Afvoer mechanische ventilatie gebruiken voor 2e itho box

Stevenvec

  • #1
Goedemiddag,

De mechanische afvoer van onze nieuwe opbouw wil ik realiseren door een tweede mv box (van Itho daalderop) te plaatsen. Ik vraag me nu dus af of ik de afvoer van deze box aan kan sluiten op de huidige afvoer door middel van een T-stuk net onder het dak. Ik kan zelf geen reden verzinnen waarom ik dit met een aparte dakdoorvoer moet doen, maar ik hoor graag de mening van een expert.

met vriendelijke groet,

Steven
 

ADDave

  • #2
Je wilt 2x zoveel lucht door hetzelfde kanaal naar buiten duwen. Snelheid en weerstand worden hoger dus gaat lawaai maken. Bij teveel weerstand zorgt dat er ook voor dat het debiet naar beneden gaat.
 

Stevenvec

  • #3
Dave, bedankt voor je reactie. De nieuwe opbouw is voornamelijk een badkamer en een kantoortje. Is er een wijze waarop ik kan bepalen wanneer het afvoer volume teveel gaat worden voor het kanaal van 125mm. De totale oppervlakte van de woning is inclusief opbouw 160m2.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De afvoer is uitgelegd op het debiet van de oorspronkelijke woning met 1 MV-box. Wil je een 2e box plaatsen, dan heb je logischer wijs ook een 2e afvoer nodig.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als beide boxen op een lage stand draaien zal het geen probleem zijn.
Met de ene laag en de andere maximaal dan kan het raar worden.
Met beide op maximaal dan kans op herrie en een lager debiet dan de bedoeling.

Maar is het niet mogelijk alles op één (grotere) box te zetten? Scheelt ook een bak energie.
 

Stevenvec

  • #6
De huidige MV box zit op de begane grond. De opbouw is de 3e verdieping. Met 1 MV box moet ik dus de nieuwe afvoer door 3 verdiepingen heen leggen. Een pijpventilator in de badkamer was het alternatief, maar met deze box kan ik ook nog een afvoer punt in het washok maken. Ik laat naar aanleiding van jullie opmerkingen een nieuwe dakdoorvoer plaatsen. Bedankt! Kan ik het afvoer kanaal een meter of 3 horizontaal met geïsoleerde flexbuis in het plafond verslepen zonder te veel lawaai? Dan plaats ik de nieuwe doorvoer aan de rand van het dak om zo veel mogelijk ruimte voor PV panelen over te houden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ja, dat kan.
 

ADDave

  • #8
Flex buis kan wel, maar meer dan een meter lengte is niet aan te raden vanwege de hoge weerstand. Als het even kan gewoon vaste buis gebruiken en het laatste stuk pas flexibel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu