Stopcontact na meterkast, voor centraaldoos toegestaan?

xSanne

  • #1
Goedeavond,

Wij zijn bezig om nieuwe elektra op zolder aan te leggen. Op de plek waar de elektra de zolder binnen komt zou ik graag een stopcontact willen plaatsen, en dan na het stopcontact naar de centraaldoos. Vanuit die centraaldoos las ik door naar een lamp, lichtschakelaars en nog een paar stopcontacten en naar nog een centraaldoos (en vanuit daar weer een lamp, lichtschakelaar en stopcontacten).

De reden dat ik dat stopcontact nog voor de centraaldoos wil plaatsen is omdat het me ruimte bespaart in de centraaldoos en het bespaart werk en draad+pijp.

Mag dit, is dit veilig, etc? Ik zou dan doorlussen in het stopcontact zelf (dus geen aparte lasdoos oid omdat die dan ook weer bereikbaar zou moeten blijven).

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Met vriendelijke groet,
Sanne Verel
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dit mag maar dan moet je wel 50 mm diepe inbouwdozen gebruiken. Ik zou dit echter niet zo doen omdat je dan een extra las in de toevoer naar de zolder hebt zitten en omdat het de installatie onoverzichtelijk maakt. Als je nu toch bezig bent, maakt het dan netjes en leg een extra leiding van de centraaldoos naar de wcd. Zoveel werk en materiaal is dat ook weer niet.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
In de wcd (stopcontact) zelf mag je niet doorverbinden naar een centraaldoos, vanuit een doos, die achter een (opbouw) wcd zit kan dit gewoon m.b.v lasklemmen.
Bij inbouw wcd, wat Vonkentrekker aangeeft, minimaal doosdiepte 50mm, anders niet.

Of...
Bij opbouw, op de plaats van je wcd een lasdoos, en van hier uit naar je wcd en centraaldoos doorverbinden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

xSanne

  • #4
Duidelijk. Ik ga direct naar de centraaldoos en vanaf daar leg ik een leiding terug naar het stopcontact. Zoals Vonken_trekker al zegt, dan blijft het wel overzichtelijk. Bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu