Stopcontact met aardlekschakelaar in meterkast

Rizzo

  • #1
KPN heeft glasvezel aangelegd in mijn hoofdmeterkast. Er is een stopcontact nodig voor het modem. De KPN monteur geeft aan dat het technisch mogelijk is om een stopcontact aan te leggen. Maar dit mag niet volgens de veiligheidsvoorschriften, omdat de groepenschakelaar (aardlekschakelaar) ontbreekt.

De hoofdmeterkast, waar de glasvezel is aangelegd, is buiten mijn appartement. In de woning zit het deel waar de groepenschakelaars zich bevinden.

Hoe kan dit worden opgelost, zodat er een stopcontact kan komen in de hoofdmeterkast? Is bijvoorbeeld een stopcontact met aardlekschakelaar een optie en voldoet dat aan de veiligheidsvoorschriften?

Stopcontact met aardlekschakelaar, zie link:

https://www.amazon.de/-/en/GEWISS-SOCKET-30MA-IP44-GW95924/dp/B006J2YNIS/
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat zit er dan wel precies in de hoofdmeterkast? Heb je hier een foto van?

Kun je daar niet gewoon een aardlekautomaat inbouwen en een stopcontact aansluiten?
 

ABCDE

  • #3
Inderdaad; wat zit daar dan wel?

Ofwel een aardlekautomaat plaatsen in die eerste kast of vanuit de tweede kast terug met een andere kabel.
 

Rizzo

  • #4
Bij deze de foto van de hoofdmeterkast. Zelf ben ik geen expert op dat gebied en weet niet of het mogelijk is om daar een aardlekautomaat in te bouwen.

20210810_154923.jpg
 

ABCDE

  • #5
Ja dat kan wel, maar dan moet daar ook een kastje bij. Als de andere kast aan de andere kant van de muur zit, zou ik een kabeltje terug naar deze ruimte.
 

Rizzo

  • #6
De andere kast zit in de woning en daar zit ca. 15 meter tussen. In de slaapkamer zit een loze leiding (bedoeld voor een coax-kabel) naast een stopcontact. Daar zou je een snoer doorheen kunnen trekken, die uitkomt in de hoofdmeterkast. Maar dat vind ik nogal omslachtig en ik weet niet of dat mag.

Is het niet eenvoudiger om een stopcontact met aardlekschakelaar er naast te zetten of mag dat niet? Moet het met een aardlekautomaat?
 

ABCDE

  • #7
Dat stopcontact moet niet alleen tegen aardlek beveiligd zijn, maar ook tegen kortsluiting en overbelasting. Dus nee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dat stopcontact heeft wel een ingebouwde aardlekschakelaar, maar geen beveiliging tegen kortsluiting of overbelasting. Er moet dus ook een (installatie)automaat tussen.

Een aardlekautomaat combineert een installatieautomaat en een aardlekschakelaar in 1 component, dat lijkt mij de simpelste oplossing.

Ik ken deze kastjes van ABB niet zo goed, maar mogelijk is de DIN-rail die erin zit breder dan de schakelaar? Dan heb je alleen een deksel met een ruimere sparing nodig (of een zaag :denk: ) en zou de aardlekautomaat hier nog bij passen.

Anders inderdaad een kastje ernaast plaatsen.

Wordt dit een doe-het-zelf klus? Dan moet je ook nog even nadenken hoe je de bedrading af kunt takken van de hoofdschakelaar. Daar zul je aftakblokjes oid voor nodig hebben.
 

ABCDE

  • #9
XanderH schreef:
mogelijk is de DIN-rail die erin zit breder dan de schakelaar?
Ja!

Dit lijkt de ABB HS404 te zijn; de DINrail die daar in zit is 10 modules breed.
Dan moet je het deksel van de HLD11 er op doen. Maar verticale ruimte moet je met een vergrootglas zoeken...

Normaliter zit er direct een grotere kast boven en is er gewoon een grote opening.

Dicht;
1628610276116.png

Open;
1628610291113.png


Je zou dan eventueel zelfs een aardlekautomaat en DIN-rail stopcontact er bij kunnen zetten, dan heb je geen extra buisinvoer nodig.
 
Laatst bewerkt:

Rizzo

  • #10
Dat lijkt me inderdaad de mooiste oplossing. XanderH en ABCDE harstikke bedankt voor jullie tips en snelle reacties!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Heb je een foto van het kastje met het deksel geopend, @Rizzo?

Zoals @ABCDE terecht opmerkt is het een erg laag kastje en heb je zeer beperkt de ruimte boven de schakelaar. Hier 2 draden aftakken voor de automaat, naast de afgaande kabel, kan misschien nog wel eens tricky worden. :denk:

Lekker snugger trouwens, de abonneeovernamepunten in een ruimte zonder contactdoos maken. Hoe lossen je buren dit op? Weet je zeker dat er nergens een voeding vanuit de groepenkast in de woning terug komt naar deze kast?
 

ABCDE

  • #12
Voor glasvezel had je ook nooit een voeding nodig bij een AOP.

Aftakken gaat hem niet worden natuurlijk. Misschien eerst naar DINrail klemmenblok. Maar de vraag is dan hoe krap die huidige kabel er in zit. Ook moet je dan nog steeds een los HLD11 deksel vinden... ergens.

Dan kun je al bijna netzogoed gewoon dit kastje vervangen door een ruimer exemplaar.
 

Rizzo

  • #13
@XanderH, ik heb het kastje niet geopend. Er komt geen voeding terug. Er loopt 1 dikke grijze kabel van deze meterkast in een buis naar de kast in de woning. Er is geen buis die vanuit die woning kast terug gaat.

Ik ben van plan om deze klus te laten doen door een installateur en heb dankzij jullie nu een idee wat er moet gebeuren. Dat ga ik voorleggen aan een installatiebedrijf en mogelijk moet er een grotere kast komen of een kastje erbij. Ik had even gehoopt dat het eenvoudig zou kunnen met zo'n stopcontact met aardlekschakelaar.

We hebben net glas in dit gebouw en de buren liepen hier als eerste tegenaan. Zij zien hier nu vanaf en blijven KPN DSL/Ziggo Coax gebruiken. Die verbindingen komen gewoon de woning binnen :P. Niet handig van KPN om het glas niet door te trekken naar de woningen. Heeft waarschijnlijk met kosten te maken. Maar zo krijgen ze niet veel abonnees, terwijl ze 3 weken bezig zijn geweest om 50 woningen te voorzien van glas.
 

ABCDE

  • #14
Glas willen ze zo kort mogelijk in woningen zelf, want nogal kwetsbaar.

Maar als iedereen dit heeft zou je de VVE dit kunnen laten regelen voor iedereen tegelijk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ook voor kabel / DSL lijkt dit mij geen gewenste situatie. Als je met problemen naar de helpdesk belt wil men vaak de klantinstallatie uitsluiten en zullen ze je vragen direct op het AOP / ISRA aan te sluiten. De apparatuur in de woning plaatsen werkt wel maar je krijgt er geen ondersteuning op.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor glasvezel... Technisch kun je gewoon een lange glasvezelkabel vanuit de meterkast naar het appartement leggen en daar de NTU aansluiten. KPN verkoopt voor diverse FTU's zelfs mooie patchcovers. Maar de provider geeft hier geen ondersteuning op dus de monteur zal dit niet zo willen aansluiten.


Rizzo schreef:
In de slaapkamer zit een loze leiding (bedoeld voor een coax-kabel) naast een stopcontact. Daar zou je een snoer doorheen kunnen trekken, die uitkomt in de hoofdmeterkast. Maar dat vind ik nogal omslachtig en ik weet niet of dat mag.
Hier kun je eventueel ook wel iets mee trouwens. Geen snoer aansluiten op de vaste installatie, maar je kunt gewoon installatiedraad trekken door die loze leiding. Zit de doos in de slaapkamer echt direct naast het stopcontact (in een meervoudig afdekraam)? Dan is het een kwestie van het uitbreekpoortje uitbreken en je kunt aansluiten achter het stopcontact. In de meterkast de leiding netjes verlengen en een contactdoos monteren en je bent er ook...
 

@rie

Specialist Elektra
  • #16
Er zullen ook nog één of meer datakabels vanuit de woning naar de kast getrokken moeten worden.
Is daar wel in voorzien??
Nog even een dingetje, betreft het een eigen appartement, of is het een huur woning?
Als er meer bewoners tegen hetzelfde probleem aanlopen, lijkt het me meer een dingetje voor de verhuurder, cq VVE.
Het lijkt natuurlijk nergens op een AOP op een onbereikbare plaats te plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

Rizzo

  • #17
De datakabel heb ik zelf getrokken door de buis van de telefoonkabel. De telefoonkabel eruit gehaald, deze wordt al jaren niet meer gebruikt en zal uiteindelijk wel verdwijnen. Overigens is dit iets wat de monteur van de provider ook kan doen tegen een meerprijs.

Het is een koopwoning en dit zal tijdens de VVE vergadering aanbod komen. Al hoor ik van veel bewoners dat er nu weinig animo is om over te stappen naar glas.

De coax aansluiting (lege inbouwdoos) en stopcontact zitten helaas 30 cm uit elkaar en zijn niet met elkaar verbonden.

Heeft iemand een idee wat ongeveer de kosten zullen zijn voor het aanpassen van de meterkast?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu