 1 draad aansluiten. Bij sommige andere typen klemmen mogen wel 2 draden worden aangesloten, bijvoorbeeld bij de meeste kooiklemmen (daar zit de draad niet onder de punt van de schroef, maar word(en) de dra(a)d(en) recht tussen 2 plaatjes geklemd).

Kleinigheidje wellicht en het gaat blijkbaar al 35 jaar goed, maar ik was toch ook niet van plan om je maar hetzelfde aan te bevelen voor je nieuwe draden. :wink:

De verhuurder heeft een verplichting om te zorgen voor een deugdelijke installatie, maar deze mag daarbij uitgaan van het "rechtens verkregen niveau", oftewel de normen uit 1984. Ze hoeven niet te zorgen dat alles aan de jongste normen voldoet.

Aan de andere kant, als je nu een apparaat koopt heb je een grote kans dat je die volgens de handleiding niet in jouw woning mag aansluiten!
ALSTypeA.png

(Dit is uit de handleiding van mijn wasmachine)

Maar of een woningbouwvereniging vatbaar is voor die redenering...?

Ik denk niet dat je ze door een kleinigheidje als 2 draden onder dezelfde schroef in beweging krijgt. Mocht de aardingsweerstand na 35 jaar niet meer toereikend zijn (een aardelektrode kan ook verslechteren), dan heb je natuurlijk wel een stok om mee te slaan want dat is gewoon direct gevaarlijk. Maar ja kom daar maar eens achter zonder installateur met de juiste meetapparatuur...

Verder heet de woningbouwvereniging natuurlijk geen verplichting om jouw uitbreidingen (zoals voor de oven) kosteloos te verzorgen. Waarschijnlijk vereisen ze wel dat aanpassingen aan de installatie door een erkend installateur worden uitgevoerd, dus zelf mag je dit eigenlijk niet. Ik heb zo'n vermoeden dat die installateur je ook een nieuwe groepenkast zal proberen te verkopen...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
XanderH schreef:
Dat kun je alleen niet veilig zelf aangezien deze kast niet aanraakveilig is en je hem niet geheel spanningsloos kunt maken
Dit is al voldoende aanleiding om niet zelf in de groepenkast te werken (naast het gegeven dat je er bovendien onvoldoende in thuis bent). Schakel een installateur in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu