Lasklemmen wegwerken

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
Gebruik draailassen, die verbranden eigenlijk nooit.
De NEN is een afspraak, geen wet.
Weg timmeren mag volgens die afspraak niet, maar een gelijkwaardig veiligheidsniveau zoals verplicht volgens bouwbesluit is wel verplicht.

Mijn ervaring is wel dat als ze verbranden ze.dat doen op de meest onbereikbare plek en vaakndaar waar het de meeste schade aanricht.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Stonedigger

  • #22
Over draailassen had ik gelezen.
Daarin maken de in elkaar gedraaide draden zelf de directe verbinding, terwijl de lasdop ze in principe alleen maar afschermt.
In een lasklem daarentegen wordt de feitelijke verbinding gemaakt door een inwendig stripje van de klem zelf (waarvan ik me dus afvroeg hoe solide dat gemiddeld op termijn is).
Een perfecte draailas is door een amateur echter wat lastiger te maken, zeker als dat niet je dagelijks werk is.
Dat had ik allemaal al gevonden en overwogen voordat ik hier met mijn vraag kwam...
 

ABCDE

  • #23
Stonedigger schreef:
En sarcasme doorzie ik echt wel hoor.
Sterker, ik moet mij wat dat betreft zelf inhouden als een serieus bedoelde vraag leidt tot luikjes in houten vloeren en tapijttegels en dergelijke.
Geen idee wat je er verder mee bedoeld, maar dat van die luikjes en tapijttegels kwam van mij. En dat was gewoon om te duiden om wat nu als "onbereikbare dozen in oude huizen" wordt betiteld veelal niet als dusdanig gebouwd is. Toen het gebouwd werd kon je gewoon zo 1,2,3 de zichtvloer oprapen en dan ook netzosnel het luikje losmaken en het geheel in omgekeerde volgorde ook weer in een halve minuut zonder enige zichtschade.
Dat daar in later jaren een tussenwand overheen is gezet, board overheen gespijkerd of parket overheen gelegd is een tweede.

The headhunter schreef:
Gebruik draailassen, die verbranden eigenlijk nooit.
Kans op fout aanbrengen door amateur is daarbij veel groter. Ik knip er ook genoeg weg waarbij er gewoon een of meerdere aders nooit goed gezeten hebben.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
Die luikjes waren vroeger heel gangbaar inderdaad. Bij mij thuis zitten ze ook nog in de houten zoldervloer. Die schroef je zo open om bij de lasdoos te komen.

Draai lassen zijn veel betrouwbaarder maar vergen inderdaad wel enige oefening. Bij grotere installaties in bijv. fabriekspanden zijn de draaidoppen zelfs vaak verplicht.

Ik denk dat de kwaliteit van de las ook van groot belang is voor de betrouwbaarheid. Je komt helaas vaak genoeg draden tegen waarbij met de striptang flink ingekerft is in het koper. Die aders zullen eerder slechte contacten geven in de lasklem. Juist afstellen van de striptang is daarom essentieel.
 

Stonedigger

  • #25
Beste ABCDE

Wat ik ermee bedoelde is, dat ik bijna een kwinkslag had geschreven over die luikjes.
Bijvoorbeeld: "Dat is misschien ook wel een idee. Ik huur gewoon even een betonzaag en zaag een preventief luikje in de kanaalplaat voor als ik ooit beneden een extra lampje mocht willen aansluiten".
Sorry als het misschien verkeerd overkwam :wink:
 

ABCDE

  • #26
Stonedigger schreef:
Bijvoorbeeld: "Dat is misschien ook wel een idee. Ik huur gewoon even een betonzaag en zaag een preventief luikje in de kanaalplaat voor als ik ooit beneden een extra lampje mocht willen aansluiten".
In dat geval moet je er alsnog ook van onderaf bij :mrgreen:
 

Stonedigger

  • #27
Shit, ben ik tóch een echte amateur...:P
 

ABCDE

  • #28
Maar wat is nu je exacte situatie? Want er is eigenlijk altijd wel een goed alternatief. Voorbeeld; in plaats van drie leidingen ergens verstopt te lassen kun je ze bijvoorbeeld alledrie iets verlengen en dan in een normale inbouwdoos bij elkaar brengen. Kun je er ook nog een stopcontact op doen. Dan wel 50mm diepe doos gebruiken.
 

Stonedigger

  • #29
De situatie doet in principe niet zoveel ter zake.
Met alternatieven bedenken heb ik geen moeite.

Simpel gezegd komt het erop neer dat ik op dit moment de keuze heb om nu zéker een hoop werk te hebben om e.e.a. volledig volgens ‘regels’ (eh, 'afspraken' las ik inmiddels) te veranderen, óf gewoon te vertrouwen op de betrouwbaarheid van lasklemmen en (in dit geval) het risico te nemen dat ik later misschíen een hoop werk heb als ooit tóch een lasklem het mocht laten afweten.

Ik vroeg mij slechts af hoe groot dat risico in de praktijk gemiddeld eigenlijk zou zijn.

Zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat een lasklem achteraf niet goed bleek te zijn bij de diverse aanpassingen die ik in het verleden heb gedaan (in die gevallen overigens keurig bereikbaar).

Maar mijn relatief toch wel beperkte aantal eigen ervaringen staan mijns inziens niet in verhouding tot de ongetwijfeld vele duizenden ervaringen die profs daarmee in de praktijk hebben.
Vandaar dat ik het eens in de groep heb gegooid.

Inmiddels heb ik uit die hoek begrepen dat ik dat risico, uiteraard zonder enige garantie, eerder op 1 op 10.000 mag stellen dan 1 op 10 of zo, wat voor mij goed genoeg is om de gok te nemen.
En het allerergste wat me kan gebeuren is dat ik toch nét die ene foute van 10.000 lasklemmen te pakken heb en dat ik op termijn tóch het een en ander zou moeten demonteren om die lasklem te herstellen.
So be it…:wink:
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #30
Als het fout gaat, hoeft het natuurlijk niet aan de lasklem of de montage te liggen.

Zomaar even 2 scenario's:
- Kortsluiting in een apparaat en een installatieautomaat die niet tijdig uitschakelt. Lasklem begeeft het eerder dan de hoofdzekering.
- Schade door blikseminslag.
 

Stonedigger

  • #31
- Of ik boor een keer in een leiding
- Of muizen hebben een kabel doorgeknaagd
- etc. etc.

Allemaal waar, je hebt volkomen gelijk.
En we kunnen samen vast nog wel meer doemscenario's verzinnen.:wink:

Die ik zelf overigens ook nog nooit heb meegemaakt.
Behalve één keer zijdelings, middels een serieuze blikseminslag bij een kennis.
Ik kan je vertellen, die had echt wel andere zorgen aan zijn hoofd dan een kapotte lasklem.
De schade die dat opleverde wil je niet weten.

Soms is het leven een kwestie van het inschatten en afwegen van risico's.
Zo weet ik ook dat er een kleine kans is dat ik sneuvel in het verkeer.
Tóch neem ik die gok en stap ik gewoon iedere dag in de auto.
Altijd maar thuis blijven zitten is het immers ook niet.

Ik heb echter slechts één hoeveelheid tijd.
Als de kans (zoals ik nu weet) kennelijk erg klein is dat ik die ooit aan lasklemrisico's moet uitgeven dan neem ik de gok en besteed ik die tijd (nu) liever aan andere dingen.

Ik denk dat we discussie hiermee misschien maar moeten afsluiten.
Iedereen veel dank voor het meedenken! :prima:
 

dennistd

  • #32
Lasklem begeeft het eerder dan de hoofdzekering.
De isolatie van de kabel begeeft het eerder dan de lasklem:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #33
In de tijd die TS hier aan het typen is geweest, had die lasdoos ook al verplaatst kunnen zijn ? :denk:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu