Hoofdschakelaar met doorverbindrails verbinden?

DIYSeb

  • #1
Beste elektra specialisten,

Ik wil een groepenverdeler van een huisinstallatie opnieuw inrichten en vraag mij af of ik het volgende mag doen (wat betreft de NEN-1010):
Hager 3-fasen hoofdschakelaar SBN440 via een verbindingsrail/kamrail (KDN463A) doorverbinden met 2 stuks 4-polige aardlekautomaten ADM416G.
Alle producten zijn van Hager en volgens de keuzehulp van Hager (link hieronder), zijn alle producten hiermee compatibel.

Om dit te kunnen doen zullen de aanvoerende draden in de hoofdschakelaar van boven moeten worden ingevoerd ipv van beneden (wat standaard het geval is). Ook dit is volgens de productgegevens van de SBN440 technisch gewoon mogelijk, maar mag dit ook?
 

Sander 1972

  • #2
Denk dat u beter een elektricien kunt inschakelen. Die weet wat die nodig heeft om de klus uit te voeren
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kun je überhaupt de hoofdschakelaar spanningsvrij maken? Want meestal zit dat deel achter de verzegeling. Met 400V tussen de fasen is het absoluut niet veilig om onder spanning te werken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
NEN1010 zegt hier niets over, dus volgens NEN1010 mag je de voeding prima aan de bovenkant aansluiten.

De vraag is of de netbeheerder ook bereid is om de draden aan de bovenkant aan te sluiten. Het antwoord is waarschijnlijk "nee". Ik zou er niet aan beginnen, neem de kamrail een stukje korter en sluit aan met 4 draden vanaf de hoofdschakelaar.
 

DIYSeb

  • #5
Dank voor jullie reacties.
Ik was niet geheel volledig in mijn beschrijving van de situatie zie ik nu. Het betreft niet de hoofdverdeler van de woning maar een tweede verdeler in de garage. Die aanvoerdraden kan ik in de hoofdverdeler spanningsvrij maken. Dus ja: de aanvoer naar de hoofdschakelaar kan spanningsvrij en de draden zijn lang zat om deze boven in de hoofdschakelaar in te voeren en zegels zijn niet aan de orde.
verder heb ik alle gereedschap in huis om deze klus uit te voeren (strippers, perstang voor adereindhulzen, moment schroevendraaier etc) en ben ik handig genoeg om het uit te voeren.
Wilde alleen weten of die kamrail op de eerder beschreven manier gebruiken een harde no-no is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
2e verdeler: Hoe is de selectiviteit geregeld? Of ga je in de garage alles met 6A afzekeren?
 

DIYSeb

  • #7
De selectiviteitsdiscussie is elders op dit forum al gevoerd ;) . Helaas is de situatie zoals hij is en gaat het al 6 jaar goed. Had ik geweten dat selectiviteit een issue is, dan had ik ten tijde van de renovatie van onze woning, tegen de aannemer en de elektriciens gezegd dat ik niet akkoord ging met het plaatsen van een tweede verdeler. Maargoed, die kennis had ik toen nog niet en ik ging er destijds vanuit dat de aannemer en zijn gevolg wel wisten wat wel en niet kon (inmiddels weet ik -op meerdere fronten- wel beter en blijkt dus dat je het weer beter zelf kunt uitzoeken).
Op termijn wordt onze aansluiting waarschijnlijk verzwaard naar 3x35A en dan is dit minder een issue. De voeding naar de 2e verdeler is in de hoofdverdeler afgezekerd met een B25 Alamat en dat is inderdaad niet selectief ten opzichte van de 25A hoofdzekeringen.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu