Hoofdschakelaar driefasen plaatsen

Paulus65

  • #1
Ik kreeg van mijn broer een verzoekje of ik in zijn meterkast een driefasen hoofdschakelaar kan plaatsen. Hij wil een inductiekookplaat aanschaffen en mijn advies was om dan te gaan voor driefasen. Ik heb hetzelfde niet zo lang geleden ook in mijn eigen meterkast moeten doen omdat Enexis anders de boel niet kwam aansluiten. En omdat er geen installateur te vinden was voor zo'n klein klusje. Was verder geen probleem. Ik heb een foto gekregen van zijn meterkast maar nog niet zo snel zien waar nu zijn hoofdschakelaar (nu nog 1 fase) zou moeten zitten. Iemand een idee? Anders moet ik er een keer heen om de kast open te maken en de bedrading te volgen.

Een ander probleem is dat de ouderwetse gemeentezekering er nog in zit. Ik zie dus geen mogelijkheid om de spanning van de hoofdschakelaar te halen. Ik werk wel eens met spanning erop maar bij voorkeur niet.

20220626_115405.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De hoofdschakelaar zit rechts onderin (2 modules breed).

Je kunt het zelf inderdaad niet spanningsloos maken, daar heb je een installateur met zegelrecht voor nodig.
 

Paulus65

  • #3
Bedankt! Dan moet dus een vier modules brede hoofdschakelaar daar voor in de plaats komen. Dat lijkt wel te gaan. Aangezien ik de vorige keer ook al geen installateur te pakken kon krijgen voor de hoofdschakelaar vrees ik dat ik met de spanning er op moet werken.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Levensgevaarlijk, doe dat absoluut niet.

Laat gewoon een installateur komen. Komt toch zeker niet op een paar weken wanneer die kookplaat erin gaat?

Bovendien komt de netbeheerder ook niet al direct nadat je een wijziging aanvraagt hoor. Daar gaan ook weken overheen.
 

Paulus65

  • #5
De installateur die ik gevraagd had om de hoofdschakelaar in mijn meterkast te plaatsen had toegezegd maar is nooit meer op komen dagen. Vandaar dat ik toen zelf de hoofdschakelaar heb geplaatst. Maar in mijn eigen meterkast kon ik zelf de hoofdzekering uitschakelen. Helaas is het mijn ervaring dat de meeste bedrijven voor een klusje van een paar honderd euro helemaal niet meer komen opdagen. Afgelopen jaar al drie keer gebeurd. Paar weken wachten is niet erg maar ooit is het wel klaar met wachten. Inderdaad, met spanning er op werken is niet mijn voorkeur maar het is niet de eerste keer dat ik dat doe. Soms heb je geen keuze.
 

Starter01

  • #6
Keuze heb je altijd. Dat begint met rondbellen naar verschillende installateurs, er is er vast wel één die je wilt helpen. En vind je het echt nodig om het zelf te doen verbreek dan maar het zegel en draai de zekeringen er uit, gebruik makend van de juiste pbm's, zodat je spanningsloos kunt werken. En dan bel je het nutsbedrijf met een slechte smoes of ze een nieuw zegel komen plaatsen.
 

Paulus65

  • #7
Of 'per ongeluk ' de hoofdzekering eruit laten klappen! Ik weet alleen niet welk prijskaartje daar tegenwoordig aan hangt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik weet niet of ik een leek zou adviseren om dan maar het zegel te verbreken... De meeste hoofdzekeringkasten zijn ook alles behalve aanraakveilig en stel dat je het presteert om sluiting te maken onder de hoofdzekering dan kun je ook een beste vlamboog maken. Ik weet niet of dat nou werkelijk zoveel veiliger is dan de boel onder spanning vervangen.

Als je veel thuis bent / flexibel bent qua tijden zou ik een wat grotere installateur uit de buurt benaderen en dit feitje benadrukken. Als ze meerdere monteurs hebben rondlopen is er altijd wel iemand die onverwacht een keer eerder klaar is en dan is zoiets een mooi klusje om de dag mee vol te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Paulus65

  • #9
Zegels ga ik niet verbreken, geen zorgen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Als je uit de onderste rij een van de aardlekschakelaar naar boven verplaatst, dan kun je daar een vierpolige hoofdschakelaar bijzetten. Nadat de netbeheerder langs is geweest, verwijder je de oude hoofdschakelaar en sluit je alles aan op de nieuwe.
 

Paulus65

  • #11
Thnx!
 

Paulus65

  • #12
Kreeg net een telefoontje van mijn broer; hij ziet af van een krachtstroom aansluiting en wil de inductie plaat aansluiten op twee groepen. Dat is zijn keuze. Er zijn nog vrije groepen. Voor mij is het opgelost.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Ik neem aan dat je snapt dat je niet zomaar 2 willekeurige groepen mag combineren.

Maar ik zie ook een kookgroep op de foto, dus neem aan dat die gebruikt gaat worden.
 

Paulus65

  • #14
Dat was inderdaad de bedoeling. En dan ben ik ook snel klaar. De meterkast grenst aan de keuken, naast het fornuis notabene.
 

Paulus65

  • #15
De kookplaat is inmiddels zonder problemen op de kookgroep aangesloten. Uiteraard met N1, L1, N2, L2. De tijd zal leren of de belasting niet te hoog is en eventueel toch krachtstroom moet komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu