Mechanische Ventilatie uitzetten via schakelaars

Johan1975

  • #1
Wij hebben een oude MV unit voor twee badkamers die we willen vervangen.
Deze zit op dit moment aangesloten op een stopcontact. Dat stopcontact kan aan en uit worden gezet via een gewone lichtschakelaar op iedere badkamer. Dit principe werkt voor ons prima. De vragen die ik heb zijn:

- Mag een dergelijke aansluiting (dus stopcontact dat je kunt activeren/deactiveren via twee losse schakelaars)?
- Gaat dit ook goed werken voor een nieuwe MV unit?

Ik weet dat een MV eigenlijk altijd aan moet staan. Maar wij hebben genoeg roosters / ramen open etc. Het gaat puur om na het douchen het overtollig vocht af te zuigen.
En de unit komt in een inbouwkast op de slaapkamer waar ik hem in de nacht niet wil horen.

Omdat nieuwe units geen uit stand meer hebben vraag ik me af of we problemen kunnen verwachten als we dagelijks de spanning eraf halen.

Ik hoop dus dat we hem dagelijks via de schakelaars aan en uit kunnen zetten. Dat hij dan automatisch in de hoogte stand komt te staan. Dat we hem via een extra RF zender eventueel op midden en laag kunnen zetten. En dat hij na het aanzetten gelijk gaat beginnen. Dus geen opstartproblemen of zenders die opnieuw aangemeld moet worden of onderdelen die snel kapot gaan omdat hij van de spanning is geweest.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vermoed dat een box altijd opstart in de laagste stand. Het is zeer onverstandig de box uit te zetten. Deze is namelijk niet alleen voor de badkamer, maar voor je hele huis. Alleen ramen open zetten is onvoldoende. En al helemaal in de winter, als sommige ramen dicht gaan. En ook nog eens met het oog op de toekomst, het beter isoleren en kierdicht maken van je huis.

Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Johan1975

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Moet je dan handzenders aanmelden en luchtinstellingen per kanaal opnieuw doen als de spanning eraf is geweest? Of werkt het dan weer direct?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Aangezien het niet de bedoeling is dat de spanning eraf gaat heb ik geen idee.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Het kan toch evengoed mogelijk zijn dat TS de MV box enkel heeft om de badkamers af te zuigen?

Heb ik hier thuis ook. Tijdens verbouwing van de badkamer wilde ik van de buisventilator en heb gewoon een MV box neergehangen op zolder met 1 aanzuig kanaal.

Ook ik weet niet wat hij met de zender doet als de spanning eraf is geweest.

Wel is het bij veel boxen zo dat je onder de kap de minimale en maximale toeren kan regelen. Als je de minimale toeren helemaal terug draait dan hoor je hem haast niet. Handig voor de nacht.

Hier ook zo afgesteld dat minimale toeren helemaal terug staat. Op de vochtsensor gaat hij toeren maken als er gedoucht wordt. En als iemand naar het toilet gaat druk je even op de knop met de zandloper, dan gaat hij 10, 20 of 30 minuten harder lopen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De normale actie van een box bij spanningsterugkeer is ca 1 minuut in aanmeldmodus gaan staan, en als er geen zender gezien word in die minuut dan blijft de oude aanmelding gehandhaafd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik denk dat dat merkafhankelijk is...
 

Johan1975

  • #8
Heb een aantal fabrikanten een mail verzonden met deze vraag.

De Zehnder Comfofan houd zijn instellingen en de zender(s) hoeft niet opnieuw te worden aangemeld mits het geen week zou duren voordat de spanning er weer op zit.

Heb nog geen reactie gehad van Ducobox silent of ltho daalderop CVE.

Mocht iemand dat toevallig uit ervaring weten hoor ik het graag.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Bij Itho is de procedure inderdaad zoals the Headhunter beschreef. Die zijn vaak vanuit de fabriek al aangemeld als je een set koopt.

Bij een Duco weet ik niet wat hij zal doen maar bij een nieuwe Duco moet je altijd de zender nog aanmelden.
 

Johan1975

  • #10
Bedankt voor de info!
Als ik van de andere fabrikanten nog iets doorkrijg zal ik het hieronder zetten.
Wellicht heeft iemand anders er ook iets aan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Vonken_trekker schreef:
Het kan toch evengoed mogelijk zijn dat TS de MV box enkel heeft om de badkamers af te zuigen?
Nee, een box is altijd bedoeld om het gehele huis af te zuigen. Een deel van het huis natuurlijk ventileren levert niet snel een gezond huis op. Het wordt dan erg afhankelijk van toevalligheden of het een goed binnenklimaat en comfortabel huis oplevert. Als je de box uitzet, laat je m.i. zien dat je je gezondheid (en die van je huisgenoten) niet belangrijk vindt.

Voor de volledigheid: In bestaande huizen was een los afzuigertje in toilet en badkamer heel gebruikelijk. Dit leverde ook niet altijd een gezond huis op. Nu we huizen beter isoleren en kierdicht maken, en hogere eisen stellen aan comfort wordt het helemaal essentieel de ventilatie goed te regelen. Voortschrijdend inzicht heet dat :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
IJkenhout schreef:
Nee, een box is altijd bedoeld om het gehele huis af te zuigen
Dat is dus niet waar; bij mij niet.

Jij bedoelt wellicht dat een box die direct vanuit de bouw is geïnstalleerd bedoeld is om het hele huis af te zuigen. Dat kan kloppen.

Maar als jij in het toilet van je jaren 30 huis een MV box hangt om enkel de toilet af te zuigen dan kan dat gewoon.
 

Johan1975

  • #13
IJkenhout schreef:
Nee, een box is altijd bedoeld om het gehele huis af te zuigen.
Bij ons is dat volgens mij ook niet het geval. Ons huis is uit 1978. Afzuiger is denk ik alleen voor vochtafvoer van badkamer en toilet bedoeld.

Voor mij is ventileren toch maatwerk. Ik heb 5 meter raamroosters laten plaatsen. In de winter doe ik die dicht anders moeten onze lucht/lucht warmtepompen wel heel hard draaien. Ik heb een goede CO meter. De PPM komt in de woonkamer nooit boven de 900.

In de slaapkamer is in de winter het raam op een kier. Dan doe ik de achterdeur van de slaapkamer helemaal open. Ook daar is de PPM nooit boven de 900.

Ik weet dan ook fijnstof en radongas en andere rommel via ventilatie wordt afgevoerd. Maar ik ga ervan uit dat als de zuurstof voldoende ververst wordt de andere troep ook afgevoerd wordt.

Ik vind binnenklimaat en gezondheid van huisgenoten wel degelijk heel belangrijk. Maar ik denk dat ons huis gewoon genoeg ademt door kieren etc. Mocht ik het helemaal fout doen hoor ik het graag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Vonken_trekker schreef:
Maar als jij in het toilet van je jaren 30 huis een MV box hangt om enkel de toilet af te zuigen dan kan dat gewoon.
Ben ik niet met je eens: Vaak wordt woning uit de jaren '30 ook aangepast in isolatie en kierdichting. We willen ook meer comfort, dus stijgt de temperatuur in huis (en dus de RV). En dus maak je permanent ventileren daarmee een noodzaak. Zelfs alleen al nieuwe kozijnen (met roosters of kiepramen) zouden moeten leiden tot een ander (beter) ventilatie-systeem. Tegenwoordig worden deze systemen steeds meer autonoom, gestuurd door sensoren. Dat is niet voor niets: De skills van de bewoners zijn niet toereikend.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Ik heb het nergens over een heel huis verbouwen met isolatie en kierdichting. Maar enkel over een buisventilator vervangen door een MV box.... dat kan prima en wordt veelvuldig gedaan.

Jullie denken helaas veel te moeilijk hier.

Zie ook:
Peter schreef:
Wij plaatsen altijd een MV als het kan in plaats van een buisventilator of plafond ventilator.
Die MV zuigen veel beter af, en als je er eentje neemt met vochtcensor er in dan begint die vanzelf te draaien als je aan het douchen bent.
En die wij gebruiken zit ook een draadloze afstand bediening bij die je gewoon op de muur kunt plakken.
Werkt perfect
Als Peter een badkamer verbouwt moet hij volgens jullie dan altijd het hele huis overhoop trekken om ventilatiekanelen naar alle leefuimtes te leggen? En meteen ook maar in het hele huis nieuwe kozijnen plaatsen met roosters erin?
Zou een leuke bedoeling worden zo ...
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Nee, juist omgekeerd:

Helemaal nu wordt men doodgegooid met adviezen over isoleren en het verminderen van tocht,
Ventilatie is vaak het ondergeschoven kindje.

Daarbij: Geen enkele woning uit 1970 - 1980 heeft nog dezelfde kozijnen, isolatie etc. Ongemerkt is de hele energiehouding op de kop gegaan. Maar de ventilatie wordt vaak niet aangepast. Te vaak wordt gedacht dat dit niet nodig is. Maar wel klagen over hoofdpijn...
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu