Probleem met touch wisselschakelaars, Lamp altijd aan

Misjel

  • #1
Dag Allen, ik ben recent bezig gegaan met alle schakelaars en stopcontacten te vervangen in m’n woning (om de boel er net even wat strakker/moderner uit te laten zien) en eigenlijk is dat voor 90% allemaal goed gelukt, behalve bij de situatie met de twee wisselschakelaars lukt het me maar niet om het volledig goed functioneel te krijgen..

De situatie zou als volgt moeten worden aangesloten:


Zo had ik het ook aangesloten alleen ongeacht of de schakelaars aan/uit stonden bleef het licht constant aan, wel viel op dat als de schakelaar ingeschakeld is de lamp een stuk feller gaat branden maar in uitgeschakelde stand geeft de lamp alsnog voldoende licht om de overloop te verlichten.
Op internet al wat zitten zoeken en kwam iets tegen over inductiespanning dus voor mezelf een testopstelling gemaakt waarin de Fase en de schakeldraad niet evenwijdig aan elkaar lopen wat in de kabelbuis wel het geval is, maar zonder succes.

Vervolgens gedacht dat het mogelijk aan het vermogen van de lamp kon liggen (9W LED in een E27 fitting) dus de lamp vervangen door een 60W standaard lamp maar je raad het al, nog steeds constant licht!

Momenteel is het als volgt aangesloten:


Het laatste waar ik zelf nog van dacht dat het mogelijk de oorzaak kon zijn is het laatste punt van de manual, namelijk de 2-way study waarbij je de schakelaars moet laten synchroniseren met elkaar:


Maar ongeacht hoe ik dit ook probeer blijft het resultaat hetzelfde namelijk indien de schakelaars uit staan brand de lamp half en als je 1 vd 2 aanzet gaat de lamp vol branden! De schakelaars lijken wel goed met elkaar gesynchroniseerd te zijn want de kleur van de LED in de schakelaar (blauw=uit rood=aan) verspringt wel gewoon gelijktijdig op de andere schakelaar als je de ene aan/uit zet en beide schakelaars dus altijd dezelfde kleur aangeven!

Nu is mijn vraag, is er iemand die weet waar de fout nu zou kunnen zitten want het zou me niks verbazen als ik ergens gewoon iets heel doms heb gedaan en er nu gewoon blind overheen kijk maar ik snap het momenteel gewoon even niet waarom t niet werkt..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Defecte uitgang?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Werkt het wel goed met 1 schakelaar? Dat is envoudig te testen in jouw proefopstelling door de zwarte brug tussen beide schakelaars weg te halen. De lamp zou dan te bedienen moeten zijn met de linker schakelaar (op de foto dus zoals je er van de achterkant tegenaan kijkt).

Eventueel hetzelfde proberen maar dan de schakelaars verwisselen? Dus de lampdraad aansluiten op de rechter schakelaar.

Je test nu met een stekker waardoor je fase en nul zou kunnen omwisselen. Werkt het met de stekker andersom ingestoken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu