Led-TL-balk in oud armatuur

Barnhoorn

  • #1
Ik heb een oud TL-armatuur hangen met daarin tot voor kort 2 TL-balken met een electronisch voorschakelapparaat (dus geen starters). Het voorschakelapparaat is kapot gegaan.

Nu wil ik dat voorschakelapparaat verwijderen en het armatuur gebruiken met 2 LED-TL-balken. Op basis van wat informatie op internet heb ik de aansluitingen gemaakt zoals op bijgaande foto.

De lampen branden dus het lijkt het werken maar mijn vraag is of ik het correct heb gedaan en ik hiermee dus een veilig armatuur heb. De bevestigingen voor de balken aan de andere kant hebben nu geheel geen draden meer en zijn dus alleen bevestigingspunten!

1.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het advies om het op deze manier aan te sluiten, zie je wel vaker. Ik zou het zo niet doen. Aan de andere kant van de LED-TL-buis zit een brug en als iemand een keertje de buis vervangt en hem andersom erin zet, krijg je kortsluiting.
Beter dit schema aanhouden.



Als je het zo aansluit, dan maakt het niet uit hoe je de buis plaatst.

Twee draden onder een kroonsteen geeft op den duur slecht contact. Daar heb je speciale aansluitblokken voor. Of je neemt Wago-klemmen met hendeltjes.

Ik ga er verder van uit dat je de armatuur aan een geaard aansluitpunt gaat aanklemmen en dat die rare stekker maar is om te testen.
 

Barnhoorn

  • #3
Dank voor je advies! Ik ga het proberen zo aan te sluiten!

De draden in de armatuur zelf zijn vrij dun: Zijn de Wago klemmen dan nog wel geschikt?

Je schrijft: 'speciale aansluitblokken voor': Heb je wellicht een voorbeeldje wat je bedoeld? (plaatje/link)

De stekker is inderdaad een test. In de originele opstelling komen er 3 normale stroomdraden uit een centraaldoos incl. de aarde.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Zoiets bijvoorbeeld:



Vind je, als je zoekt op "lampklem".

Die Wago-klemmen zijn voor doorsnedes v.a. 0,14 mm². Dat moet lukken met die lampdraden.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
De afgebeelde klem heeft aan de achterkant nog twee aansluitingen voor de dunne draden.
 

Barnhoorn

  • #6
Het aansluiten volgens het aangegeven schema is gelukt. De wago-klemmen had ik nog liggen dus dat werkt ook!

In mijn geval zitten er 2 buizen in het armatuur. Kan ik dan de van de ene pool van de 1e buis direct doorlussen naar de volgende buis en voor de andere pool een nieuwe lus maken? (of wellicht heb je voor een dubbele buis ook nog zo'n mooie tekening??

Tweede vraag: Om de lus te maken van het ene eind naar het andere eind van de buis zijn de dunnen draden die ik heb niet lang genoeg. Kan ik daar gewoon (dikker) installatiedraad tussen zetten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je moet de buizen parallel schakelen. Dus als je twee keer die tekening neemt, dan moet L direkt met L en N direkt met N worden verbonden. Dit kan eventueel wel met bruggen van de ene fitting naar de andere. Kijk wel goed uit dat je de bruggen goed zet. Anders heb je zo kortsluiting.

Waarschijnlijk past zwarte VD-draad wel in de klemmen van de fittingen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik zou als 1e de stekker wel even vervangen door een type met randaarde en op de juiste manier aansluiten (dus de kabelmantel onder de trekontlasting)
 

Barnhoorn

  • #9
Als ik de reacties goed lees kom ik tot twee mogelijke opties:

2.jpeg

of

mr9o8f00ojltk.35.24.jpeg

Wat is de juiste weergave?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Je tweede afbeelding doet het niet. Upload je plaatjes alsjeblieft via klusidee, dan blijven ze het ook in de toekomst doen.

Optie 1 ziet er prima uit.
 

Barnhoorn

  • #11
Dank voor jullie hulp! Het is gelukt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu