Hele oude groepenkast met kapotte schakelaar.

Jmiedema

  • #1
Wegens gebruikt te grote zekering is de schakelaar midden boven doorgebrand.

die is waarschijnlijk niet meer te krijgen ?

wat met verder op valt is dat er 3 groepen met schakelaar is(boven) en 3 zonder schakelaar (onder). wat is het nut daarvan ?



 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
3 groepen met schakelaar zijn algemeen gebruik, 3 groepen zonder een krachtgroep voor koken, en die losse beneden een TF gestuurde groep tbv een boiler.

Schakelaar is niet te verkrijgen, deze kast is zijn houdbaarheid ook al 20 jaar verlopen.
 

Jmiedema

  • #3
Ok bedankt, inderdaad die tf gestuurde groep die maakt op gezette tijden rare geluiden dat is omzetting van het tarief. , ik heb geen boiler meer dus ik kan die schakelaar gebruiken zn. en het verschil in nacht en dag tarief is 10 % tegenwoordig nauwelijks meer interessant je betaald wel extra kosten voor dubbel tarief.

over houdbaarheid, het huis is in 57 gebouwd, stevig spul dus, ik krijg toch de indruk wat nu gefabriceerd wordt wat minder houdbaar is.

maar eens zal er een nieuwe groepenkast in moeten met aardlekschakelaar.
 

Ronald41

  • #4
En wat doe je tot die tijd met die verbrande schakelaar?
 

Jmiedema

  • #5
Bypassen, de schakelaar onderbreekt en de nul en de fase, de nul is doorgebrand. de fase draad doet het nog. er zit nog een stop voor.
 

Rudy vk

  • #6
Weet niet of dat de meest verstandige optie is.
De schakelaar is doorgebrand, dat wil zeggen dat op de een of andere manier de boel flink overbelast is geweest.

Hoe weet je nu of je fase-contact nog wel de volledige sterkte heeft? Een half doorsmeltende schakelaar die heet wordt hierdoor, je kabel verhit, misschien op een zeker moment begint te vonken is natuurlijk niet fijn in je meterkast. Tegen die tijd dat je zekering eruit gaat is de boel al afgebrand. Weet je zeker dat je het op die manier op wilt lossen?
 

Appeltje

  • #7
Logischer is dat die schakelaar heeft staan vonken en daardoor verbrand is, ik zie geen enorm probleem in tijdelijk overbruggen... zolang de zekering erin blijft en de overbrugging goed gebeurt.
 

Rudy vk

  • #8
De topicstarter meldt dat het gebeurd is door een te grote zekering.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat lijkt me grote onzin van TS, er kan maximaal 25A in die houder, de groepsschakelaar mag ook 25A schakelen.De afgaande bekabeling is hier een beperkende factor deze mag die 25A niet hebben.
 

Rudy vk

  • #10
Daar heb je inderdaad een punt.

Het is ook een oude meterkast en contacten die "slap" geworden zijn is geen al te vreemd iets bij een oude schakelaar. Misschien nog een aantal keren onder belasting geschakeld, waar ze ook niet beter van worden. Op een gegeven moment is het gewoon op.

Ik probeer uiteraard ook alleen maar te waken voor de veiligheid van de TS.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu