Montage op een holle wand

RobBosma

  • #1
Ik moest in mijn badkamer de thermostaat demonteren. 11 jaar geleden werd hij door de leverancier gemonteerd maar deze kon hem niet strak tegen de wand krijgen. Met de woorden van 'ik ben geen timmerman' liet hij het achter. Ik heb het uiteindelijk goed gekregen door stukjes hout er achter te persen en daarop vast te schroeven.

De stukjes hout vielen spontaan naar beneden achter de wand toen ik het los haalde. Ik wil dit nu op een degelijker manier vast maken. De afstand rand trekdoos tot tegeloppervlak is 9 cm. De wand inclusief tegel is 7 cm dik.

Ik dacht zelf aan een kunststofplaat met gaatjes gemonteerd op de trekdoos. Maar andere goede ideeën zijn welkom.

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hoe is de muur opgebouwd en waar zitten de tegels aan vast?
 

RobBosma

  • #3
De wand van buiten naar binnen

Gipsplaat, spouw van 11 cm, gibowand 6 cm, tegel 1 cm.

De trekdoos is gemonteerd op een tengel van de gipswand en is 5 cm. diep. De rand van de trekdoos tot oppervlakte tegels is ongeveer 9 cm. Oorspronkelijk was dit een ruimte afgescheiden met gipsplaat. Later is er een gibowand voor gelijmd er achter de gibowand lopen de leidingen.

De sparing voor de thermostaat vloerverwarming is nogal ruim uitgezaagd. Ik zag dat er stopcontacten zijn gemonteerd door in de gibowand te schroeven maar dit is volgens mij ook geen goede oplossing.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als je nog een tegel hebt, dan zou ik de huidige tegel uitbreken, de bestaande inbouwdoos verwijderen en de bestaande buis verlengen met een stuk flexbuis. Dan een nieuwe tegel erop zetten met een passend gat voor een hollewanddoos.
Hollewanddoos monteren in het gat de de flexbuis invoeren. Dan gaat het er weer netjes uitzien.

Heb je geen tegel meer, dan zou ik de hollewanddoos monteren in een houten of kunsstof plaat en de plaat dan op de tegels lijmen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Doos ophogen met verhogingsringen kan ook.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wat hier gemaakt is is gewoon prutswerk.
De inbouwdoos is gewoon te diep gemonteerd waarbij er geen rekening is gehouden met de 11 cm loze ruimte. Hierdoor is je thermostaat nu maar aan de gipswand gemonteerd welke daar niet geschikt voor is.
Verder zie ik 230V draden in een kroonsteentje en dat komt al niet echt professioneel over.
Afhankelijk van hoe groot het gemaakte gat is zou je evt. een hollewanddoos kunnen gebruiken en daar alles netjes in gaan afmonteren en vastzetten.

suc6

Gerrit
 

RobBosma

  • #7
Met dank tot nu toe voor de reacties. Even een misverstand, de lagen. Zijn vanaf de tegelkant gibowand, spouw en daarna komt de gipsplaat. Je kijkt op de foto tegen de zijkant van de gibowand waarin de sparing is gemaakt. Het kroonsteentje is de verbinding van de sensordraad en daar staat gelukkig geen spanning op.

Ik zoek meer naar een montagemogelijkheid die ik op de trekdoos kan bevestigen. Is minder ingrijpend dan eeen tegel verwijderen. Ik ga zeker kijken of ik met ophoogringen iets kan doen.

Al met al is het een slechte samenwerking tussen vloerverwarmingsbedrijf, tegelzetter (die ook de gibowanden heeft gesteld) en installatiebedrijf. Ik kocht de badkamer bij een badkamerwinkel, die heeft dan een tegelzetter als relatie en deze regelt dan de andere partijen. Op zich een prima badkamer geworden maar met die vloerverwarming ging van alles mis zoals een sensordraad niet in een aparte buis stoppen die ging kapot en moest met veel kunst- en vliegwerk vervangen worden (door mij, want niemand wilde er wat aan doen).

Partijen geven elkaar de schuld, de vloerwarmingsman verwijt de installateur en tegelzetter en omgekeerd. Ook over de beroerde afmontage die ik ook zelf weer mag fatsoeneren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Tja, probleem van de badkamer leverancier zou ik zeggen, dat moet hij dan maar met de rest regelen om zijn geld te krijgen.

Maar een montage op de trekdoos gaat je niet lukken, die afstand is te groot.

Ga even zoeken naar een hollewand doos


Deze heeft aan de voorkant een rand die op de tegel blijft liggen en je trekt de 2 witte handvatjes aan zodat de witte blokjes aan de onderkant strak tegen de achterkant van de muur getrokken worden en de doos zo vast komt te zitten.
Ze zijn er ook met schroeven die zodra je die aandraait er wat uitklapt of omklapt om zo klem gezet te worden en die kunnen ook in dikkere wanden vastgezet worden.

suc6

Gerrit
 

RobBosma

  • #9
Met dank. Helaas is de sparing te smal. Kennelijk beschikte men niet over een dozenboor of vanwege de tegellaag een diamantboor. Met een slijptol is een stuk uit de tegel gezaagd van 6 bij 10 cm. En slordig gezien de beschadigingen op de hoeken van de zaagsnedes. De sparing in de gibowand achter de tegel lijkt er zijn uitgehakt. Kortom broddelwerk. Zelfs schuin vastschroeven in het cellebeton is niet mogelijk (dit hebben ze wel gedaan met een stopcontact (dus ook niet met een hollewandsdoos).

Ik legde mijn probleem voor bij een ijzerhandel te Zwolle (die zegt alles te hebben). Deze kwam met een kunststof profiel. Met een kanaal door de lengte. Hiermee een constructie gemaakt die ik op de trekdoos kon vast schroeven. Op 2 stukken die naar voren wijzen heb ik de thermostaat vastgeschroed in het kanaal. Zit nu prima.

Maar wel leerzaam voor een ieder die te maken krijgt met installatiewerk op een holle wand. Altijd hollewandsdozen toepassen en het juiste gat boren zo nodig met een diamantboor. Volgens mij hadden ze na het tegelen de gaten kunnen boren, de leidingen kunnen pakken achter de holle wand en een hollewandsdoos kunnen plaatsen.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Zo werkt dat niet.

Eerst maak je het leidingwater achter de gipsplaten.eventueel met de inbouwdozen op de juiste positie dmv montagevoetjes

Dan zet je de gipsplaten.waarbij de tiimerman zorgt dat de dozen op de juiste positie vrijgemaakt worden of de elektrieker doet dat achteraf met hollewanddozen. Pas dan komt de tegelzetter en deze slijpt de openingen zo strak mogelijk, dan de ophoogringen erop om op regeling te te komen en dan afmonteren.
 

RobBosma

  • #11
Tegels zitten niet op gipsplaten maar op een gibowand. Die is weer geplaatst voor een bestaande gipswand met een spouw van 11 cm.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Normaal (zo doen wij dat tenminste) legt de elektricien in dit soort situaties de buis ongeveer op de plek en maakt het laatste deel flexibel met een stuk overlengte en zet dit met de draden er al in vast op de al aanwezige wand. (laatste deel los laten hangen)
Dan komt de bouwvakker die de muur plaatst en metselt zonder ergens rekening mee te houden de binnenwand van de badkamer op.
Is dat klaar dan komen wij met een dozenboor een gat te boren waarbij er rekening gehouden wordt met de afmeting van de te gebruiken tegels en dat het gat niet op een rand of in 2 tegels moet komen.
Door dat geboorde gat haal je de flexibele buis naar voren en maakt deze (ongeveer op maat) vast aan de hollewand doos.
Geheel naar binnen drukken, holle wanddoos vast zetten en dekseltje plaatsen zodat de doos door de tegelzetter niet vol gesmeerd wordt met tegellijm en deze precies kan zien hoe groot het gat moet worden.
Zitten de tegels vast en is alles gevoegd dan een verhogingsring plaatsen ter dikte van de tegel en het schakelmateriaal monteren. Past iets niet geheel dan hebben we zelf een diamant slijper bij ons om het wel netjes passend te maken,

Was het de ijzerhandel die op de hoek zit aan de Campherbeekweg? Als je daar weer komt doe dan Rudi de groeten van mij.

suc6

Gerrit
 

RobBosma

  • #13
Die aan de Th. A Kempisstraat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu