Aansluiten mechanische ventilatie en ventielen/roosters,

Kroesek

  • #1
Hallo,

Ik ben voornemens een MV-box te gaan plaatsen in onze woning. Graag win ik eerst wat advies in hier.

Er zit een ventilatie gat in het plafond van de keuken en in het plafond van de badkamer. De ventilatie schacht vanuit de keuken loopt middels een koof in de badkamer naar zolder. De ventilatie schacht van de badkamer loopt direct naar zolder. Ze komen op zolder bij elkaar uit en gaan dan naar buiten, twee afvoeren dus. Echter, de ventilatiegaten in het plafond zitten dusdanig ver tegen de muur aan dat ik hier geen ventilatieventiel in kan steken zonder een paar centimeter van het ventiel af te zagen. Op dit moment zijn het dus gewoon "open" verbindingen vanaf de keuken naar het dak en vanaf de badkamer naar het dak.

Gezien de ventilatiesituatie (natuurlijke toe- en afvoer), is het verstandig om mechanisch te gaan ventileren? Voer je daarmee op de benedenverdieping niet onnodig veel warmte af?

Indien ik de MV-box aanschaf zou ik ter vervanging van de ventilatieventielen regelbare muur/plafond roosters willen plaatsen. Echter twijfel ik of dit niet meer lawaai zal veroorzaken en/of het wel dezelfde functie gaat hebben als met ventilatieventielen?

Wat zou een ander alternatief kunnen zijn voor de ventilatieventielen? De gaten op de plafonds zitten nou eenmaal vervelend, daar kan ik niks aan veranderen.

Alvast bedankt!

IMG_20231111_141243.jpg IMG_20231116_132640.jpg IMG_20231116_132728.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Om onze badkamer droger te houden loopt deze oplossing.
Voorlopig een ventilator in het bovenlicht van de badkamer deur.
Die ruimte is wat luchtvochtigheid betreft dik in orde.

IMG_6071[1].JPG
 

Hharbers

  • #3
Gewoon een mv box ophangen is niet genoeg
Belangrijk bij mechanische ventilatie is dat je de hoeveelheid afgezogen lucht goed inregelt en de toegevoerde verse lucht

De hoeveelheid lucht die je weg zuigt door je ventilatiebox moet worden vervangen door toevoer via ventilatorooster is je ramen of gevel.

Zuig je te weinig af trek je weinig koud naar binnen verlies je weinig warmte maar heb slechte ventilatie,
Zuig je te veel af dan heb je veel ventilatie maar trek je ook te veel koude naar binnen en voer je warmte af
Hoeveel je afzuigt is altijd een balans tussen genoeg ventileren maar niet te veel warmte wegtrekken.

Dit doe je door de ventuilatiebox goed in te stellen op totaal aan m3/h af te zuigen lucht (standaards staan de ze op maximaal)
Per ruimte moet je met roosters of ventielen inregelen dat de totaal afgezogen hoeveelheid goed per ruimte verdeeld is. Online kun je richtlijnen hierover vinden


 

Kroesek

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Blijkt dat het juist instellen dus nog best wel een gedoe is voor een "leek" ?
 

Kroesek

  • #5
Goedemorgen!

Inmiddels is het gelukt met hier en daar wat zagen om de afzuigventielen te plaatsen. Even mooi afwerken nog. Nu heb ik nog een vraag voor jullie... Mogelijk dat jullie hier anders over denken?

Ik heb dus twee afzuigventielen: keuken en badkamer. Deze hebben beiden hun eigen afvoerkanaal en komen samen in de MV-box. Zowel het afvoerkanaal vanuit de keuken als de badkamer gaan vrijwel recht omhoog naar zolder, redelijk korte afstanden. Ik was voornemens om het afzuigventiel op de badkamer verder open te zetten dan die in de keuken. Alleen, hoe ver? Het zijn afzuigventielen zonder nummers dus ik moet ze handmatig instellen. Ik heb geen debietmeter... Ik kan er natuurlijk een installateur naar laten kijken maar ik wil het graag eerst zelf proberen. Alvast bedankt!

Verdere informatie. Beneden heb ik roosters in de ramen zitten. Op de eerste verdieping draaikiep ramen met triple glas, geen roosters, wel een speciale winterstand (minimale tochtstand). Er zit ook een flinke kier onder de badkamerdeur en kieren onder de slaapkamer deuren.

IMG-20231215-WA0002.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu