Veel kapotte lampen, wat kan er aan de hand zijn?

Almenaar

  • #1
Hallo allemaal,

Ik woon sinds kort in een huis van ongeveer 50 jaar oud. In de eerste maanden hebben we de groepenkast laten vervangen. Van 4 naar 12 groepen, maar aan de indeling van de kast niks gewijzigd. Er ziju dus nog 8 groepen niet gebruikt. De hoeveelheid elektra per groep is gering. Een aantal lampen, wat wandcontactdozen en een cv-ketel. We gebruiken geen zware machines, slechts een combimagnetron en een wasmachine. Deze zitten op verschillende groepen De diverse apparaten worden niet tegelijkertijd gebruikt.

Toch gaat er gemiddeld elke week 1 gloeilamp/halogeen/TL kapot. Deze bevinden zich overal en nergens in het huis, er is dus niet een lamp waarbij voortdurend vanalles kapot gaat. De lampen zijn verschillend van leeftijd, sommige 3 jaar oud, sommige net uit de doos.

Is dit toeval of weet iemand wat er aan de hand kan zijn?
 

R Verbeek

  • #2
Hoi,

Hoe is het gesteld met het leidingwerk?? Is deze meevervangen tijdens het vervangen de groepenkast??

Wellicht dat hier een probleem zit.

Succes
 

DeSoester

  • #3
Heb je wel verse stroom? :D

Als je het mij zou vragen, toeval.
Hier in huis is er ook eens in het jaar een moment dat er tig lampen stuk gaan, zit ik net weer middenin. Opeens gaat er om de week een stuk op welke plek dan ook.
Heeft te maken met het feit dat ze ongeveer gelijk geplaatst zijn en even lang branden. Zeker nu je in een tijd zit waarin het donker is, dus lampen veel branden.
Ook heeft misschien het feit dat je net verhuisd bent ermee te maken. De lampen hebben veel trillingen doorstaan tijdens het verhuizen, gloeidraden zijn hier gevoelig voor.

(PS: hoeveel lampen zijn het in totaal die stuk zijn gegaan?)
 

Almenaar

  • #4
Aan R. Verbeek:
Dank voor uw antwoord. Het leidingwerk is niet vervangen, wel uitgebreid maar tot op heden nog maar met 1 groep.
Ik overweeg wel alle leidingen opnieuw te trekken maar zie hier vanwege al het extra werk ook enigszins tegenop. Juist vanwege de nu steeds kapot gaande lampen komt de vraag op of vervangen van oude draden (>40 jaar) het probleem wellicht verhelpt.

Aan DeSoester:
Ook dank voor uw antwoord. Het aantal kapot gegane lampen weet ik niet exact, een stuk of 10 denk ik. Wat betreft uw eigen waarneming van elk jaar, dat kan maar is afhankelijk van de door de fabrikant opgegeven levensduur met een korrel zout. De meeste gloeilampen gaan ongeveer 1.000 branduren mee. Als u pech hebt wat minder, als u geluk hebt wat meer. Als u de lamp elke dag 100x aan en uit doet dan wat korter, gaat de lamp 1x per dag of minder aan/uit, dan wellicht wat langer. Halogeenlampen gaan afhankelijk van het fabrikaat 1.000 tot 4.000 branduren mee. Een TL kan wel 25.000 branduren meegaan. De diverse levensduren zijn ook sterk afhankelijk van de werkomstandigheden van de lamp.
Aangezien de gloeilampen/halogeentjes bij ons geen 100 uur meegaan en in een constante kamertemperatuur hangen maar wel van een goed fabrikaat zijn (geen eigen merk bouwmarkt bijvoorbeeld) denk ik dat er toch iets aan de hand moet zijn.

Heeft er iemand nog een idee?

Met vriendelijke groeten,

Almenaar
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Houten plafonds/verdiepingvloeren , drukke weg met veel verkeer?

Trillingen verkorten de levensduur aanzienlijk.

Alle lampen uit dezelfde patij/doos, doos kan een sgevallen zijn met daardoor een slechte partij lampen.
 

DeSoester

  • #6
100 uur is inderdaad vrij weinig. Wat Headhunter zegt kan ook best kloppen, nl dat het een slechte partij is of trillingen.
Overigens zijn ook de gerenommeerde merken helaas wel eens van mindere kwaliteit dan gedacht, zo heb ik regelmatig meegemaakt dat tijdens het vervangen van een TL-buis de nieuwe spontaan begon te knipperen. (starter was netjes meevervangen)


Als je wilt weten of een lamp van dezelfde partij is, moet je kijken naar de productiecode, die staat op de lamp aangegeven: Bijvoorbeeld 1A, zoals ze nu gemerkt worden (Maand A-januari, 2011)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Lampen gaan vaak stuk door een te hoge temperatuur, vooral halogeenlampjes willen nog wel eens flink wat warme ontwikkelen.

Kan die warmte niet weg dan kan dat gevolgen hebben op de levenduur van de lampjes.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu