Lasklemmen wegwerken

Stonedigger

  • #1
Beste elektra kenners

Ik lees op dit mooie forum regelmatig dat je lasdozen altijd bereikbaar moet houden "voor als er ooit iets veranderd moet worden".
Een begrijpelijk punt, waar ik dan ook altijd rekening mee houd.

Ik heb nu echter een situatie waarbij dat onwenselijk c.q. lastig en qua toekomstige veranderingen niet aan de orde is.
Vandaar een puur technische vraag aan experts uit de praktijk.

Als ik volgens de regelen der kunst VD-draad (2,5mm2) netjes 12mm strip, alleen maar glóednieuwe lasklemmen gebruik, controleer dat de gestripte draadeinden vollédig in de lasklemmen komen te zitten en een en ander na montage eerst test....
....kan ik dan, téchnisch gezien, met een gerust hart een lasdoos dichtmaken en achter betimmering laten verdwijnen?

Met andere woorden: wat is de technische betrouwbaarheid van correct gemonteerde lasklemmen?

Ik kwam hier mede op door een artikel over aansluitingen in grondkabels, die volgens experts met kroonsteentjes of lasklemmen in bijv. een gel- of gietmof worden gemaakt en dan ook gewoon "voor altijd" worden begraven.
 

Sander 1972

  • #2
Soms kun je hier niet aan ontkomen, dat er een lasdoos lastig te bereiken in.
Maar als je die goed in de klem doet, is het prima. Doe ik ook, maar laat de bewoners wel foto's maken waar die las doos eventueel zou kunnen zitten en hou de draden langer zodat je altijd voldoende hebt en het niet los trekt in de doos omdat het tekort is
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
En toch kom ik wel eens lasklemmen tegen die flink geleden hebben onder een goede kortsluiting en vervangen dienen te worden. Soms met draad en al.

Maar goed, als je een lasdoos wegwerkt dan moet dat dus wel een bewuste keuze zijn waar de opdrachtgever (jij zelf dus in geval van een eigen klus) achter staat. Je accepteert dan het risico dat je de wand ooit open moet breken als je toch wel bij de lasdoos moet kunnen.

Anderzijds; kun je de lasdoos niet verplaatsen of elimineren?
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Veranderingen zijn niet aan de orde? Jaja en "640kB ought to be enough for anyone"? :wink: Ik gok toch dat deze situatie over 100 jaar wellicht weer veranderd is...

Verbindingen toegankelijk houden is meer dan een goed bedoeld advies, het is gewoon norm (NEN1010). Hier bewust van afwijken betekent dus wel dat je bewust niet voldoet aan in het bouwbesluit aangewezen normen. Nou zal de NEN-politie niet op de stoep staan als je het toch doet, maar mijn keuze zou het niet zijn.

De norm kent een aantal uitzonderingen waaronder "met compound gevulde of omhulde verbindingsconstructies (eenmalig te maken verbindingsconstructies die slechts destructief te verwijderen zijn)". Die gietmof mag dus inderdaad wél. Nergens staat trouwens dat die vervolgens in de grond moet verdwijnen, dus heel zwart/wit gezien mag jouw weggewerkte doos ook als je hem met giethars vult. :roll:

Technisch gezien is een weggewerkte doos natuurlijk niet minder betrouwbaar dan een bereikbare doos of gietmof. Maar ja, ook ik heb al vaak genoeg met gefaalde lasklemmen in mijn handen gestaan. Zou bij goed gebruik niet moeten kunnen, maar soms gebeurt het blijkbaar toch. En dan baal je. Dat zou voor mij al reden genoeg zijn om een alternatieve oplossing te zoeken. Waar een wil is, is een weg? :wink:

(Om dezelfde reden probeer ik gietmoffen ook zoveel mogelijk te vermijden trouwens. Dat iets mag wil niet zeggen dat het altijd de beste optie is...)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Stonedigger

  • #5
In het uiterste geval sloop ik over 100 jaar mijn huis dan wel. :wink:

Ik ken en respecteer alle overwegingen, normen, regels en persoonlijke professionele visies.
Maar ik heb ook te maken met een huis waarin in de loop der jaren (voor mijn tijd) door professionals allerlei "oplossingen" verzonnen zijn, waar ik niet op verder kan, zonder ctrl-alt-del volledig opnieuw te beginnen als het 100% volgens de regels zou moeten.

Mijn vraag is en was daarom of een lasklem in het uiterste geval normaal gesproken téchnisch voldoende betrouwbaar zou moeten zijn om met een 99,9% gerust hart weg te werken, als bereikbaar houden geen haalbare c.q. wenselijke situatie is.
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #6
Nee. Meer buis gebruiken, geen onbereikbare dozen.

Stonedigger schreef:
netjes 12mm strip
Een mm te lang? Hehe
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Bijvoorbeeld: Je boort een keer door een leiding, opnieuw draad trekken gaat dan niet.
En idd, doorgebrande lasdoppen kom je ook tegen.
 

Sander 1972

  • #8
In oude huizen barst het van de weggewerkte las dozen. En 99.9% heeft zijn kleur behouden. Mensen willen graag spotjes en geen centraal dozen. Ik plaats ze wat hoger als het gaat en dan een detecteerbare deksel er op opgelost
 

Tiho

  • #9
Zo heb ik dat beneden ook gedaan. Detecteerbare deksels erop. Ik ga toch geen ronde deksels op het strakke plafond maken? Eigen risico als het open moet.
 

ABCDE

  • #10
Sander 1972 schreef:
In oude huizen barst het van de weggewerkte las dozen.
Met luikjes in de houten vloer er boven en uit een tijd dat daar tapijttegels los op lagen.
 

Stonedigger

  • #11
Ik had gehoopt op concrete ervaringscijfers uit de professionele praktijk van de grote getallen hoe vaak het voorkomt dat een lasklem op termijn spontaan door eigen gebrek defect raakt en daardoor vervangen moet worden.
Bij een op de tien, een op de tienduizend, nooit mits correct gebruikt?

Zodat ik dat risico zou kunnen afwegen tegen de kosten en moeite die ik zou hebben om een gerezen probleem niet perfect maar misschien wel goed genoeg op te kunnen lossen.
Waarbij ik er zelf voor kan kiezen om te accepteren dat ik achteraf niet (eenvoudig) iets zou kunnen veranderen als ik dat ooit zou willen.

Dat ik, ongeacht kosten en moeite, ook blind en zonder nadenken de, in dit geval professioneel*) aangelegde, bedenksels van anderen zou kunnen afbreken en opnieuw aanleggen om alles 100% volgens de theoretische regeltjes te krijgen had ik ook zelf al bedacht.

Anyway, dank voor de reacties.

*) "sommige amateurs prutsen, sommige professionals prutsen voor geld..."
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Ik heb hier ook één weggewerkte centraaldoos in een deel van de woonkamer.
Dit is bewust zo gedaan omdat het "mooie" hier belangrijker is op dit moment als het makkelijke.
We weten natuurlijk wel exact waar de doos zit en als er iets moet gebeuren dan is dat een kwestie
van een plaat er uithalen en dan kun je er bij. Het terugplaatsen van een nieuwe plaat is in theorie
simpel maar dat kost hier nogal wat tijd. (tussen twee balken, hele lange plaat en op de mm nauwkeurig)

Je moet soms vervelende beslissingen nemen...

PS, in onze woningen hebben we nog nooit problemen gehad met lasklemmen en/of kortsluiting.
Misschien is het geluk, maar ik acht de kans klein dat het voor gaat komen.
Het beste advies blijft altijd om centraaldozen bereikbaar te houden, dit is ook de reden
waarom ik de centraaldozen van twee andere ruimten helemaal heb verplaatst naar het
plafond in de kast onder de trap, daar zitten er nu drie op een rijtje en daar kan ik heel goed bij.

Zie foto.
(tis maar goed dat ik het zie, ik ga de randjes nu meteen even afkitten :-))

Centraaldozen trapkast.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Professional wil weinig zeggen. Iedereen mag zich installateur noemen en helaas doen sommige prutsers dat ook. Echter, een goede installateur legt het netjes en volgens de norm aan. Ik durf toch wel te zeggen dat je hier op het forum wel te maken hebt met die laatste soort installateurs :wink:

De kans dat een lasklem uitfikt is klein. Er zijn in mijn optiek meer woningen waar alle lasklemmen intact zijn vanaf de plaatsing dan waar er ooit eentje vervangen moest worden. Of je moet door bedrading heen boren o.i.d. Dat is weer wat anders. Ik heb het dan over normaal gebruik.

Maar goed, als het dan net bij die doos gebeurt.... ook die gevallen zien we hier op het forum voorbij komen waarbij lasdozen netjes weggetegeld zijn op de badkamer. Dan ben je mooi de klos. Al is een gestucte muur of plafond open moeten hakken ook al niet fijn.

Kort samengevat kunnen we denk ik stellen dat een lasdoos wegwerken niet mag maar dat er niemand op komt controleren. De kans dat je erin moet zijn is klein en is een risico dat je dan zelf neemt.
 

Stonedigger

  • #14
..
 

ABCDE

  • #15
Vonken_trekker schreef:
Al is een gestucte muur of plafond open moeten hakken ook al niet fijn.
Valt alles mee. Zolang ik het maar niet dicht hoef te stucen.
 
  • Like
Waarderingen: The headhunter

Stonedigger

  • #16
@Vonkentrekker

De gewaardeerde feedback van professionals is ook de reden dat ik graag op dit forum kom.

Ik acht mijzelf een bovengemiddelde amateur, die echt geen domme dingen doet en NEN-1010 inmiddels redelijk goed kent.
Soms loop ik echter tegen bestaande zaken aan waarvan ik weet dat ik het, volgens alle regels, eigenlijk opnieuw en dan goed zou moeten doen.
Maar waar een "bijna goed" oplossing soms een stuk eenvoudiger en/of goedkoper zou zijn.
Ik houd mijn overwegingen dan graag even tegen de kenners aan om onderbouwd mijn eigen plan te kunnen trekken.
Soms levert dat echter ook vooral (helaas, maar op zich misschien wel begrijpelijk) lesjes "doe het goed of anders gewoon niet", inclusief vergezochte of flauwe voorbeelden.
Daarom dank voor jouw genuanceerde reactie waar ik iets aan heb!



Voor de beeldvorming een paar andere dingen die ik (als amateur) ook tegenkwam bij de ontmanteling van een professioneel (lees: tegen betaling) voor de vorige bewoner geïnstalleerde keuken.
In dat soort gevallen is er geen haar op mijn hoofd die er een seconde aan denkt om op dit forum te komen vragen of ik dit misschien eventueel gewoon zo zou kunnen laten zitten.
Dat gaat rigoureus opnieuw.

Zoals.... een passend gemaakte en creatief gemonteerde dimmer....
dimmer 2.jpg


...een origami van touwtjes voor spotjes (zo zaten er meerdere weg getimmerd in een plafonnetje)...
IMG_0807.JPG


...een dubbel randaarde stopcontact, waar de aardedraad netjes was "afgedopt" met een lasklem...
randaarde.jpg


...en een lasdoos in de muur, verstopt achter betimmering en grotendeels volgepurd...
IMG_0808.JPG


Dat soort dingen noem ik als amateur dus professioneel gepruts.

Laten we er maar vanuit gaan dat geen van de professionals op dit mooie forum nu bij deze plaatjes hoeft te denken "verrek, die klus herinner ik me nog..." :cool:
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Laat dat professioneel maar achterwege... dit is gewoon gepruts. Maar het geeft jou geen vrijbrief om het ook zo te doen.
 

Stonedigger

  • #18
Eens.
Overigens heb je wel grappige handtekening :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Stonedigger schreef:
Ik houd mijn overwegingen dan graag even tegen de kenners aan om onderbouwd mijn eigen plan te kunnen trekken.
Volgens mij moet dat nu ook wel goedkomen toch?

Maar garanties kunnen we je natuurlijk niet geven en ik denk ook niet dat men hier op de hoogte is van statistieken. Er is helaas geen register waarin het aantal gebruikte lasklemmen en het aantal storingen worden bijgehouden. :wink: Als ik uit jouw opties moet kiezen dan wordt het "1 op de 10000" maar dat kan ik ook niet verder onderbouwen. In ieder geval níet "nooit mits correct gebruikt".

Ik zie persoonlijk liever een gemodificeerd inzetplaatje op een dimmer dan een weggewerkte lasdoos. Aangenomen dat het plaatje wel vast zat en het samenstel netjes aanraakveilig was is daar technisch niet zoveel mis mee ook al verdient het natuurlijk geen schoonheidsprijs. De rest van het geknutsel zullen we het maar niet over hebben.

Stonedigger schreef:
...en een lasdoos in de muur, verstopt achter betimmering en grotendeels volgepurd...
Misschien een slimmerik die de norm had gelezen, een met compound gevulde verbindingsconstructie hoeft immers niet toegankelijk te zijn. :lol::lol:

(Ik mag hopen dat het sarcasme duidelijk is. :wink:)
 

Stonedigger

  • #20
Ja hoor, het komt helemaal goed.

Dat men hier niet op de hoogte is van statistieken snap ik.
Maar een echte prof zal naar mijn idee ongetwijfeld een "gevoel" hebben bij het faalrisico van lasklemmen als hij of zij al vele jaren dag in dag uit met die dingen werkt (zich afvragend: "ben ik ooit wel eens een keer teruggeroepen voor een slechte lasklem of gebeurt me dat minstens elke week wel een keer").
Een "gevoel" van 1:10.000 is wat mij betreft dan acceptabel genoeg om (bij uitzondering) de simpeler oplossing te kiezen.

Een piloot weet ook niet precies hoeveel vliegtuigen er wereldwijd in de loop der jaren naar beneden zijn gekletterd, maar zal iemand die hem vraagt of het wel verstandig is om te gaan vliegen dat niet per definitie afraden omdat hij geleerd heeft wat er in theorie allemaal fout zou kunnen gaan...

En sarcasme doorzie ik echt wel hoor.
Sterker, ik moet mij wat dat betreft zelf inhouden als een serieus bedoelde vraag leidt tot luikjes in houten vloeren en tapijttegels en dergelijke.
Ik zie de humor er wel van in.

Je brengt me trouwens wel op een kostenbesparend idee.
Ik ga mijn tuin ook nog verbouwen, en dan zijn gewone lasdozen met pur onder de grond wel een stuk voordeliger dan officiële gietmoffen als dat kennelijk toegestaan is volgens de normen.
Thanks! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu