Lasklemmen op draden spots

HAJ

  • #1
Hallo mede-klussers,
Mijn ouders willen graag spots geïnstalleerd hebben en ik mag deze plaatsen. In plaats van een systeem met 'driver' die verbonden is met alle spots, moet elke spot afzonderlijk worden aangesloten. Kortom: op elke spot worden dus twee lasklemmen geïnstalleerd (een voor de blauwe en een voor de zwarte vd). Op de foto zien jullie de situatie die ik tot dusver heb gecreëerd. Vanuit deze doos wil ik (i) draden naar de spots links (ii) draden naar de spot rechts en (iii) draden naar voren (niet zichtbaar op de foto) leiden. De draden die naar voren lopen worden aldaar weer via een lasdoos verdeel over twee spotjes.

Wat ik in deze situatie niet kan voorkomen zijn zichtbare lasklemmen, namelijk lasklemmen recht boven de aanwezige spots. Niet verschrikkelijk, aangezien dit een verlaagd plafond betreft en bijna nooit iemand op dit verlaagd plafond (lees: kleine zolder) komt. De summiere handleiding van de spots suggereert dat ik de lasklemmen in een lasdoos moet plaatsen, hetgeen onmogelijk is aangezien deze doos dan praktisch recht boven de spot moet komen te hangen.

Zie ik iets over het hoofd cq is er een veelgebruikte werkwijze hiervoor? Dank!

20201010_180258.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je ook een foto van de spot die je aan moet sluiten?

We kunnen het niet mooier maken dan het is: Installatiedraad moet in buis, verbindingen moeten in een lasdoos of iets anders wat hier expliciet voor geschikt is.

Een installatie waar je draad of lasklemmen ziet deugt dus niet.

Als dit bijvoorbeeld bij de spot zit:
1000909-GU10-fitting-met-aansluitdoos-en-snelklem-001 (1).jpg


Dan kun je dat aansluitdoosje gebruiken om een verbinding te maken. In dat geval zou ik een stukje snoer nemen, één kant aansluiten in dat aansluitdoosje en de andere kant invoeren in jouw kabeldoos. Nog even zorgen voor trekontlasting nabij die doos (spijkerclips bijvoorbeeld), de juiste lasklemmen gebruiken (geschikt voor soepele draad) en je bent klaar.

Als jouw spots geen mooie aansluitvoorziening hebben, kun je misschien iets met een minilasdoosje?
Spelsberg_doos_vmontage_op_wandplafond_Mini25_max._2.5mm_rechth (1).gif


Of je vervang de kabeldoos door een kabeldoos met een Wieland chassisdeel in het deksel, zet aan iedere spot een Wieland stekker en steekt er vervolgens de nodige koppelsnoeren en splitters tussen. Dat is relatief duur materiaal maar dan maak je het wel letterlijk allemaal plug-and-play.

Maar plaats alsjeblieft even een foto van de spot, dat maakt wat gerichter advies mogelijk. Dat je zichtbare lasklemmen niet kunt voorkomen, lijkt me onzin, of de fabrikant van de spot moet wat steken hebben laten vallen... Jij hebt zelfs nog de luxe dat je er vanaf de bovenkant bij kunt.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Daar sluit ik me volledig bij aan. Verbindingen altijd in een lasdoosje plaatsen. Die mini doosjes zijn prima voor dit doel als je maar wel de trekontlasting in de gaten houdt.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en XanderH

HAJ

  • #4
Dank voor jullie reactie heren. Ik voelde me er ook al niet zo senang bij, vandaar mijn vraag.

Maar kijk eens aan, de mini/zeer kleine lasdoosjes waren mij nog niet bekend. Alles ombouwen met de Wieland accessoires gaat me wat ver, maar gebruikmaken van een mini lasdoosje lijkt me passend. Er zal dan vanuit de lasdoos op de foto pvc pijp vertrekken, die zo dichtbij als mogelijk eindigt bij de spot. Bij de connectie met draad en draad van de fitting zal over de lasklem(men) een mini lasdoos worden geplaatst. Zal inderdaad zorgen dat de trekontlasting geborgd zal zijn.

Helaas heb ik hier geen betreffende spot bij de hand, maar op internet trof ik een fitting aan die zeer op mijn situatie lijkt. Kortom boven de fitting steken er dus 2 draden (naar boven gericht) uit.

shopping.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat is een prima aanpak. Let er nog wel op dat je lasklemmen nodig hebt die geschikt zijn voor soepele draad. Dat zijn de lasklemmen met hendeltjes.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Die draden aan jouw fitting zijn volgens mij niet dubbel geïsoleerd. Dat maakt dat de fittingen naar mijn idee alleen geschikt zijn om in te bouwen in een armatuur met een afgesloten omhulsel / geaard metalen omhulsel. Om er zo een klasse I (geaard) of klasse II (dubbel geïsoleerd) samenstel van te maken.

Die draad vanuit de fitting los over je plafond leggen, is in mijn ogen net zo fout als installatiedraad los over je plafond leggen.

Ik zou de fittingen vervangen voor een exemplaar zoals ik liet zien:
1000909-GU10-fitting-met-aansluitdoos-en-snelklem-001 (1).jpg

Kun je de rest van het armatuur gewoon gebruiken. Denk dat het prijstechnisch niet eens zoveel uitmaakt want je bespaart er weer lasdoosjes mee.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Is op de foto lastig te zien maar deze draden moet evengoed dubbele isolatie hebben inderdaad. Mocht dat niet zo zijn, ga dan voor XanderH zijn voorbeeld.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die fitting met aansluitdoosje is volgens mij bij jou ook de beste oplossing, om het met zo min mogelijk extra's goed te doen. Als je het op de manier die XanderH in antwoord 2 beschreef doet, moet het goed komen.
 

HAJ

  • #9
Ik zal de dubbele isolatie nagaan. Ik vermoed dat dat het geval is, maar zeker weten doe ik dat pas wanneer ik de desbetreffende fittingen weer gezien heb.

Ik vermoed dat ik de voorgestelde fittingen sowieso ga aanschaffen, dat scheelt weer lasdoosjes etc. Alleen een passend stuk snoer en deze fittingen en de klus kan worden geklaard.
Dank voor alle adviezen tot zover!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Jules1962 en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu