Welke meterkast in (ver)-nieuwbouwpand te verwachten?

Fry35

  • #1
Hoi,

Ik ga over enkele maanden over naar een vernieuwbouwpand. Op dit moment wordt alles gestript ed, dus is er kans om eea qua electriciteit zelf te regelen. Nu komt de projectontwikkelaar niet verder dan dat er 'gewoon een meterkast' komt met 4 groepen die evt uit te breiden is naar acht. Ik weet dus nog niets specifieks erover. Ik heb daarom een paar vragen:

1) Zijn er qua (ver-)nieuwbouwpanden een soort richtlijnen qua soort meterkast en zekering die ik kan verwachten. Zeg maar een soort standaard die veel wordt gebruikt in de nieuwbouw?

2) Ik wil gelijk 8 groepen. Drie in de keuken A) electrische oven (aansluitwaarde 4,2) B) magnetron, koelkast,afzuigkap C) vaatwasser, kleine keukenapparatuur zoals koffiezetter, blender ed.
Is dit een goede verdeling?

3) Kan bovenstaande met een standaard groepenkast of vraagt het om extra capaciteit? Rest van de groepen zal bestaan uit badkamer, condensdroger,wasmachine en 2 groepen voor 2 verdiepingen.

4) mocht ik meer capaciteit nodig hebben, is dat later nog te realiseren of vraagt dat om aanleg extra dikkere kabels naar meterkast door nuon e.d?

ik hoop dat iemand me wat kan helpen met antwoorden, want ik doe het het liefst in 1x goed natuurlijk ;-)!

heel veel dank alvast!

Steven
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 zeker is er een minimale eis van wat er aan elektra aanwezig moet zijn in een woning, aan de hand van die eisen stel je een groepenkast samen.
2 die oven is iig een kookgroep

3 zie 1 een standaard kast bestaat niet!

4 wat dacht je van een overleg met de installateur?
 

Fry35

  • #3
Bedankt voor je antwoord alvast! Probleem is echter dat ik die installateur niet te spreken krijg. Pand wordt standaard opgeleverd met slechts enkele mogelijkheden tot aanpassen. Voor eind volgende week kan ik wel een groepenverdeling doorgeven. Maar ik weet dus niet wat voor soort kast er komt en hoe die belast kan worden. Via dit forum probeer ik beetje extra kennis en voorwerk op te doen, zodat ik kan zeggen: als je toch alles nieuw aan het plaatsen ben doe dan maar gelijk die en die kast!
 

Gerrit

  • #4
Bij dit soort werkzaamheden wordt de installateur afgeschermd door de aannemer.
Dus met die aannemer moet je overleggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu