Mechanische ventilatie - ventilator draait met interval

CyruZ

  • #1
Hallo,

Eerste post, gelijk eerste vraag...

De mechanische ventilatie van onze (pas gekochtte) woning, heeft kuren. Zowel in stand I als in stand II wil de ventilator niet draaien, echter in stand III slaat hij aan om verolgens er na een kleine 5 minuten weer mee op te houden. Na enkele minuten slaat hij vervolgens weer aan en het verhaaltje begint weer van voor af aan.

Ondertussen heb ik het ventilator huis en de schoepen schoongemaakt in de hoop dat hij het weer zou doen, maar helaas...

Zou de hele unit vervangen moeten worden of is het iets wat misschien zelf gemaakt kan worden?

Ik zag tijdens het schoonmaken niet veel meer dan een stripje kroonsteentjes, enkele draden en 3 condensators (welke waarschijnlijk het toerental zullen regelen).

Iemand die mij wat verder op weg zou kunnen helpen?

Alvast bedankt!

Oja, zijn deze units ook voor partikulieren te koop?
 

Jacovrie

  • #2
Je noemt geen merk en typenummer, maar het lijkt mij een Stork mechanische afzuigunit. De condensatoren zijn inderdaad voor het regelen van het toerental. Lijkt me sterk dat ze alle drie defect zijn.

Desalniettemin kan een defecte condensator het euvel zijn. Draait de motor soepel wanneer je deze met de hand draait? Hoe zit het met de contacten van de schakelaar? Het is niet echt de oplossing, maar geeft wellicht een richting aan.

De units zelf zijn niet zo in de winkel te koop, maar je kan ze volgens mij wel bij een installateur bestellen. Voor bepaalde type mechanische afzuigunits zijn onderdelen te verkijgen bij onderdelenshops.
 

Gerrit

  • #3
Jacovrie heeft gelijk; je kunt hier niet direkt een oorzaak voor noemen. Je zult moeten weten of het aan de ventilator ligt of aan de voeding. Om dat te weten te komen zul je met een meter (of een paar lampen) moeten controleren of de voeding aanwezig blijft. Een beetje geduld is in dit geval niet verkeerd.
Sukses.
 

CyruZ

  • #4
Ik heb zojuist even gekeken, maar kon geen specifiek merk vinden, wel een sticker van (waarschijnlijk) de installateur.

Het schoepenrad draait heel soepel; als ik er een spin aan geef draait het nog een tijdje rond.

Zometeen zal ik controleren of er wel spaning op de wcd zit waar de ventilator ingeplugt zit.

2 foto's: misschien dat het dan iets duidelijker wordt om welk type het gaat.



 

Jacovrie

  • #5
Lijkt me toch een Stork. Maar enfin. Blijft een kwestie van meten zoals Gerrit heeft aangegeven. Niet alleen kijken dus of er spanning op de wcd staat en blijft staan (is eerste controle), maar ook of er spanning over de condensatoren staat en blijft staan, wanneer deze stapsgewijs worden ingeschakeld.

Het is toch een kwestie van stap voor stap meten en constateren wanneer er wel en geen spanning aanwezig is. Wanneer motor bijvoorbeeld wel spanning krijgt maar niet draait, dan is de conclusie gerechtvaardigd dat motor defect is en derhalve vervangen moet worden.
 

Wajang

  • #6
Als ik het eerste verhaal lees, lijkt het me dat de nul draad los zit. Of in de perilex wcd of stekker.
 

CyruZ

  • #7
Zojuist heb ik de wcd doorgemeten; in alle drie de standen stond, en bleef er spanning op de wcd staan.

Vervolgens de kabel van de stekker doorgepiept; tot aan de kroonsteentjes geen breuk kunnen constateren, ook niet tijdens het bewegen van de kabel.

Blijven alleen de condensatoren en de gehele motor over.

- Zou ik de motor om te testen aan de 230 kunnen hangen; aangezien ik verder geen electronica zie om de spanning te stabiliseren/verlagen.

- Hoe zou ik de condensatoren kunnen testen/doormeten? Deze zijn volgens mij keramisch omdat ik geen + of - indicatie zie.

Ik neem aan dat wanneer deze condensatoren defect zijn, ze zelf te vervangen zijn.

Een foto van de condensatoren...

 

Jacovrie

  • #8
Dergelijke condensatoren zul je toch met een speciale meter moeten doormeten (capaciteitsmeter). Is voor een leek practisch niet te doen. Je kunt het wel proberen op de huis tuin en keuken manier, maar dat zegt nog niet alles en de condensatoren kunnen er door kapot gaan. Het beste is de unit met motor en condensatoren (is volgens mij bij dit type gewoon los te halen) los te halen en bij erkend installateur laten doormeten.
 

Wajang

  • #9
Vroeger deed ik dit wel met een ouderwetse ohmmeter, met een naald dus.
Eerst de condensatoren ontladen, hierna ohmmeter erop en de naald liep dan zachtjes omhoog, hierna meetsnoertjes omdraaien en dan liep de meter langzaam terug. Is geen 100% meting, maar het werkt wel.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
De ventilator is geen Stork maar een Comair, indien je er niet uitkomt dan zou je daar kunnen informeren.

Daar staan zelfs schema's voor het type Solo, volgens mij heb je dat type.
Ik zelf heb wel een ingang bij die firma, dus als het echt niet lukt dan kan ik misschien helpen.

Meestal zijn er inderdaad condensatoren defect, koop anders 3 nieuwe zo duur zijn ze niet. Je hoeft alleen maar te kijken naar de waarde (bv 2,4uF, 4uF enz).
Het zijn normale condensatoren, geschikt voor motoren. Je vindt ze ook
in CV pompen enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu