Meterkast Nieuwbouw Woning

Lichtpunt

  • #21
Onderstaand citaat lees ik in deel O van de NEN 1010,
daar begrijp ik duidelijk uit dat de installateur en ook ik dan de NEN 1010 moeten toepassen bij het installeren van een E-installatie.
Daarbij hebben toch veel monteurs, waaronder ikzelf toch 6 jaren opleiding gevolgd met daarbij de NEN 1010 als verplichte leidraad.
Ik begrijp dan nog steeds niet de stelling dat een installateur niet verplicht is de NEN 1010 toe te passen.
Ik lees dan ook diverse keren de wettelijke verplichting hiertoe.
Relatie met Nederlandse wetgeving
Normalisatie
Onder normalisatie wordt verstaan het – met zo veel mogelijk belanghebbende groeperingen – opstellen en toepassen van regels (normen) om orde of eenheid te scheppen op gebieden waar verscheidenheid overbodig en ongewenst is.

De normen zelf zijn vastgelegde (technische of procedurele) afspraken, waarover de betrokken belanghebbende groeperingen het eens zijn.

Verplichtingen
Hoewel normalisatie ook het toepassen van normen inhoudt, houdt het feit dat een norm bestaat niet automatisch de verplichting van het toepassen van deze norm in.

In de volgende gevallen geldt de verplichting van het toepassen van een norm:

a.indien door de wetgever in een wet of in een besluit het toepassen van deze norm wordt geëist;
b.indien in een zakelijke overeenkomst het toepassen van deze norm is voorgeschreven.

In kaderwetgeving wordt vaak gesteld dat rekening moet worden gehouden met de erkende regels der techniek. Normen worden gezien als erkende regels der techniek.

Ook bestaat er wetgeving waarbij moet zijn voldaan aan de in deze wetgeving genoemde essentiële eisen. Deze eisen zijn heel algemeen geformuleerd. In deze wetgeving wordt verder gesteld dat bij het voldoen aan de desbetreffende normen het vermoeden bestaat dat aan de wetgeving wordt voldaan.
De wetgever kan (in een beschikking) aangeven wat de desbetreffende normen zijn.

Relevante wetgeving
Tussen de volgende wetgeving en NEN 1010 bestaat een relatie.

De Arbeidsomstandighedenwet 1998 en het Arbeidsomstandighedenbesluit
De Arbeidsomstandighedenwet is een kaderwet. Naast deze kaderwet is er als uitvoeringsbesluit het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit).
In artikel 3.4 van het Arbobesluit staat: ‘Elektrische installaties zijn zodanig ontworpen, ingericht, aangelegd, onderhouden en gekenmerkt, dat een veilig gebruik van elektriciteit zo goed mogelijk is gewaarborgd...’
In het Arbobesluit wordt geen nadere uitwerking van dit artikel gegeven.

Het Ministerie van SZW bepaalt op welke wijze invulling aan artikel 3.4 kan worden gegeven. Dit wordt gepubliceerd in de Beleidsregels Arbeidsomstandighedenwetgeving.
In blad 0 van NPR 5310 is aangegeven op welke wijze invulling aan dit artikel kan worden gegeven.

Het Bouwbesluit
Het Bouwbesluit geeft de technische eisen waaraan moet zijn voldaan om een bouwvergunning te verkrijgen. Een van die eisen is dat gebouwen, woningen en andere gebouwen een elektrische installatie hebben die aan NEN 1010 voldoet.

Het Ministerie van VROM bepaalt door middel van een aanwijzing:

1.de editie van NEN 1010 waaraan nieuwe elektrische installaties moeten voldoen en
2.de datum waarop deze editie van kracht wordt.
Deze aanwijzing wordt als (Wijziging) Regeling Bouwbesluit 2003 gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant. In blad 0 van NPR 5310 is aangegeven waaraan nieuwe elektrische installaties van gebouwen op enig moment moeten voldoen.

[b]De Wet milieubeheer
In vergunningen en besluiten op grond van de Wet milieubeheer wordt gesteld dat elektrische installaties moeten voldoen aan NEN 1010. [/b]
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #22
Lees even op de site van de VROM, daar staat het wel heel duidelijk.
 

Cyspoz

  • #23
Het is volgens mij precies zoals jullie het aangeven, onduidelijk. Check ook de laatste jurisprudentie op de website van Knooble. De website van VROM houdt het bij een aanbeveling. Ondertussen heeft Knooble zelf ook nog een rechtzaak lopen, het is nog even afwachten tot daar een uitspraak in gedaan wordt.
Ik ben in iedergeval benieuwd naar twee punten straks in mijn eigen woning, is er een hoofdschakelaar waarmee in één handeling de volledige installatie spanningsvrij gemaakt kan worden en worden er maximaal 4 groepen per ALS gemaakt.
 

Lichtpunt

  • #24
De Wet milieubeheer
In vergunningen en besluiten op grond van de Wet milieubeheer wordt gesteld dat elektrische installaties moeten voldoen aan NEN 1010.
Deze wet wordt toch ook bij het VROM beheerd,
dat zou dus betekenen dat als de veplichting er niet is,
er dus een tegenspraak is en onduidelijkheid.

Welzie ik dan de aanbeveling om minimaal de norm 1010 aan tehouden als leidraad.
 

Chathanky

  • #25
The headhunter schreef:
Het is niet wettelijk verplicht de NEN1010 te volgen.
In letterlijke zin klopt dat, maar zoals je weet is de woningwet en bouwbesluit wel bindend zijn en deze verwijzen naar de nen1010 kun je het beschouwen als wettelijk. Doe je dat niet slaan ze er echt wel mee om de oren. :mrgreen:

Netbeheerdersvallen daar buiten omdat deze grotendeels niets met het bouwbesluit van doen hebben.

Daarnaast is het gebruik van smeltpatronen niet in strijd met de nen 1010, dat was toch de wezenlijke vraag hier?
De netbeheerder is vrij om te kiezen voor automaten of smeltpatronen.
 

Cyspoz

  • #26
Dat was inderdaad de wezenlijke vraag. Begrijp ik het trouwens goed als ik zeg dat de netbeheerder het op de foto zichtbare stuk meterkast heeft geplaatst?
 

Chathanky

  • #27
Het deel op de foto is het deel wat de netbeheerder plaatst, deze moet nog wel even de kabel op de aansluitkast monteren en de kabel aan de weg oplassen. :mrgreen:

Boven het meterbord is het werk van de installateur en wordt als je het huis gekocht hebt jou eigendom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu