Oven (zekering slaagt af)

alpaca313

  • #1
Beste Allemaal
mijn oven heeft stroom. dus display brand(=klok).
Echter wanneer ik de microgolffunctie of de oven functie wil starten dan springt zowel de plon als de verliesstroomschakelaar.
Wat zou er hier mis zijn. Ik heb de oven open gedaan maar kan op het eerste zicht niets zien.
Mvg
Koen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer zowel de zekering (ik neem aan dat je dat bedoelt met 'plon') als de verliesstroomschakelaar (wij zeggen aardlekschakelaar) eruit gaan, is er een serieus probleem met de magnetronoven. Een probleem dat je, wanneer je geen vakman bent, waarschijnlijk niet ziet als je het apparaat open maakt, maar dat je op basis van servicedocumentatie, metingen en ervaring moet opsporen.

Daarbij is een magnetronoven nu niet bepaald een apparaat dat door een leek zomaar geopend kan en mag worden. Er staan in het apparaat zeer hoge, in principe dodelijke spanningen, die nog blijven nadat de stekker eruit getrokken is. En voor test aanzetten van het apparaat terwijl de behuizing eraf is, kan slecht voor jou of omstanders aflopen, vanwege de niet tegengehouden magnetrongolven. Niet voor niets zijn de vakreparateurs verplicht na reparatie een meting te doen met een apparaat dat buitentredende 'straling' checkt.

Bovendien heb je niet de moeite genomen om te vermelden om wat voor merk en type oven het gaat. Hoe zouden technici in dit forum dan moeten weten wat er aan de hand is, als ze dat al kunnen weten aan de hand van de korte beschrijving. Mijn advies: Breng het apparaat naar een gecertificeerd reparatiebedrijf en laat de vakmensen aldaar bepalen wat er aan de hand is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu