Montage magneetcontact alarm deur - kozijn

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Een aantal weken geleden is het kozijn van de achterdeur (garage) vervangen. Op de deur zit een magneet en onderaan de bovendorpel van het oude kozijn zat ook zo’n magneet voor het alarm.

Ik heb de magneet op het nieuwe kozijn gemonteerd en die van de deur iets verplaatst. Het geheel werkt niet altijd lekker (soms geen contact dus systeem niet gereed). Wat is de gebruikelijke montageafstand tussen beide magneten? Moeten ze tegen elkaar aankomen of moet er een kiertje tussen beide blijven (en zo ja hoeveel dan)?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Afstand kan per merk verschillen. Ze moeten elkaar niet raken maar wel vrij dicht op elkaar zitten.

Van de website van een fabrikant:
De openingsmelder bestaat uit een reedcontact en een magneet. Deze worden parallel, kops of haaks op elkaar aangebracht op een afstand van 13 tot 25 mm.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die 13 mm haal ik al bij lange na niet. Als ik de magneet op 1 cm van elkaar hou, geeft het systeem al “niet gereed” aan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Welk merk/type heb je? Anders blijft het gissen.

Is er niet toevallig nog een deur met zo'n zelfde contact zodat je de posities kunt afkijken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik zeg altijd zo dicht mogelijk bij elkaar monteren maar een beetje contact heeft altijd een schakelbereik van minimaal 1 cm.
Is het een opbouwbehuizing dan kan het soms zijn dat het een inbouwcontact is in combinatie met een opbouwbehuizing en daar kun je in het contact soms verschillend in plaatsen. Zet je dan het contact op de hoogste stand en de magneet op de laagste dan wordt je schakelbereik een stuk kleiner.
Mara als je een nieuwe deur hebt waarom bouw je dat contact dan niet meteen in? ziet er een heel stuk beter uit en minder kans op het er aflopen van de blokjes.
Wat ook nog kan is dat er metaal/ijzer in je deur zit en dat daardoor het magnetisme flink afneemt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het zijn dunne metalen blokjes, zonder behuizing. De deur is van volhout (en niet nieuw, deze is overgezet) met alleen een meerpuntsluiting er in, maar de bovenste slotkast zit zo’n 20 cm onder de magneet.

Ik heb de deurmagneet inmiddels iets naar voren gehaald door er een 2 mm vulklosje onder te monteren. Nu raken de magneten elkaar en werkt alles.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
En de metalen voorplaat van het slot?
Zit die niet dicht bij de magneet waardoor deze dus zo slecht werkt?
Door het vulstukje is waarschijnlijk de afstand tot het metaal groter geworden waardoor het contact beter werkt.
Je moeten even weten of het gebruikte contact voorzien is van eindweerstanden en zo ja welke (staat er vaak wel op) zo niet stuur even een PB met foto, vaak zijn er wel betere deurcontacten te koop die ondanks alles toch een flink schakelbereik hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu