Stopcontact aanleggen in de meterkast

badwanted

  • #1
Dag klussers,

Sinds kort ben ik verhuisd naar mijn eerste woning. Als er iets is wat mij interesseert, dan is het wel elektra. Wil graag ook dingen zelf aanpakken in plaats van uitbesteden. Zo hoop ik gaandeweg veel te kunnen leren :hup be:

Over 3 weken komt Odido langs om mijn internetaansluiting in orde te maken, echter is er, zoals je al zou denken, geen stopcontact in de meterkast. Nou wil Odido dit best zelf voor mijn aanleggen, maar gaat dit mij helaas wel € 70 kosten.

Bijgevoegd de huidige situatie van mijn meterkast. Nou zijn er op dit moment 2 opties die ik overweeg om een wcd aan te leggen.

Optie 1 heb ik geel omcirkeld: Daarbij is mij opgevallen dat de Enphase Envoy S (gateway voor de zonnepalen) direct op de aparte groep van de zonnepanelen is aangesloten (links onderin, installatie heeft micro-omvormers). Kan ik achter deze kabel een lasdoos plakken en vanuit daar de elektra splitten? Of kan ik beter deze groep met rust laten (omdat er zonnepanelen op aangesloten zijn).

Optie 2 heb ik groen omcirkeld: Deze groep is nog nergens op aangesloten. Wellicht vanuit hier een Bruine en Blauwe draad trekken naar een stopcontact (in een buis).

Optie 1 heeft mijn voorkeur.

Daarnaast nog een vraag. Ik zie dat er nog maar weinig ruimte is om een stopcontact doos aan te leggen, kan dit ook op de muur rechts van het hout? hierbij moet je dan denken aan een wcd met een achterwand (plastic). Of dien ik de achterwand uit te breiden met een stukje spaanplaat?

Alvast vriendelijk bedankt!

Meterkast.jpg
 
Laatst bewerkt:

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Dinrail stopcontavt in de groepenkast er bijplaatsen?
 

badwanted

  • #3
Thanks voor de suggestie, maar wil toch het liefst een twee of 4 voudige stopcontact (zo’n vierblok) plaatsen. Zou dat kunnen volgens de 1e optie?

Of dan toch gaan voor aftakklempjes?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Optie1:niet doen, lekker die groep met rust laten. En dat stukje kabel even netjes vastzetten. Ook niet handig om dat zwarte kabeltje achter de muurkabel te hangen. Blijft iemand achter dat kabeltje hangen dan trek je de boel los of van de muur.

Waarom optie 2 niet? Beter kan je het niet krijgen. Doe het meteen zo dat als je iets anders op die groep wilt het er makkelijk bij is te zetten. Dus een fatsoenlijk lasdoos pakken en geen trekdoos omdat het een paar cent scheelt.
 
  • Like
Waarderingen: badwanted

PimKlus

  • #5
Geel omcirkeld is niet goed aangesloten als ik zo zie (al is bedrading niet heel scherp op de foto). Als je daar een WCD op aansluit kan er meer dan 16A gaan lopen als de zon schijnt. Er hoort daar een automaat tussen te zitten. Zie rode lijn op afbeelding.
Ook hoort er normaal een Q relais bij Enphase.

Optie 2 is het beste.

1696975749063.png

1696975813394.png
 
  • Like
Waarderingen: badwanted

badwanted

  • #6
Jullie zijn toppers! Hartstikke bedankt.

Rest mij alleen nog de vraag met de achterwand. Ik zie dat er nog maar weinig ruimte is om een stopcontact doos aan te leggen, kan dit ook op de muur rechts van het hout? Dit voor de lasdoos en de een wcd met een achterwand (plastic). Of dien ik de achterwand uit te breiden met een stukje spaanplaat?
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #7
Ruimte zat, lijkt mij. Rechts van de meterkast onder je Enphase kun je toch makkelijk 1 of 2 dubbele wcd's plaatsen?
Je kunt ook van die spatwaterdichte varianten nemen, die kunnen rechtstreeks op iedere ondergrond (eventueel demonteer je het klepje als die in de weg gaan zitten)
 
  • Like
Waarderingen: badwanted

badwanted

  • #8
Dit is het eindresultaat geworden. Bedankt allen. Het blauwe stukje isolatie tape heb ik op de bovenkant geplakt om het gat iets op te dichten (deze had ik iets te groot gemaakt... oops)

Afbeelding van WhatsApp op 2023-10-11 om 23.10.12_4f838b42.jpg
 

Kaajee

  • #9
Does the job! :super: :super: :super:
 
  • Like
Waarderingen: badwanted

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu