Lekenvraag over dubbele lasklemmen in plafond

JelleWB

  • #1
Goeiemiddag. Als leek is het mij niet gelukt een plafondlamp te vervangen. Ik heb niet opgelet welke draden er met de vorige lamp verbonden waren en krijg nu de lamp wel brandend maar geen stroom meer naar stopcontacten. Ik begrijp dat ik de zwarte draad nodig heb en ook een blauwe, maar welke ik kan gebruiken is me niet duidelijk.
20201005_133646.jpg

De volgende vragen om het concreet te maken:
- moeten de blauwe klemmen met de blauwe onderling verbonden zijn (zoals nu op de afbeelding te zien is), en idem voor de bruine twee klemmen?
- uit de leiding waar de (zwarte) schakeldraad uit komt, komt ook 1 bruine. Geen blauwe. Klopt dit en zou het evt ook zo kunnen zijn dat ik die draad nodig heb, in plaats van een blauwe zoals normaliter het geval is?
Ik heb 8 bruine draden maar slechts 7 blauwe. Dat lijkt mij niet te kloppen. Kan het zijn dat er 1 blauwe mist en dat dat de 'missing link' is die ik nodig heb om het geheel werkende te krijgen? Dus 1 extra blauwe draad erbij zetten van een blauwe lasklem naar lamp?

Dank vast voor het meedenken!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ja, alle blauw aan elkaar en alle bruin.

De buis met de bruine en zwarte draad gaan naar de schakelaar. Die zwartedraad moet naar de lamp.

Je hebt sowieso een vrije blauw draad nodig naar de lamp. Als je die niet hebt omdat hij uit de lasklem gehaald is, dan kun je hem in een vrije opening van één van de twee lasklemmen er bij steken.
 
  • Like
Waarderingen: JelleWB en Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad wat Krunnie al schrijft. Wel even de spanning eraf in de groepenkast.

Maar heb je dan zelf al een blauwe draad verwijderd? Die moet de vorige lamp namelijk gehad hebben... en hoezo geen spanning op de wcd's? Haal je soms draden los dan?

Pas aub een beetje op met geknutsel in de lasdoos. Dat kan behoorlijk gevaarlijk worden als je niet weet wat je doet.

Nu dus de lamp aansluiten op de zwarte draad enerzijds en een stukje blauwe draad anderzijds die je in een klem met blauwe draden erbij steekt.
 
  • Like
Waarderingen: JelleWB, Jules1962 en Krunnie

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
bruin en blauw allemaal aan elkaar.
een losse blauw aan de lamp is los gekomen zo te zien maar er is nog een gat vrij in de lasklem met 3 draden dus die daar weer in steken.

klopt dat je een bruin meer hebt naar een enkele schakelaar gaat immers geen blauw
 
  • Like
Waarderingen: JelleWB en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wel een stukje massief blauw draad voor naar je lamp gebruiken, een soepele draad is in een lasklem niet de bedoeling, dat gaat ook niet fatsoenlijk passen.
Dat bepaalde stopcontacten het niet meer doen, zal kunnen komen doordat er een bruine of blauwe draad los in een lasklem zit.
 
  • Like
Waarderingen: JelleWB

JelleWB

  • #6
Dank allen voor de vlotte reacties. Ik heb een blauwe draad ingekort en losse stuk gebruikt om de lamp mee aan te sluiten. Opgelost!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Boertje125, Jules1962 en nog 1 andere persoon

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
En de stopcontacten ook weer werkend gekregen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu