Kapotte kabel

Black Knight

  • #1
Beste medeklussers,

Ik zit met een probleem :

Eens in de zoveel jaar hebben we last van een muis in de garage. Meestal is dat snel opgelost met een muizenval. Deze keer echter hebben we niets gezien totdat vandaag er ineens een muis in de bijkeuken/berging zit. Deze is daar blijkbaar geraakt door een gat te maken net daar waar een (op de muur vastgezette) elektriciteitskabel door de muur tussen garage en bijkeuken over de plinten gaat. Vanwege dit een huis is uit 1970 en de regels nog niet zo nauw genomen werden steekt deze dus niet in een mantelbuis.

Nu is dus de kabel beschadigd in de muur: de buitenste isolatie is er vanaf en de aardingsgeleider en de nuldraad liggen bloot tot op het koper :?
We hebben de automaat al uitgezet voor alle zekerheid (we kunnen tijdelijk verder, is een extra keukengroep). Wat is nu de gangbare oplossing om dit te repareren?

- Huidige kapotte kabel doorknippen
- Aan elke kant van de muur een lasdoos plaatsen
- Een nieuw verbindingsstuk kabel door een mantelbuis tussen de twee lasdozen monteren.

Of is er een betere oplossing? De hele kabel vervangen zal moeilijk gaan aangezien deze achter de inbouwkeuken verdwijnt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Weer een mooi voorbeeld waarom lasdozen bereikbaar en kabels vervangbaar horen te worden aangelegd. Iig lijkt mij de reparatie zoals je die voorstelt in orde. Dit is wel weer een voorbeeld voor iedereen die zijn kabels/lasdozen wil inmetselen, weg stucen, weg tegelen, onbereikbaar in de vloer/plafond, achter vast gemonteerd meubilair wil wegwerken.
 

Black Knight

  • #3
Bedankt voor het advies.

Bij het doorknippen van de oude kabel viel het op dat de muis net de nuldraad en de aarding had kapotgebeten. Als ze aan de fasedraad had gezeten...

Vandaag 2 lasdozen gehaald en deze weerskanten aan de muur gemonteerd, waar ze ook bereikbaar blijven. Door de muur een nieuw stuk kabel gezet in een stuk elektriciteitsbuis en de kieren allemaal afgedicht met siliconekit. Nu de muis nog zien te vangen, hebben al vallen gezet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu