Mechanische ventilatie en onderdruk door afzuigkap

Gft

  • #1
De nieuwe afzuigkap in mijn keuken (met afvoer direct naar buiten) is zo sterk dat er onderdruk ontstaat in huis als er te weinig lucht aangevoerd wordt. Dit kan natuurlijk worden opgelost door het open zetten van een raam.
Wat me echter opvalt als de afzuigkap op een hoge stand wordt aangezet is dat de mechanische ventilatie in huis al snel op de hoogste stand begint te draaien en deze pas na 2 a 3 uur teruggaat naar de normale stand. In de mechanische ventilatie unit zit een ingebouwde vochtsensor die de motor op de hoogste stand zet als er vocht wordt geregistreerd.

Ik mis echter de link tussen onderdruk en het aanslaan van de vochtsensor (?). Hebben jullie hier een verklaring voor? Het is niet zo dat de vochtsensor aanslaat door eventueel kookvocht, dat wordt echt allemaal weggezogen door de afzuigkap.
 

BigBert

  • #2
Je hebt last van twee elkaar tegenwerkende systemen. Normaliter wordt een mechanische afzuigkap afgeraden bij een centraal ventilatiesysteem. Wat er gebeurd is dat jouw afzuigkap, via het centrale ventilatiesysteem, vochtige lucht van buiten naar binnen zuigt. Hierop slaat de vochtsensor van de centrale ventilatie aan.

Waarschijnlijk heb je er in de zomer bij droog weer geen "last" van.

De oplossing heb je zelf al aangegeven. Gewoon een raampje open zetten.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Vocht en onderdruk zijn twee totaal verschillende zaken.

Je zou een hygrometer kunnen ophangen en ervaren wat er aan de hand is.
Die 2 a 3 uur kan in de software van de mechanische ventilatie zitten.
Misschien ontstaat de situatie ga je veel lucht van buiten aantrekken en deze is vaak 80% dat de installatie hier op reageert.
 

Gft

  • #4
@BigBert dat zou goed kunnen kloppen, dat er vochtige lucht van buiten naar binnen wordt gezogen. Ik ervaar dit probleem inderdaad vooral op regenachtige dagen.

Je geeft aan dat een mechanische afzuigkap normaliter afgeraden wordt bij een centraal ventilatiesysteem. Vrijwel alle woningen na 1980 hebben volgens mij een centraal ventilatiesysteem, maar vrijwel allemaal hebben ze ook een afzuigkap in de keuken hangen. Zou half Nederland dit probleem dan niet moeten hebben?
 

dennistd

  • #5
Hier (bj 1979) zit er een motorloze afzuigkap aangesloten op de mechanische ventilatie.
 

BigBert

  • #6
Bij centrale afzuiging worden motorloze afzuigkappen gebruikt zoals Dennistd aangeeft.
 

BigBert

  • #7
Btw: tegenwoordig is het trendy om afzuiging in het werkblad te hebben. Die mensen kunnen dus ook met dit probleem worden geconfronteerd als de afzuiging direct naar buiten is. Wanneer het een circulatiekap is gaat het wel. Dan ontstaat geen onderdruk.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Als je dat raam open zetten een probleem vind kun je denk ik het makkelijkst kijken of jouw afzuigkap ook "omgebouwd" kan worden naar recirculatie.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Zijn de ventielen wel ingeregeld? Waar heb je ze allemaal hangen? en zou het een idee zijn het ventiel in de woonkamer dichter te zetten?
 

Gft

  • #10
@Haemmertime de ventielen zijn niet ingeregeld, dat moet inderdaad nog een keer gebeuren. Er hangt er 1 in de woonkamer/keuken en 1 in de badkamer. Welk voordeel heeft het in deze situatie om het ventiel in de woonkamer/keuken dichter te zetten?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #11
Dan lijkt het mij dat die minder afzuigt, en je badkamer harder. Dan lijkt mij dat je afzuiging langzamer aanslaat op je keuken, en sneller op je badkamer, wat een win win lijkt.

Zelf heb ik er 1 in het toilet beneden, en 1 punt in de badkamer, toilet staat bijna dicht, en badkamer open, is toen ook zo geïnstalleerd. Met deze instelling slaat ie snel aan met douchen, en trek je niet onnodig veel warme lucht uit het toilet en omliggende ruimtes weg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu